política
Sánchez porta al Congrés la pedagogia en l’augment de despesa en defensa
El president compareix per informar del pla d’inversió militar que ell es nega a anomenar de rearmament i ho fa amb la coalició PSOE-Sumar dividida
L’apel·lació al moment històric no va acompanyada de xifres ni calendaris concrets
La fundació creada per Feijóo lloa els “consensos d’estat bàsics de PP i PSOE” que el líder del PP li nega al president
El debat sobre l’augment de la despesa en defensa aterra al Congrés. Després de monopolitzar les rodes de premsa i els fòrums internacionals, el president espanyol, Pedro Sánchez, compareix avui al ple del Congrés finalment per informar del seu pla d’elevar la despesa en defensa fins al 2% del PIB abans del 2029 en el que és el debat sobre política internacional més transcendental dels últims anys i que arriba enmig d’una profunda divisió en el si de la coalició PSOE-Sumar. Sánchez apel·la al moment històric i es proposa fer “pedagogia” amb un relat històric de com s’ha arribat al canvi de paradigma en seguretat perquè ell es nega a parlar de “rearmament” com sí que es fa sense eufemismes en estats de la UE. L’apel·lació al moment històric que força Espanya a implicar-se en el pla europeu de 800.000 milions, però, no va acompanyada de xifres ni calendaris concrets i Sánchez haurà d’explicar un clam que va des del PP fins a ERC perquè qualsevol augment de la despesa es voti al Congrés i no eviti la cambra amb l’artefacte de les modificacions pressupostàries decidides sense debat públic al Consell de Ministres.
D’acord amb l’ordenació del debat, el president intervé sense límit de temps i els portaveus dels grups tenen quinze minuts de rèplica abans d’obrir un nou torn en què Sánchez torna a tenir temps il·limitat davant uns replicants que tindran cinc minuts.
En el cas del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es dona la circumstància que la fundació que ell va crear en arribar al timó del partit, Reformismo21, ha defensat en una publicació feta el 14 de març que “la nota optimista és que PP i PSOE comparteixen arrenglerament amb la causa europea, la qual cosa demostra que la més ferma oposició al govern és compatible amb els consensos d’estat bàsics”. La posició de la fundació creada per Feijóo, però, no és l’opinió de Feijóo, que d’explorar una entesa en despesa militar i política internacional ha passat a la confrontació frontal amb Sánchez perquè no el considera home d’estat.
Al final del debat tindrà lloc la tradicional sessió de control dels dimecres i en la qual avui Míriam Nogueras (Junts) pregunta al president Pedro Sánchez per la situació de Catalunya.