Política

Arnau Mata

Cap de l’oposició (Junts per Sant Vicenç-ERC)

“Cal que el parc agrari arribi fins a la carretera de Sant Boi”

“No ens agradaria que la petició que l’alcalde ha fet d’estudiar el cobriment dels FGC acabés una altra vegada amb la solució dels calaixos”

“L’alcalde sempre diu que som un poble humil, i això serveix per justificar la inacció, la manca d’ambició, la pèrdua contínua d’oportunitats”

Arnau Mata és nas­cut a Sant Vicenç dels Horts l’any dels Jocs Olímpics de Bar­ce­lona. Va estu­diar ciències polítiques i va tre­ba­llar en l’àmbit de la for­mació i l’acom­pa­nya­ment edu­ca­tiu per a joves i ado­les­cents. Des del 2015 és regi­dor a l’Ajun­ta­ment, pri­mer al govern muni­ci­pal d’Oriol Jun­que­ras, el seu “pare polític”, i després al de Maite Ayme­rich, fins al 2019. Actu­al­ment és regi­dor de l’opo­sició. L’octu­bre pas­sat va relle­var l’exal­cal­dessa com a por­ta­veu del grup muni­ci­pal.

Què li sem­bla el govern de Miguel Comino?
Ja enca­dena sis anys. Pri­mer gover­nava amb Ciu­ta­dans i ara governa amb els comuns. Al prin­cipi pen­sava que l’alcalde no tenia cap model de poble al cap. Amb el temps he anat des­co­brint que sí que en té, un de dia­me­tral­ment opo­sat al nos­tre, molt d’anar cap a una ciu­tat dor­mi­tori, la típica ciu­tat metro­po­li­tana dor­mi­tori sense iden­ti­tat, grisa, que creix sense con­trol a costa del seu entorn, on es desin­cen­tiva que hi hagi un tei­xit asso­ci­a­tiu ric i fort que en un moment deter­mi­nat pugui exer­cir alguna acció de pro­testa con­tra qui governa.
Com el desin­cen­tiva?
Mit­jançant una política de rela­ci­ons cli­en­te­lars, de tenir tot­hom tran­quil i con­tent, que en un moment deter­mi­nat impe­dei­xin que es cana­litzi la pro­testa. No dic que Sant Vicenç sigui així. Sant Vicenç és un poble viu, ric, amb un tei­xit asso­ci­a­tiu enve­ja­ble, però se’ns vol con­duir cap al model de ciu­tat dor­mi­tori que al PSC li va tan bé a tan­tes ciu­tats del nos­tre entorn. Malau­ra­da­ment, ens ho exem­pli­fica un dels pro­jec­tes que ha enge­gat aquest govern, al qual ens opo­sem fron­tal­ment, d’urba­nit­zar el front flu­vial sud, la Clau 9. Volen urba­nit­zar a l’altra banda de la car­re­tera de Sant Boi, la BV-2002, a con­ti­nu­ació del mer­cat de la Vai­let. Es vol con­ti­nuar urba­nit­zant en sen­tit Sant Boi i es pre­te­nen cons­truir 140 habi­tat­ges en un espai on en part hi ha una zona força degra­dada, un ter­reny que no té cap ús, però també pre­te­nen con­ver­tir una zona on ara hi ha horts en un nou barri.
Què s’hi ha de fer, allà, doncs?
La zona d’horts actual s’hau­ria de pre­ser­var i blin­dar, ampli­ant el parc agrari, fent que el parc agrari arribi fins al límit on ara mateix hi la car­re­tera de Sant Boi. I la zona degra­dada seria molt bo que l’apro­fitéssim per con­ver­tir-la en un espai públic on fer-hi, per exem­ple, un pavelló muni­ci­pal. Només tenim un pavelló i està satu­rat d’acti­vi­tat. I amb gote­res. Cal que ens posem a tre­ba­llar en un nou pavelló muni­ci­pal. També anem fal­tats de recin­tes firals i tenim la mos­tra comer­cial agrícola i gas­tronòmica, que no té un espai. L’habi­tatge és molt neces­sari, però se’n pot fer a molts llocs. Hi ha par­cel·les dins de la trama urbana que no supo­sen posar el peu a la zona agrícola ni cap amenaça al nos­tre entorn natu­ral. Comp­tant la Bofa­rull, tenim un poten­cial de fins a 1.000 habi­tat­ges nous.
Veu més a prop el cobri­ment de les vies?
És una pro­mesa de fa molts anys. És una ferida que ens divi­deix com a muni­cipi i genera desi­gual­tats enor­mes, perquè és una fron­tera física. Tots els governs que han pas­sat per l’Ajun­ta­ment han vol­gut eli­mi­nar aquesta bar­rera, però no és fàcil. Totes les deman­des que hem ele­vat cap a la Gene­ra­li­tat han tro­bat opo­sició. Tècni­ca­ment és com­pli­cat. El 2010, quan gover­na­ven els soci­a­lis­tes, van fer una pro­posta: no fer les vies sub­terrànies, sinó cobrir-les amb uns calai­xos de for­migó enor­mes. Va gene­rar una forta opo­sició ciu­ta­dana. Aquesta solució anava enrere, con­tribuïa a la divisió. No ens agra­da­ria que la petició que l’alcalde ha fet a la Gene­ra­li­tat d’estu­diar cobrir les vies acabés un altre cop amb la solució dels calai­xos, que ja hem cons­ta­tat que no ens ser­veix. Tant de bo que aquesta petició acabi amb una pro­posta perquè de veri­tat la línia sigui sub­terrània.
Creu que aquest govern acon­se­guirà la residència pública per a la gent gran?
Fa anys i panys que estem espe­rant la nova residència. És una rei­vin­di­cació del col·lec­tiu de la gent gran des de fa més de 30 anys. Fa anys que tenim el ter­reny, que tenim un estudi per fer-la, però no hi ha volun­tat política, no hi ha valen­tia per tirar-la enda­vant. Ens han pas­sat pel davant sub­ven­ci­ons molt abun­do­ses que podríem haver apro­fi­tat per cons­truir aquest equi­pa­ment, i aquest equip de govern les ha dei­xat pas­sar. Contínua­ment pas­sen per davant del nos­tre muni­cipi opor­tu­ni­tats econòmiques per cap­tar recur­sos per cons­truir equi­pa­ments i es dei­xen per­dre. Per no par­lar dels fons Next Gene­ra­tion, que no s’han apro­fi­tat, o sub­ven­ci­ons de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, que es donen de manera directa als ajun­ta­ments i que tot­hom està apro­fi­tant menys Sant Vicenç. Sant Vicenç no ha acon­se­guit encara cap sub­venció dels roma­nents de la Dipu­tació, perquè aquest equip de govern no té pro­jec­tes per posar sobre la taula.
El govern muni­ci­pal fa prou per llui­tar con­tra l’atur?
No fa prou en gene­ral, perquè hi ha un cert dis­curs i una pràctica con­for­mis­tes. L’alcalde sem­pre ens diu que Sant Vicenç és un poble humil, de gent tre­ba­lla­dora, i això ser­veix per jus­ti­fi­car la inacció, la manca d’ambició, la pèrdua contínua d’opor­tu­ni­tats en tants àmbits. Sap greu, perquè és veri­tat que som un muni­cipi humil, però això no vol dir que merei­xem menys que els muni­ci­pis de l’entorn, ans al con­trari. Merei­xem un ajun­ta­ment que faci un esforç per posar aquest muni­cipi al dia, per fer que aquest poble faci el salt qua­li­ta­tiu que fa anys que espera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.