La crisi no perdona el rei dels belgues
Bèlgica
De la voraç crisi econòmica no se'n salva ni el rei dels belgues. Albert II s'havia d'apujar el sou un 6% l'any que ve, fins als 13,85 milions d'euros, però flamencs i valons, per una vegada, s'han posat d'acord per retallar-li a la meitat aquest augment, com si fos un plebeu qualsevol.
La dotació que rep la casa reial s'actualitza cada any amb la inflació, mentre que els salaris de la resta dels belgues creixen en funció d'un índex molt menys lucratiu, que no té en compte els preus del tabac, de l'alcohol i de part dels carburants. Això fa que aquest 2008, per exemple, el sou reial s'hagi apujat un 5,3% i el dels treballadors només un 3,24%.
Albert II seguirà arribant bé a fi de mes, però li estan amargant la celebració dels seus quinze anys de regnat: encara no li cremen fotos, però sí que han atacat la seva estàtua a Oostende recobrint-la de pintura vermella per exigir-li que deixi de "dessagnar" Bèlgica. Aquí cap jutge no ha fet detenir ni ha imputat els autors, que li retreuen que mentre que "un de cada set infants belgues viuen sota el llindar de la pobresa", la ja octogenària vídua del rei Balduí I, Fabiola, continua embutxacant-se cada any un milió i mig d'euros. A Albert II fins i tot li han posat a subhasta el seu palau reial a eBay, tot i que l'anunci ha estat retirat de la web quan les ofertes encara no havien arribat ni a 1.500 euros.
Si, tot i la crisi , la casa reial aconseguís apujar-se la seva assignació d'acord amb el cost de la vida, el rei s'enduria 10,53 milions d'euros, la reina Fabiola 1,59, el príncep hereu Felip 1,02, la princesa Astrid 0,353 i el príncep Llorenç 0,350.
Albert II està disposat a revisar aquest augment i els partits ja ho estan debatent. Als nacionalistes flamencs de l'NV-A se'ls ha acabat la paciència i reclamen limitar els salaris al rei -que cobraria el mateix que el primer ministre-, al príncep hereu i a la vídua, que rebrien el 100% i el 60%, respectivament, del que ingressen els ministres. I no només això: haurien de pagar impostos, com un contribuent més.
La cervesa, el futbol i la família reial és l'únic que els queda en comú a flamencs i valons. I l'encara primer ministre, el flamenc Yves Leterme, agraeix al rei que continuï sent "el ciment que cohesiona" Bèlgica.