Política

Maite Tixis

Alcaldessa de Vilablareix (ERC)

“Podem créixer gradualment i arribar fins als 5.000 habitants”

“El ‘boom’ de la construcció al poble arriba el 2008 i, després de la crisi, creix exponencialment. Però es pot assumir”

“El creixement ha estat planificat i es pot assumir, perquè ha anat acompanyat de la creació d’equipaments, espais i serveis”

Amb la inauguració de la biblioteca i el centre polivalent, tenim gairebé tots els equipaments a punt En el projecte de la ciutat esportiva del Girona, hem fet tots els passos com s’havien de fer

El mandat passat, Maite Tixis va ser investida alcaldessa en substitució de David Mascort, que havia estat al capdavant de l’Ajuntament des del 2011. En les darreres eleccions va revalidar aquest lloc i va aconseguir mantenir la majoria absoluta amb què ha governat ERC en els darrers anys.

Som gairebé a mig mandat. Què ha canviat des que va entrar en el mandat anterior?
Quan marxa David Mascort, les coses no canvien tant, perquè jo ja era regidora i ja estàvem treballant en equip. Evidentment, ser alcaldessa t’implica moltes altres coses que no t’implica ser regidora. Hi ha més responsabilitat i un nivell més alt d’exigència. Com que sempre m’he dedicat a treballar per la gent, perquè jo de professió soc treballadora social, vull dir que tinc una professió, un vessant social, i al final el que fas és atendre la gent... I empatitzar-hi i respondre a les necessitats que tenen.
Aquesta majoria absoluta permet governar amb més comoditat?
Quan vaig arribar al poble, al cap de dos mesos ja em vaig posar a treballar amb el grup d’Esquerra de Vilablareix, perquè volia saber què es podia fer. Tenia dos fills i volia saber què passava al poble. Jo he estat de poble tota la vida, ja que abans vivia a Sarrià. Volia estar implicada en el poble, però no vaig pensar mai que arribaria a estar-hi tant! La feina que s’ha fet no és una improvisació. És una planificació de gent que s’estima el poble. Tenir majoria absoluta durant tants anys permet que es pugui planificar bé. Jo sempre dic que les legislatures, jo crec, no haurien de ser de quatre anys, haurien de ser de sis. Perquè el primer i l’últim no són tan actius. I es podria fer molta més feina.
En els darrers anys, Vilablareix ha crescut a un ritme accelerat. No és arriscat un creixement tan potent?
El problema seria que, mentre el poble creix, els equipaments no creixessin a la mateixa velocitat. Hi ha hagut un creixement important, però també hi ha estat en els equipaments, en què hem anat avançant també a bon ritme. Ara disposem d’escola, que fa dos anys que vam inaugurar, on s’han pogut unificar els tres centres que teníem abans, i ara els projectes educatius es poden fer molt més bé. Tenim tot el complex on hi ha el centre cultural de Can Gruart, com a sala d’exposicions i centre cultural, i també el casal de la gent gran, que ara hem convertit en casal cívic.
En altres municipis preocupa assumir la pressió demogràfica de Girona. A Vilablareix no?
No puc parlar del que opinen altres alcaldes. Nosaltres sempre hem treballat perquè a Vilablareix es pugui fer vida plena, és a dir, que la gent hi visqui, que hi tingui tots els serveis, la llar d’infants, l’escola..., i també tot el teixit social, que és molt gran, ja que tenim més de vint entitats en clau cultural, social i esportiva.
Quina és la previsió de creixement urbanístic? Fins on arribaran?
La previsió és arribar als 5.000 habitants, ja que ara, en aquest moment, ens situem en els 4.000 habitants i escaig. Però continuarem creixent com fins ara, de manera sostinguda, amb tots els equipaments, i és on tenim posada la mirada. Poder donar els serveis, poder-te sentir el poble teu i poder participar en les coses.
Acaben d’obrir la nova biblioteca. Què més està pendent?
Sí, l’hem obert i farem la inauguració oficial per la festa major. La biblioteca va amb una sala polivalent. Actualment només tenim un equipament al poble on podem fer actes, que és el pavelló municipal. Allà hi fem tots els actes esportius, carnestoltes, fires i actes del comerç, però ara el pavelló quedarà només per a actes esportius i a la sala polivalent hi podem fer tots aquests altres actes. Encara no tenim tots els permisos per obrir-la i ho anirem fent durant aquest any 2025. A sobre el casal cívic, hi tenim la ludoteca. El que farem també és ampliar la ludoteca, perquè hi teníem com una sala de lectura, allà no era biblioteca; la sala de lectura ara l’ampliarem.
Què en faran, del singular edifici de l’ajuntament vell?
El Departament d’Educació ha de desafectar l’escola perquè nosaltres hi puguem fer alguna cosa. I l’ajuntament vell ens agradaria poder-lo dedicar a les entitats del poble. Perquè ara mateix tenim cent criatures i escaig a l’esplai, i el dia que plou tenim una mica de dificultat per poder-les posar en algun lloc. Llavors, amb aquesta idea de fer xarxa, quan la gent es coneix i es troba en espais comuns, passen coses. Ens hi trobem en el CAIC, quan fem això, les trobades de les entitats, i imagini’s si es poden crear sinergies en un espai comú.
Així, es pot dir que ja tenen tot el que necessiten?
Ara ja els tenim tots i el que sí que podrem fer és anar-hi fent millores. Per exemple, caldrà anar equipant la sala polivalent. També hem de poder canviar el terra del pavelló, que ja fa més de quinze anys que tenim, a més d’altres millores. Estem pendents d’una subvenció de la Generalitat per a municipis de menys de 5.000 habitants, i poder fer el canvi del parquet del pavelló, perquè ho requereix, per evitar lesions, i ens han assessorat des de la federació. El que intentem és tenir en les millors condicions cada equipament. Això durant uns anys ha estat així, però ara tenim l’oportunitat de poder-ho fer i estem treballant per fer-ho.
Un altre dels projectes és la pacificació de les calçades de la carretera de Santa Coloma, que creua el poble?
Sí. Ens hem adherit al Puosc per poder abordar la pacificació de les calçades laterals de la carretera. És un tema en què fa temps que treballem amb la Generalitat. El que volem aconseguir és que, quan s’entri amb cotxe a la zona de Vilablareix, visualment quedi clar que entres en un poble. S’ha d’anar a una velocitat determinada, perquè ja hem tingut algun accident important, i per això cal sensibilització per fer reduir la velocitat, i caldrà també seguir posant mesures de control. D’altra banda, ja tenim un conveni amb la Diputació de Girona per fer una rotonda davant de l’església de Sant Menna, a la carretera GIB 5332, que és la carretera que ve de l’Espai Gironès, que també ens facilitarà anar cap a Sant Roc. Una rotonda allà que llavors també enllaçarà amb la carrera de la Massana fins aquí al pavelló, passa al pont de l’autopista amb un carril bici al costat, perquè també la mobilitat és un tema en què ja tenim la mirada posada des de fa molts anys.
Entre els grans canvis a la zona, hi ha la construcció del futur Campus Salut del nou hospital Trueta. Els beneficia?
Tenir el nou Trueta és molt important per a la nostra zona, per a tota la comarca i per al país. És important que es faci bé i tan aviat com sigui possible. A la nostra àrea, suposa quedar al centre de diferents pols d’atracció, com el mateix Trueta, la gran activitat d’empreses com Hipra, i altres projectes com la futura ciutat esportiva del CF Girona.
La futura ciutat esportiva del Girona no agrada a tothom. La preocupa el fet que s’hagi portat als tribunals?
S’ha d’anar esperant a veure què passa, però tenim tots els informes. Des de l’Ajuntament hem fet una bona gestió en aquest sentit i per això no estem preocupats. Hi estem treballant conjuntament amb el Girona i amb els diversos departaments i, per tant, al final serà el que hagi de ser. Des de l’Ajuntament estem fent tots els tràmits i ho estem gestionant bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]