Política

CiU garanteix que no sortirà del front acceptant rebaixes

Finançament

Convergència i Unió i Esquerra Republicana es van conjurar ahir que aquesta vegada, amb la negociació del nou finançament, no s’esquerdarà la unitat de la majoria de partits catalans, signada oficiosament dilluns entre el govern i la federació nacionalista en la reunió mantinguda al departament d’Economia.
A diferència de la negociació de l’Estatut, en la qual el quadripartit format per CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA es va trencar quan els partits van començar a negociar per separat amb l’Estat, el secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, va donar ahir garanties que la federació nacionalista no trencarà el front del finançament per acceptar les “rebaixes” que aquella vegada va fer el PSOE i el govern espanyol i que es van tancar amb l’acord Zapatero-Mas i l’aprovació de l’Estatut retallat al Congrés.

Puig va advertir que “no pot ser que es tornin a rebaixar” unes condicions que, de fet, ja estan escrites legalment a l’Estatut en capítols detallats com la cistella d’impostos marcada al 50% en el cas de l’IRPF i l’IVA o al 58% en el cas dels impostos especials. Malgrat això, la proposta inicial del ministeri d’Economia només marca un compromís d’oferta “al voltant del 50%”. Aquest cop, segons Puig, no es pot fer “ni un pas enrere” per aconseguir un acord entre l’Estat i la Generalitat que és “molt fàcil”. “Es tracta de llegir l’Estatut”, va concloure. Puig també va remarcar els elements de bilateralitat que Catalunya té estatutàriament i que no té, per exemple, el País Valencià, com a mostra més palpable que no es pot arribar inicialment a un acord multilateral.

Esquerra també va donar garanties ahir de manteniment del front comú en la presentació de la campanya Que no paguem la crisi els de sempre. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, va assegurar que aquesta vegada ells també es retiraran del front si no hi estan d’acord alhora els tres partits que formen el govern i la federació nacionalista. “No avalarem un model al voltant del qual no s’agrupin el conjunt de partits catalanistes del govern i el principal partit de l’oposició”, va apuntar. Segons Ridao, ara no és moment perquè el govern lideri en solitari la negociació ni perquè CiU “aixequi el llistó des de fora però arribi al final per la porta del darrere” a un acord amb el govern espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid
guerra a gaza

Els EUA sancionen al grup israelià Tzav 9 per bloquejar l’ajuda humanitària

barcelona
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona