Una bona entrada per a Vilajuïga
L’Ajuntament impulsa la reforma de l’entrada per l’antiga carretera, un espai deixat que es vol rehabilitar
El projecte, que s’està redactant i es presentarà als veïns, ha de dignificar i potenciar aquest espai
Des del gener passat, la gent gran del poble pot accedir a un àpat saludable que li porten a casa
Una bona entrada és sempre una bona presentació. Si més no, això diuen. I segur que és cert. Estaria relacionat amb la primera impressió. Ja saben, genera sinergies, empaties i ens explica moltes coses. Segons l’alcaldessa de Vilajuïga, Joana Cobo (ERC), en aquest sentit, el municipi té un afer pendent. L’antiga carretera de Roses, a l’altura del nucli, i des de fa temps ja recepcionada per l’Ajuntament, és un espai que requereix una intervenció. Del que es tracta, doncs, és de dignificar l’entrada després d’anys de no fer-s’hi res. El vial té encara molt de vella carretera, d’aquelles que eren ferides que tallaven el municipi i que no ajudaven a promocionar-lo. Vilajuïga, en aquest sentit, no n’ha estat una excepció. La sensibilitat, com és lògic, amb el temps ha canviat. Ara es té més en compte la gent que els cotxes, que durant dècades han estat els amos i senyors indiscutibles de la via pública. Segons explica l’alcaldessa, en aquesta zona s’hi farà un gran aparcament que, a la vegada, es vol que sigui també un espai per fer-hi activitats. Vilajuïga, amb tots els avantatges d’un poble petit i ben connectat, vol tenir una bona entrada. I no una qualsevol. Segons Cobo, es treballa un projecte pensat, fins i tot, en l’aspecte paisatgístic. És cert que aquest vial connecta amb el polígon, i això comporta algunes servituds. Però s’avança per tancar aquesta carpeta pendent. “Per a nosaltres aquest és un projecte superimportant. Abans era carretera i tothom hi passava. Ara ja està cedida, però fa molts anys que necessita una bona rehabilitació”, destaca Cobo. “El que volem és integrar aquest vial dins el nucli. Ara s’està redactant el projecte i el presentarem al poble perquè el valori. Serà un canvi important per al nostre municipi.” L’alcaldessa diu que aquest projecte és només una part dels que s’estan portant a terme. Les visions no són iguals per a tothom. Una altra cosa és com veu l’oposició aquesta acció de govern. El cap de l’oposició, Xavier Lorente (Assemblea per Vilajuïga), amb l’experiència d’haver governat el mandat anterior, recrimina a ERC que estigui “massa centrat en el dia a dia”. En aquest sentit, reclama un pla estratègic de futur que tingui en compte reptes importants, com són adaptar-se al canvi climàtic, treballar per afavorir l’accés a l’habitatge, fent un canvi de model en el planejament, i, finalment, una major sensibilitat en la recollida de residus, aplicant una taxa justa. “Volem que el govern miri més a mitjà i a llarg termini i que no estigui tan centrat només en el dia a dia”, exposa Lorente. “Això vol dir passar d’una manera de governar, més ancorada en el dia a dia i en el curt termini, a una altra que toca els problemes de fons i que pensa en el mitjà i en el llarg termini”, puntualitza.
Una aposta il·lusionant
Centrem-nos en el dia a dia o, millor, en les actuacions que s’han dut a terme. L’alcaldessa, en l’anterior entrevista que vàrem publicar a les planes de l’Observatori Municipal, ens parlava d’un projecte que el govern estava plantejant amb molta il·lusió. La idea sobre el paper era facilitar àpats a domicili a la gent gran. Doncs a partir del 8 de gener aquest servei ja està totalment operatiu. Actualment se’n beneficien una quinzena de persones. Està pensat per a les persones majors de setanta anys o amb una discapacitat moderada o severa reconeguda que tenen dificultats per anar a comprar o per preparar-se el dinar. L’alcaldessa explica que l’objectiu d’aquesta iniciativa és de caràcter “preventiu per facilitar la vida quotidiana de les persones grans, assegurant que tinguin accés a àpats saludables i equilibrats” sense haver de sortir de casa i evitant en la mesura que sigui possible les institucionalitzacions anticipades: “L’usuari i la família saben que cada dia els porten el dinar. Estan contents i se senten, en certa manera, independents, perquè així no han de dependre dels fills”, explica satisfeta. Per poder oferir aquest servei l’Ajuntament ha signat un conveni amb la Fundació Catalana de l’Esplai. La fundació actualment és qui s’encarrega de preparar el dinar a l’escola del municipi i cuina els àpats necessaris per a les persones que sol·licitin aquest servei. Inicialment, el servei d’àpat s’ofereix de dilluns a divendres, seguint el calendari escolar. En funció dels usuaris es realitzarà un nou estudi per determinar la viabilitat de l’ampliació dels dies del servei.
El canvi climàtic també preocupa. Una de les intervencions han estat les obres de renovació de la xarxa d’abastament d’aigua, que ha permès eliminar 132 metres de canonades de fibrociment antigues situades a la carretera de Roses –entre el carrer de la Pilota i de Figueres–. A més, s’ha substituït la conducció de fibrociment que es trobava sota el tauler del pont de la carretera de Roses, sobre la riera de Vilajuïga. Les canonades, afectades per l’envelliment dels materials, tenien avaries freqüents a causa de la pèrdua de propietats mecàniques del fibrociment, que provocava trencaments fràgils. Amb aquesta actuació s’ha aconseguit un estalvi d’aigua significatiu. El cost del projecte ha estat de 82.725 euros. Recentment, també s’ha instal·lat al pati de la brigada del pavelló un dipòsit amb capacitat per a 12.000 litres per a la recollida d’aigües pluvials. “Som conscients del problema que encara patim amb la sequera”, explica Cobo. A més, també està en marxa un projecte tècnic d’instal·lació d’un sistema de lectura de matrícules. També ara fa uns mesos es va rebre la notificació d’Adif que aquest mes de desembre donaven per iniciades les obres d’execució del projecte constructiu de passos elevats adaptats a persones amb mobilitat reduïda i la prolongació d’andanes a l’estació de Vilajuïga. I un detall històric que segurament algú no coneix i que és molt interessant: Vilajuïga és coneguda històricament per unes aigües minerals úniques que encara avui brollen de la muntanya de Verdera. Aquestes van ser declarades d’utilitat pública l’any 1904. Malgrat que al llarg dels anys han passat per molts alts i baixos, l’any 2019 es van inaugurar les noves instal·lacions renovades per part de Grífols, la farmacèutica multinacional, que n’és l’actual propietària.