Bartolomé Egea Sabaté
Alcalde de Montcada i Reixac (PSC)
“Ens han deixat un municipi adormit i ara ens hem d’espavilar”
“Ja hem demanat a Madrid i a Barcelona més atenció per donar més seguretat a la gent; que abaixin la velocitat i més vigilància”
“Estic content perquè les entitats supramunicipals i els ajuntaments anem tots a l’una per abordar el barraquisme”
No em canso de parlar amb els alcaldes que tinc al voltant per fercoses conjuntes Amb el projecte del nou hospital dignificaremuna zona de la ciutat molt degradada
Regidor del PSC a l’Ajuntament de Montcada i Reixac des de l’any 2017, Bartolo Egea, com el coneixen a la ciutat, encapçala ara un govern format per socialistes, Vivimir i PP, que té com a principal repte gestionar una ciutat immersa en el traçat subterrani de les vies de l’R2.
Quan ens acostem a l’equador del mandat, podria fer-ne una valoració?
És positiva. Ens hem dedicat a endreçar l’Ajuntament a la nostra manera. Sí que és veritat que el primer any hem anat una mica més lents per fer una diagnosi de la casa. També ens hem trobat molts contractes que ja estaven acabats o en pròrroga. A més, vam entrar ja amb el traçat subterrani. Està costant agafar el dia a dia i posar coses al carrer. Ja tenim la diagnosi i els mitjans, i ara a començar a treballar. A Montcada tenim la sort de ser un municipi amb un teixit associatiu molt important, i també tenim dotze polígons. Vam crear la regidoria d’Indústria per saber de primera mà les demandes dels empresaris. A més, hem anat fent alcaldies obertes amb entitats, gent del municipi i empreses.
Un cop feta la diagnosi, com veuen la ciutat?
La vam trobar una mica adormida. Després de vuit anys de govern, ens han deixat un municipi adormit i ara ens hem d’espavilar i transformar el municipi de la manera com els socialistes en sabem: treballant i deixant els cèntims als carrers. Trobem que els polígons estan una mica desfasats. Hem d’entrar en la digitalització i en la formació. Estem treballant amb l’Ajuntament de Ripollet i de Barberà del Vallès en un programa de talent, treball i tecnologia.
I com valora el funcionament de l’equip de govern tripartit?
És molt positiu. Cadascú té les seves responsabilitats. Quan vam fer l’acord de govern, vam deixar molt clar que ho havíem de fer tot enfocat al municipi; fer la vida més fàcil a la gent del poble. Totes les setmanes tenim reunions i hi ha bona sintonia.
Han aprovat els pressupostos només amb els vots favorables del govern. A què es deu?
Quan nosaltres estàvem a l’oposició fèiem unes polítiques constructives, de sumar, i ens hem trobat que aquells que estaven governant fan tot el contrari, estan fent una política destructiva. Ells ho troben tot malament, fins i tot projectes que havien deixat. No volia parlar d’herències però m’han deixat un municipi adormit, i fa falta arremangar-se i començar a treballar.
En aquesta línia, quins projectes posaran en marxa?
Pel que fa als equipaments esportius tenim previst fer el camp de futbol de Can Sant Joan. Asfaltar la riera de Sant Cugat, tenim la primera fase i estem preparant la segona. Començarem aquest estiu a asfaltar carrers en el marc d’un pla d’asfaltatge. Treballem en un contracte marc per canviar tota la il·luminació del municipi. També s’intervindrà en l’hotel d’entitats de Can Sant Joan, un tema que havia quedat pendent de l’anterior govern.
Fa poc més d’un any que van començar les obres del traçat subterrani. Quin balanç en fa?
Les obres del traçat subterrani van segons el programa. Hem tingut un ensurt amb l’aparició d’esquerdes al carrer Carril. De moment, en aquests 150 metres, les obres estan parades. Estan fent un estudi del terreny i encara no tenim les conclusions. Ja estan arreglades les esquerdes i hi estem molt pendents i fent un seguiment amb els veïns. La resta va segons el programa, i diria que anem força bé. Ara ja comencem a tenir afectacions greus al centre de Montcada, sobretot als passos, perquè, per exemple, el pas que està a la meitat del poble s’haurà de tancar per posar unes pantalles.
Creu que la gent està preparada per a sis anys més d’obres?
La gent ho està, però quan tens unes obres d’aquesta envergadura i s’han de passar dos passos de barrera és complicat. Per l’R2 hi passen molts trens, uns 175 cada dia. Hi passen rodalies i semidirectes, els últims a 120 km/h. Ja hem demanat a Madrid i a Barcelona més atenció per donar més seguretat a la gent. És a dir, que abaixin la velocitat dels trens, i sobretot més vigilància a les vies de la mateixa obra però també a l’entrada i la sortida de l’estació de Montcada Centre, que està donant a un pas que és el més perillós, crec, de tot Espanya. Fa unes setmanes vam tenir dos atropellaments a les vies, i un va ser en aquest punt. Em preocupa molt la seguretat. Les esquerdes també, però ara està més controlat. Sabem que és un problema d’estructura. Vam parar les obres i les esquerdes no han tornat a sortir. Per això estem tranquils. No estic tranquil amb la seguretat de cada dia perquè passa molta gent per les vies. Tenim molt bona relació amb Adif i Renfe, amb reunions i molta informació.
Hi ha hagut avenços en el tema del barraquisme?
Estic molt content perquè s’està començant a treballar seriosament. Sí que és veritat que hi havia una diagnosi –que no és del tot fiable perquè el barraquisme és una matèria viva–, però estic content perquè les entitats supramunicipals i els ajuntaments anem tots a l’una. Ara és el moment de treballar. És una cosa que l’Ajuntament no pot fer sol. El que hi ha al pla del Besòs són, creiem, unes 150 persones vivint allà i 270 barraques. El més greu de tot és que estan en zona inundable. Cada dia que plou, pateixo. És un problema greu i hem de tenir cura de la gent que hi viu. No podem mirar cap a un altre costat.
Montcada és un dels municipis sense pla d’inundacions. Ja hi han posat remei?
El tenim a punt. S’espera que passi per ple a l’abril. Encara que no tenim pla aprovat, el que sí que hi ha, dins de l’Ajuntament, és un pla de seguretat que funciona molt bé.
Fa temps que es diu que l’hospital comarcal està més a prop, però encara no arriba.
El primer que vaig fer com a alcalde va ser signar l’acord per cedir terrenys amb Cerdanyola i Ripollet. Ara el projecte està en període d’al·legacions. A finals d’any, la Generalitat ha d’acceptar els terrenys, fer el pressupost i tirar milles. Hem d’explicar molt bé què hi volem. Amb el projecte dignificarem tota una zona que està molt degradada.
S’ha criticat que el nucli d’habitatges serà com “un bolet”?
Quan diuen que tindrem un bolet, la meva resposta és que ja el tenim: dos edificis i cap servei. Amb l’hospital també es dignificarà l’antiga N-150, que serà l’avinguda del Vallès. És una oportunitat de transformació de tot el municipi. En l’aspecte sanitari, a més, tenim un problema: no tenim urgències 24 hores, i les continuem reclamant.
Què estan fent per implantar la zona de baixes emissions l’any 2026?
Estem començant a fer una nova ordenança, que volem que sigui participativa. Ja hi hem començat a treballar, però jo ho deixaria per a més endavant perquè a Montcada som molt diferents. Es calcula que passen per la ciutat 250.000 vehicles cada dia i tenim problemes de mobilitat pel traçat subterrani. És un procés que ha d’anar a poc a poc.
Montcada es coneix com porta d’entrada de Barcelona, però com és el municipi?
A Montcada tenim molt potencial. Un cop acabin les obres, ho hem de mostrar. Tenim patrimoni, estem entre la Serralada de la Marina, el pla de Reixac i Collserola. Toquem a nou municipis i tres comarques. No em canso de parlar amb els alcaldes que tinc al voltant per fer coses conjuntes, per potenciar temes com el transport públic i estar més connectats.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.