política
El Parlament demana el cessament de la consellera Paneque i reprova el ministre Puente
També exigeix que pleguin els presidents de Renfe i Adif
S’aprova la transacció entre PSC i ERC que garanteix a la Generalitat la direcció executiva de la nova empresa mixta
Reclama a l’Estat que allargui fins a final del 2026 la gratuïtat de Rodalies i Regionals
El ple del Parlament ha aprovat aquesta tarda, amb els vots a favor de Junts, CUP, PP, Vox i Aliança Catalana, així com l’abstenció d’ERC i Comuns, demanar el cessament de la consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, per la seva “mala gestió en l’escalada d’incidències” experimentada en els darrers mesos, segons constata la proposta de resolució presentada per Junts. “No hem sentit autocrítica ni crítica al govern espanyol, Renfe ni Adif; amb conformisme i resignació del govern de la Generalitat no ens en sortirem”, ha lamentat la diputada juntaire Montse Ortiz, que ha demanat que s’assumeixin responsabilitats davant la mala gestió. “Prou de fer veure que no va amb vostès, porten set anys governant a Madrid”, li ha esmenat la plana a la consellera, mentre ha criticat igualment el traspàs del servei que s’ha pactat ara entre PSC i ERC.
“Si vostè, consellera, no exigeix responsabilitats, haurà de ser vostè la que haurà d’assumir responsabilitats”, li ha etzibat igualment la diputada d’ERC Mar Besses, que precisament ha estat l’única del seu grup que ha votat a favor del cessament com a representant del Jovent Republicà. Besses ha lamentat que Paneque vulgui fer “d’escudera dels responsables, Adif i Renfe”, i li ha llençat un avís que va més enllà: “Si s’adormen, la legislatura pot descarrilar”. “Això és una proposta de millora? Justament a la consellera que més està fent per solucionar problemes que venen de lluny? Dels que no té la culpa? Quan ha posat sobre la taula una bateria de solucions i ha donat la cara? No és just ni s’ho mereix”, ha lamentat en canvi el diputat del PSC, José Ignacio Aparicio.
El ple també ha aprovat, a proposta del PP, i amb els vots en contra de PSC i Comuns i l’abstenció d’ERC, la reprovació del ministre de Transport Óscar Puente per la seva “constant ineficàcia” en la gestió del servei ferroviari a Catalunya, i la “incapacitat” per adoptar mesures per fer front a les incidències i l’afectació diària. El text reitera la “incompetència, desatenció deliberada i irresponsabilitat de l’actual govern d’Espanya” en la gestió, planificació i prestació del servei. En el mateix sentit, també s’ha aprovat la proposta de resolució d’ERC, amb els únics vots en contra del PSC i l’abstenció dels comuns, que demana la dimissió dels presidents d’Adif i de Renfe “com a responsables de la situació de col·lapse” en què es troba Rodalies. Igualment, amb l’abstenció del PP i Comuns, i el vot en contra de PSC i Vox, s’ha aprovat un altre punt presentat per Junts que constata el “dèficit històric” d’inversions de l’Estat a Catalunya, xifrat en uns 50.000 milions d’euros, i reprova “l’actitud dels successius presidents de l’empresa Renfe”, entre els quals cita explícitament, des del maig del 2018 fins al 2025, Isaías Táboas i Raül Blanco, “amb vinculació” al PSC.
Sí al traspàs actual
Més enllà de les reprovacions i peticions de dimissió, el ple també ha avalat el traspàs en marxa de Rodalies. Així, amb els vots a favor dels comuns i l’abstenció de la CUP, s’ha aprovat la transacció pactada entre el PSC i ERC que determina que, en la nova empresa mixta que es constituirà abans de final d’any per gestionar el servei, el govern tindrà no només la presidència i la posició majoritària al consell d’administració, sinó també una “participació majoritària” en la direcció executiva, que serà “independent” del grup Renfe. Amb això, s’assegura que el control executiu en la gestió de Rodalies de Catalunya serà de la Generalitat.
El PSC també ha aconseguit aprovar altres punts que avalen les actuacions encaminades al traspàs, com per exemple el que obliga el govern a mirar de blindar que aquest arribi acompanyat de recursos, ja que se l’insta a “negociar amb el govern d’Espanya un compromís vinculant d’inversió per cada una de les anualitats que inclogui una clàusula econòmica de garantia”. Entre les propostes dels socialistes, que s’han aprovat totes, també destaca la que s’obliga a celebrar reunions semestrals per informar les plataformes d’usuaris, la que crida a reforçar Ifercat -que seria “l’Adif català”- o a implementar a principi de 2026, d’acord amb el govern estatal, un sistema de “tarifa plana” conjunt per a Rodalies i Regionals.
Entre la multitud de propostes que s’han aprovat avui, també destaquen la dels comuns, amb l’únic vot en contra del PSC, que reclama “dur a terme les accions necessàries per mantenir la bonificació del títols de servei de transport fins que el servei funcioni amb normalitat”, cosa que consideren que no passarà abans de dos anys, atenent les paraules fa unes setmanes de la mateixa Paneque. També han tirat endavant altres resolucions en la mateixa línia, com la que insta l’Estat que allargui fins a final del 2026 els abonaments gratuïts per viatjar amb Rodalies i Regionals. Aquest últim apunt, en concret, figurava en un punt de la CUP, que també ha aconseguit que s’aprovi, amb l’abstenció del PSC i els vots en contra de PP i Vox, reclamar a l’Estat “les competències en els serveis Avant que circulin per Catalunya”, al mateix nivell que els de Rodalies. A més, s’ha aprovat una altra proposta dels cupaires que insta el govern, amb l’abstenció del PSC, a activar una oficina de coordinació de tots els agents que intervenen en la prestació del servei, liderada pel mateix executiu català.
Altres dels punts que s’han aprovat avui també fan incidència en la necessitat de donar una major i més ràpida informació als usuaris. En aquest sentit, s’ha aprovat la creació, transaccionada entre PSC i ERC, d’una nova aplicació mòbil abans de final d’any per notificar retards i incidències. També s’obliga el govern a redactar i fer públics informes mensuals amb les incidències, retards i supressions, en què s’apunti la responsabilitat del gestor i les demores ocasionades. Arran d’una transacció entre PSC i Comuns, s’ha aprovat igualment que el Parlament haurà de rebre cada tres mesos un “informe detallat” sobre l’estat d’execució de les obres en marxa a la xarxa. Una altra transacció entre aquests dos grups es marca el termini de cinc mesos per presentar un esborrany del nou Pla Ferroviari 2025-2050, que planifiqui la xarxa a 25 anys vista.
Propostes tombades
En l’apartat de propostes tombades, destaca la de Junts que reclamava un traspàs alternatiu al pactat -que fos integral en la infraestructura, amb una gestora 100% catalana i en un termini màxim de tres anys-, que ha tingut també el vot en contra d’ERC. Tampoc ha fructificat, pels vots en contra de PSC, PP i Vox i a favor de la resta, la proposta de la CUP que reclamava la creació d’una comissió d’estudi immediata sobre el dèficit inversor en la xarxa ferroviària, que en dos mesos hauria d’haver determinat els diners pressupostats i no executats pels successius governs espanyols des del 2006, a fi d’establir algun tipus de mecanisme compensatori.
Tampoc han fructificat les propostes dels comuns que reclamaven recuperar la figura d’un coordinador de Rodalies amb dots polítiques, o la que reclamava abandonar el projecte d’ampliació de l’aeroport. No ha triomfat tampoc la idea de la CUP de crear un nou operador de busos perquè s’encarregués dels serveis alternatius per carretera quan hi ha problemes a la xarxa ferroviària.