Israel
Israel aprova una reforma que deixa el nomenament dels jutges sota control polític
El Parlament ha aprovat la mesura de matinada i enmig de crítiques i manifestacions
El Parlament israelià ha aprovat en plena matinada una reforma polèmica que permetrà que, en endavant, el nomenament del poder judicial quedi supeditat als partits polítics. Es tracta d’una esmena de llei que suposarà “un cop crític a la independència judicial que posa en perill les institucions democràtiques israelianes”, segons denuncia l’Associació pels Drets Civils a Israel. La votació s’ha fet passades les cinc de la matinada malgrat que l’oposició l’ha intentat boicotejar.
Fins ara, el Comitè de Selecció Judicial, responsable del nomenament de jutges, es componia de nou membres, dels quals cinc eren jutges o advocats i quatre polítics. Gràcies a aquesta reforma, la nova configuració serà de sis representants polítics i només tres jutges.
A més, segons l’Associació pels Drets Civils, tampoc serà necessària una majoria de 7 vots per nomenar un jutge del Tribunal Suprem, sinó que n’hi haurà prou amb una majoria simple de 5 vots, incloent-hi almenys un representant de la coalició i un de l’oposició.
Ahir a la nit, milers d’israelians van protestar als carrers de Jerusalem contra aquesta reforma, i durant la votació aquesta matinada els partits de l’oposició van abandonar el ple en senyal de protesta, segons la premsa israeliana.
En una declaració conjunta de l’exministre Benny Gantz, l’actual opositor i exministre Avigdor Lieberman i el president del partit Els Demòcrates, Yair Golan, van prometre derogar aquesta esmena al proper govern per evitar que “els jutges quedin subjectes a la voluntat dels polítics”.