Política

Fer-se gran sense complexos

Vilablareix accepta la pressió demogràfica de Girona i la viu com una oportunitat per al municipi

L’augment de població es fa en paral·lel a la creació d’equipaments i serveis, assegura l’alcaldessa

S’està pendent de grans projectes com ara el futur Trueta o la ciutat esportiva del Girona

La pacificació de la carretera de Santa Coloma és una de les actuacions prioritàries

Vilablareix no només l’accepta sinó que la viu com una oportunitat. El consistori, amb majoria absoluta d’ERC des de fa dècades, i amb l’alcaldessa Maite Tixis al capdavant, ja ha expressat la seva voluntat d’avançar, almenys, fins als 5.000 habitants. També ho estableixen els estudis i estadístiques publicades recentment. Segons les projeccions de l’Institut d’Estadístiques de Catalunya, Vilablareix serà el municipi de les comarques gironines que més creixerà en els propers vint anys. En un escenari mitjà, en el qual es tenen en compte tant l’evolució natural de la població (és a dir, naixements i defuncions) com els fluxos migratoris, la localitat del Gironès passarà en aquest període de 3.226 a 4.328 habitants, cosa que significarà un augment del 34,18%. I les dades de compra i lloguer ho certifiquen, ja que un de cada quatre habitants de Vilablareix s’hi ha establert els darrers 5 anys.

El creixement de Vilablareix va començar a ser intens sobretot a partir de l’any 2008, quan ja es va fer el pla parcial que preveia les actuacions que ara han desembocat en aquesta situació de potència urbanística. Segons explica l’alcaldessa, la crisi de la construcció ho va aturar: “Quan es va poder reprendre es va fer tot de cop el que no s’havia pogut fer, per això hi ha aquesta sensació de boom.” El municipi de Vilablareix lidera, clarament, el creixement de l’àrea urbana de Girona. Segons les dades de l’informe Áreas Urbanas en España 2023, editat pel Ministeri de Transports i Habitatge, entre els anys 2016 i 2022 el nombre d’habitants d’aquest municipi va créixer un 37,44%, tot passant de 2.636 a 3.396 persones. L’any 2005 hi havia 2.189 habitants.

A diferència d’altres municipis de la corona de Girona que insisteixen que no assumiran la pressió demogràfica de la capital permetent un creixement accelerat de les seves dimensions, Vilablareix no només accepta aquesta possibilitat sinó que la celebra com una oportunitat. Així ho ha confirmat la mateixa Maite Tixis, que assegura que si el desenvolupament urbanístic es fa amb mesura i en paral·lel es van cobrint les necessitats de la població, es pot parlar d’arribar als 5.000 habitants.

Així, en els darrers anys el consistori ha anat avançant en la construcció, ampliació o creació dels equipaments necessaris per satisfer aquestes noves necessitats. Finalment, després de 20 anys esperant, la nova escola ja està en ple rendiment, s’ha obert la nova biblioteca –que s’inaugurarà oficialment per la festa major–, hi ha un nou centre polivalent i s’està estudiant què es farà en els locals alliberats per la nova escola, a l’edifici de l’antic ajuntament.

En aquest sentit, el pressupost de l’exercici del 2025 preveu una inversió total d’1.131.000 euros, en projectes que van des de l’equipament de la nova sala polivalent fins a la renovació d’infraestructures essencials com el sòl de la llar d’infants i el canvi del paviment del pavelló. Les principals partides d’inversió inclouen l’equipament de la sala polivalent, amb un pressupost de 200.000 euros per dotar-la de tecnologia digital, mobiliari nou i el material necessari per acollir esdeveniments. També es destinen 402.000 euros a la millora de la xarxa de l’aigua als carrers del Marroc i Camós. Pel que fa a la reforma del sòl del pati de la llar d’infants, s’hi han assignat 19.000 euros. El pressupost global per al 2025 és de 6.049.973,95 euros.

D’altra banda, i respecte a la necessitat de cosir les dues bandes del poble, la més antiga i l’ara renovada i creixent, el ple municipal del març va aprovar per unanimitat la sol·licitud d’adhesió al pla únic d’obres i serveis de Catalunya 2025-2029 de la Generalitat, amb l’objectiu de finançar la pacificació de les calçades laterals de la carretera de Santa Coloma. Aquesta millora de la carretera és una aposta per garantir una major seguretat tant per als vianants com per als vehicles, i amb l’objectiu d’integrar l’entorn de la carretera Santa Coloma amb l’entorn urbà del poble.

Pel que fa a la connexió amb Girona i altres municipis, el consistori ha demanat un augment de freqüència dels vehicles que cobreixen la línia L5 i sembla que li serà concedit. Queda en cartera la possibilitat de fer un enllaç entre el poble i altres municipis veïns i la universitat. Hi ha carril bici a tot el municipi i està ben connectat amb la resta de l’àrea. Queda pendent la connexió amb l’aeroport.

Amb gairebé tots els equipaments coberts, Tixis explica que tenen sobre la taula de la Generalitat l’ampliació del consultori de salut. “De moment encara podem ampliar les hores de professionals tant de pediatria com de medicina general. Encara no estem al màxim. Però una mica la idea és poder cedir els terrenys perquè en el moment que hi hagi una adaptació pressupostària ens tinguin en la llista bona”, explica l’alcaldessa.

Els dos grans projectes externs

A totes les previsions de creixement urbanístic que té actualment Vilablareix, s’hi afegeixen dos grans projectes que l’afectaran –en principi positivament– i que estan en vies de ser una realitat. D’una banda, el futur hospital Trueta serà construït a tocar dels límits del municipi. De l’altra hi ha el gran projecte de la futura ciutat esportiva del Girona FC, el qual ja ha estat aprovat pel consistori però que topa amb Unió de Pagesos i l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), que han presentat un contenciós administratiu contra el projecte. L’Ajuntament assegura haver seguit els passos necessaris i defensa, de nou, l’oportunitat que una iniciativa així suposa per al municipi.

Sant Menna i la Torratxa
L’Ajuntament de Vilablareix ha aprovat la tramitació com a bé cultural d’interès local (BCIL) de l’església parroquial de Sant Menna del municipi. Aquesta catalogació destacaria el valor patrimonial, històric i cultural de l’església, garantint-ne la preservació. La declaració de BCIL també podria facilitar l’accés a recursos i suport per a la seva conservació i el manteniment. L’església està documentada el 882 (“Sancti Menne, basilica in Villa Ablares”) i apareix esmentada un altre cop el 1019. L’edifici actual, que té un peculiar campanar acabat en piràmide, va ser refet en època moderna. D’altra banda, en el pressupost per a aquest any s’ha aprovat una inversió de 54.800 euros per a la restauració de la Torratxa, amb què es preveu fer el camí accessible fins a la torre. Aquest monument funerari romà data de la primera meitat del segle III dC, la seva planta és rectangular i té una alçària de 8,62 m, i estava envoltada per una necròpoli també d’època romana.

ACLARIMENT

Junts, principal partit a l’oposició, ha declinat concedir l’entrevista

Aquest diari ha ofert fer l’entrevista a la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilablareix, Mariona López (Junts), però ha declinat la invitació. És per això que s’ha procedit a entrevistar l’altre partit a l’oposició, Units.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]