Política

Carod i ICV es contradiuen sobre si l’acord és del govern

Finançament

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod, i el portaveu parlamentari d’ICV, Jaume Bosch, es van discutir ahir a base de declaracions públiques sobre si l’executiu català assumeix o no l’acord del conseller Joan Saura amb el govern central per ajornar 3 mesos més la negociació del finançament. Carod va negar que un partit –i menys un partit que té un sol diputat– pugui representar l’executiu català en la negociació, però gairebé al mateix moment Bosch revelava a l’UCE de Prada que Saura tenia informat el president José Montilla dels seus contactes amb la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega i que el pacte amb la dirigent del PSOE “va ser assumit pel govern català”.

Situació confusa
Les paraules de Bosch van revelar un flanc desconegut fins ara: el fet que Saura en definitiva va pactar amb Montilla, visiblement d’amagat d’ERC, els moviments per retirar la petició de compareixença del president José Luis Rodríguez Zapatero. Va acceptar així la marxa enrere d’una proposta que en el seu moment havia tramitat firmada de forma conjunta amb ERC.

Bosch va remarcar des de Prada la relació estreta entre Montilla i Saura, insistint altre cop que la retirada de la petició de compareixença va ser una decisió “assumida pel govern”. No va ser adoptada pel consell executiu, però sí per dos dels tres líders del tripartit: els que són membres del govern català. “L’acord és un acord parlamentari, però és un acord assumit pel govern de la Generalitat”, va remarcar. No es va estar de reconèixer que ignora si Esquerra en va ser informada o no.

El fet és que cap dels dirigents republicans coneixia aquestes converses. Els negociadors de CiU també les ignoraven, però sabien que els socialistes estaven pressionant, no només el diputat Joan Herrera, sinó també el conseller Saura.
La maniobra d’una part del govern va obrir ahir un enfrontament al tripartit, per la mala posició en què ha quedat ERC. Carod va demanar prudència als seus socis, perquè “en nom del govern català només poden parlar els que el conformen”. El conseller d’Universitats i Empresa, Josep Huguet, va anar més enllà i va reclamar una convocatòria urgent de la taula de partits catalans per recuperar la unitat esmicolada.

La situació d’Esquerra al govern és peculiar després del congrés dels republicans, perquè ni el president del partit, Joan Puigcercós, ni el secretari general, Joan Ridao, són actualment consellers. En canvi els màxims dirigents del PSC i d’Iniciativa sí que formen part de l’executiu, en càrrecs de gran responsabilitat com és el cas de Montilla.

Dins del mateix grup
Les diferències entre els socis del tripartit es van reproduir a la diputació permanent, amb un enfrontament entre Ridao i l’ecosocialista Joan Herrera, que formen part del mateix grup. Ridao va reiterar que l’acord a què ha arribat ICV amb la vicepresidenta espanyola és “una cortina de fum”. “Un ridícul espantós”, a parer del portaveu de CiU, Josep Sánchez Llibre.

Molt conscient que l’escenari és delicat, el PSC va reaccionar evitant llançar més llenya al foc amb declaracions. El secretari general adjunt dels socialistes al Congrés, Dani Fernández, va declarar a RAC 1 que només veu en la marxa enrere d’Iniciativa converses entre grups parlamentaris i amb el govern central.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Marta Pujol
Alcaldessa de la Roca del Vallès (Junts)

“Vaig dir que buscaria solucions i això intento fer”

La Roca del Vallès
Xavier Guitart
Alcalde de Camprodon (Tots per Camprodon-PSC-CP)

“Som molt propers a tothom i no tenim un no per resposta”

Camprodon
Estats Units

Louisiana ordena penjar els Deu Manaments a les aules

Barcelona
País Basc

Imanol Pradales és investit lehendakari amb els vots del PNB i el PSE-EE

Barcelona
Corea del Nord

Putin es reserva el dret a subministrar armes a Pyongyang

Barcelona
Estat espanyol

La Moncloa acusa Ayuso de deslleialtat institucional per rebre Milei

Barcelona
Política

Rull es reuneix amb Puigdemont a Bèlgica

barcelona
Política

El Fons Català de Cooperació denúncia des de Lesbos la vulneració dels drets dels refugiats

Lesbos
judicial

El jutge García-Castellón avança la jubilació al setembre

barcelona