Política

política

El govern tanca un acord amb ERC, Comuns i CUP per regular el lloguer de temporada

La convalidació del decret llei s’aprovarà demà al Parlament, i després es tramitarà com a projecte de llei per incorporar els canvis pactats

Entre les novetats destaca que es crea la figura d’inspector d’habitatge i que es prorroga la protecció oficial en les zones tensionades

El govern ha tancat finalment aquesta tarda un acord amb ERC, Comuns i CUP per regular el lloguer d’habitatges de temporada, fet que garanteix la convalidació demà al matí al Parlament del decret llei de mesures urgents que l’executiu havia aprovat en aquest àmbit. Les mesures acordades avui s’incorporaran via esmenes quan el decret es tramiti com a projecte de llei. També demà s’ha de convalidar el decret sobre contractació pública, que havia aixecat menys rebuig, però que a petició d’ERC també es tramitarà com a projecte de llei per incorporar-hi esmenes.

El pacte preveu que, d’entrada, es modificarà la llei d’habitatge del 2007 per deixar clar que el lloguer de temporada no tindrà la mateixa consideració que el dels habitatges permanents, ja que s’estableix que els de temporada són aquells destinats a “usos recreatius, turisme o per temporada de vacances, sigui aquesta d’estiu o qualsevol altra”. La finalitat de l’habitatge s’haurà de fer constar en el contracte així com el lloc de residència permanent de la part arrendatària.

Entre les novetats pactades, que recull l’ACN, destaca que s’incorpora a la llei del 2007 la figura d’inspector d’habitatge, que estarà vinculada a la futura Comissió de Supervisió de Contractes d’Arrendament d’Habitatge, amb la participació de l’Agència de Consum i l’Agència d’Habitatge. Els inspectors tindran competències “per verificar el compliment contractual, realitzar inspeccions periòdiques i puntuals, documentals i presencials, detectar fraus o clàusules abusives i elaborar informes proposant mesures correctores o sancionadores”.

L’acord també estableix una pròrroga dels habitatges de protecció oficial que estava previst que ho deixessin de ser a curt termini, tal com reclamaven Comuns i CUP. En aquest cas, s’estableix un nou calendari. Per als que estan situats en zones de mercat d’habitatge tensionat la protecció oficial serà de 30 anys en el cas de promocions en sòl de reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i si s’obtenen ajuts directes; 10 anys en el cas de promocions en sòls sense reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i sense obtenir ajuts directes; i 20 anys per a la resta de supòsits.

Un altre dels acords és incorporar el concepte de “contracte de frau” a la llei d’habitatge 18/2007, en concret, amb la següent definició: “Qualsevol acord contractual que, de manera intencionada, incorpori clàusules o pràctiques enganyoses que vulnerin els drets dels consumidors o que desvirtuï l’equilibri contractual en matèria d’habitatge en els termes continguts en el dret aplicable”. També s’estableix que en el lloguer d’habitacions, la suma de les rendes de diversos contractes d’un habitatge en zona de mercat tensionat no pugui ultrapassar la renda màxima que s’apliqui a l’habitatge.

Tothom content

Els Comuns, que al matí havien mantingut el seu no al decret i havien advertit fins i tot que la legislatura podia “embarrancar”, han celebrat a la tarda “l’acord de màxims” segellat, segons ha expressat el portaveu del grup parlamentari, David Cid, que ha afegit que l’entesa permet fer “un salt endavant molt important”, especialment per “acabar amb el negoci de l’habitatge”. Cid ha celebrat que l’executiu hagi accedit a tramitar el decret com a projecte de llei per tal d’incorporar les esmenes que els Comuns proposaven, i ha aplaudit s’hagi compromès a introduir-les abans que acabi el període de sessions del Parlament, és a dir, abans del juliol.

Pel seu cantó, la CUP, amb qui la negociació ja estava més encarrilada des d’ahir, ha lloat l’acord però ha rebutjat “apropiar-se’l”. “És una conquesta del moviment i de tota la gent que ha sortit al carrer per defensar el dret a l’habitatge”, ha reivindicat la diputada Laure Vega, que ha afegit que cap partit “se l’hauria de fer seu”. Vega ha apuntat que l’entesa “no suposa un canvi de relacions” amb el govern i ha matisat que “no estan amb cap altra negociació” amb l’executiu. “Quan hi hagi unes demandes i la possibilitat d’avançar en un determinat dret, hi serem”, ha garantit, això sí.

La consellera i portaveu del govern, Sílvia Paneque, s’havia mostrat optimista aquest migdia després del consell executiu, quan ha explicat que ahir a la tarda ja es va reunir amb els grups per mirar de tancar un acord i es va avançar. Paneque ha aclarit que “no hi hauria d’haver problemes” en l’àmbit competencial, en el sentit que el Parlament ha de poder regular, però ha admès que el problema era dotar de la “màxima seguretat jurídica” el text final. A fi d’acontentar les peticions dels grups, la consellera també havia reiterat que el govern té el compromís de no abocar recursos públics a habitatge que pot perdre la condició de protecció oficial, i de crear un cos d’inspectors que espera tenir “abans de l’estiu” que pugui fer “carrer” però també actuar en l’àmbit jurídic per tramitar expedients sancionadors en matèria d’habitatge.

Pel seu cantó, la portaveu parlamentària d’ERC, Ester Capella, s’ha mostrat “satisfeta” per l’acord assolit, que ha lloat que suposa “un pas més per tancar les portes a l’especulació”. “Permetrà aturar la picaresca d’aquells que volen saltar-se la llei”, ha garantit. Capella també ha tret pit per la “feina feta” per l’anterior govern, que ja va plantejar un decret amb mesures similars. “Som on ERC ho va deixar fa un any, però ara som molts més”, ha celebrat la portaveu, que al matí ja havia avançat que s’estaven “tancant serrells”.

Capella també ha celebrat que l’executiu decidís retirar ahir, després d’una reunió amb el sector, un tercer decret que volia dur a convalidació demà, sobre la ubicació de càmpings en zones inundables, a fi de buscar més diàleg amb el territori i el sector. “Tenim la voluntat d’incorporar-hi millores, estem oberts a enriquir els documents”, ha reiterat Paneque, que també ha agraït la predisposició “constructiva” de la Federació Catalana de Càmpings.

Pel seu cantó, la portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Mònica Sales, ha denunciat al matí que Illa “governa a cop de decret”, sense consensuar-ho abans amb els grups, i no ha aclarit què votarà en els dos decrets que es debatran demà. “Si només fos per les formes, el posicionament seria clar”, ha assegurat Sales, que ha afegit que estan “avaluant el fons” amb els sectors implicats, que “malauradament veuen com el govern treballa d’esquena a ells”. Sales ha avançat que, si els decrets acaben prosperant com ha estat el cas, també en demanarien la tramitació com a projecte de llei, per poder incorporar-hi esmenes seves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]