Unió Europea
Caiguda de les borses i anunci de mesures de reacció pels nous aranzels dels EUA als cotxes
La Comissió Europea lamenta que Trump posi en perill el funcionament del mercat global i avisa que “respondrà en conseqüència”
Europa exporta més de la meitat de producció automobilística als Estats Units
El Japó i la Xina també anuncien mesures
L’anunci del president nord-americà, Donald Trump, d’imposar aranzels del 25% a tots els automòbils fabricats fora dels Estats Units ha generat un nou terrabastall La Unió Europea i les grans potències asiàtiques han anunciat mesures per contrarestar aquest nou impost i les borses de tot el món han reaccionat amb caigudes, impulsades principalment per la davallada de les firmes automobilístiques. Un sector que també reclama negociacions i acords per no rebre un gran impacte en el volum de negoci.
La vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Teresa Ribera, ha dit aquest matí que la mesura és “una mala notícia” i ha lamentat que l’administració trumpista estigui “posant en perill el bon funcionament del mercat global”. La vicepresidenta ha reiterat que Brussel·les “respondrà en conseqüència” i que, en paral·lel, treballarà amb el sector de l’automòbil europeu perquè la situació per a les empreses sigui “assumible”. “Necessitem veure com estan formulant amb precisió el que volen fer i assegurar-nos que respondrem en conseqüència”, ha dit Ribera aquest matí a Brussel·les.
Mentrestant, al Regne Unit la ministra britànica d’Economia, Rachel Reeves, ha explicat a la BBC que el Regne Unit manté negociacions amb els Estats Units en relació als aranzels anteriors, com els de l’acer, però també als que Trump ha anunciat sobre els cotxes a partir del 2 d’abril. La titular d’Economia no planeja, de moment, imposar aranzels de represàlia als Estats Units perquè encara confia quedar-ne al marge.
Preocupació a l’Àsia
En tot cas, e nou aranzel addicional del 25% a les importacions d’automòbils ha caigut com un gerro d’aigua freda a l’Àsia, un dels grans eixos del sector els darrers anys.
El primer ministre japonès, Shigeru Ishiba, ja ha advertit que el seu país respondrà “apropiadament” i “amb totes les opcions disponibles” als aranzels sobre el motor. sellers. Les tarifes podrien costar als principals fabricants japonesos fins a 3,2 bilions de iens (uns 19.800 milions d’euros) més en gravàmens. L’any passat, les exportacions del motor van suposar el 28,3% del total de les exportacions japoneses als Estats Units. És el sector de més pes, seguit pels components per a automòbils, que van representar el 5,8%.
Alguns analistes econòmics apunten que, per exemple, la japonesa Mazda podria ser una de les empreses més perjudicades i entrar en pèrdues operatives arran d’aquesta mesura. Això ha fet que les seves accions en borsa s’hagin precipitat gairebé un 6%, més que les de les tres majors fabricants automobilístics japonesos, Toyota (2%), Honda (2,4) i Nissan (1,6%).
Mentrestant, la Xina ha acusat els EUA de violar les normes de l’Organització Mundial del Comerç i ha advertit que aquestes mesures unilaterals agreugen les tensions comercials i afecten el sistema multilateral de comerç. Pequín ja prepara una denúncia davant l’OMC per aquestes noves taxes, que considera com un nou pas en l’escalada de la guerra comercial entre ambdues potències. “Les guerres comercials i aranzelàries no tenen guanyadors. Cap país ha aconseguit desenvolupament i prosperitat mitjançant la imposició d’aranzels”, ha dit el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès.
Caiguda de les borses
Les borses europees han obert la sessió d’aquest dijous amb caigudes al voltant de l’1% en reacció a l’anunci del nou aranzel del 25% als automòbils que arribin als EUA. La borsa que més cau és la de Frankfurt, amb un 1,17%; seguida de Madrid, amb un 1%; París, amb un 0,98%; Milà, amb un 0,89%; i Londres, amb un 0,46%.
La caiguda de la borsa alemanya té a veure amb el pes de la indústria automobilística en aquell país. D’aquí que el ministre alemany d’Economia Robert Habeck, hagi remarcat aquest matí la importància que la Unió Europea respongui amb fermesa als nous aranzels que s’ha empescat Trump. “Es tracta que la UE doni una resposta ferma als aranzels: ha de quedar clar que no recularem davant els Estats Units. Cal força i autoconfiança. Al mateix temps, donarem suport a la Comissió Europea per seguir buscant en negociacions una solució amb els Estats Units que eviti una espiral aranzelària”, han dit.
De la seva banda., l’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils s’ha mostrat “profundament” preocupada per l’anunci que, segons el seu parer, també afectarà la indústria manufacturera nord-americana.
Els aranzels no només afectaran les importacions de cotxes als EUA, una penalització que probablement pagaran els consumidors nord-americans, sinó que les mesures sobre els components d’automòbils també perjudicaran els fabricants locals. Segons les dades de l’organització, els fabricants europeus exporten entre el 50% i el 60% dels vehicles que fabriquen als EUA i per això demanen dialogar per trobar una solució “immediata” que eviti els aranzels i les conseqüències perjudicials d’una guerra comercial.