Política

Trinxada ara pel traçat subterrani

Fa poc més d’un any que van començar les obres per cobrir les vies de l’R2, que se n’allargaran sis més

Montcada manté reivindicacions històriques, com l’hospital i la recuperació de les urgències 24 h

S’albira la fi del cobriment com una oportunitat per transformar la ciutat i donar-la a conèixer

El PSC, amb set regidors, ha recuperat l’alcaldia aquest mandat amb un pacte amb Vivimir i PP

La gent de Montcada i Reixac assegura que pot reconèixer algú que no és de la ciutat, mentre s’espera per poder creuar qualsevol dels dos passos a nivell que hi ha al municipi, només per com es comporta. La naturalitat dels montcadencs contrasta amb l’espera inquieta del visitant que mira el semàfor a banda i banda mentre passen els minuts. I és que per als veïns, sobretot els del centre, s’ha convertit en el pa de cada dia que, gràcies al traçat subterrani de la línia R2 aconseguit després de tres dècades de reivindicacions, ja té data final. Ara toca patir les obres. Ja en porten un any. Si durant dècades veïns i polítics de tots els colors, s’han lamentat per tenir una ciutat trinxada per carreteres, vies del tren i rieres, ara els toca patir una nova ferida, la provocada per les obres del cobriment, que amb un pressupost de més de 500 milions d’euros, es calcula que s’allarguin encara uns sis anys més. Aquesta cop ho fan amb la resignació dels que esperen que, passat aquest temps, veuran i viuran una gran transformació al municipi de més de 35.000 habitants per on passen diàriament més de 200.000 vehicles i centenars de combois de trens. A Montcada tenen 24 quilòmetres de vies i diverses parades: Montcada-Bifurcació; Montcada i Reixac; Montcada i Reixac-Manresa; Montcada i Reixac-Santa Maria; i Montcada-Ripollet. Hi passen les línies R2, R3, R4, R7 i l’alta velocitat. Ser una de les portes d’entrada a Barcelona també fa que tinguin ben a prop les carreteres C-33, C-58, C-17, N-150 i BV-5001. Només cal passejar una estona pel centre de la ciutat per veure els inconvenients que comporten les obres pel que fa a molèsties, com el soroll i la pols, però també de mobilitat i d’aparcament. Al barri de Can Sant Joan, però, veïns de tres blocs de pisos s’han endut la pitjor part de les afectacions per les obres, ja que s’hi han detectat esquerdes a diferents immobles, que ja s’han tapat. Els treballs es van aturar a la zona i, segons indica en l’entrevista l’alcalde Bartolomé Egea, s’està estudiant el terreny i acompanyant els afectats. En tot cas, l’Ajuntament està abocat a gestionar el mentrestant dels treballs i, a la vegada, anar projectant què faran a la gran llosa que resultarà del cobriment i que, a més, servirà per recosir barris, una de les grans obsessions dels diferents equips de govern que han passat per la casa de la vila. I és que la dispersió és una més de les característiques de la ciutat, que té fins a deu nuclis de població diferents repartits en una superfície de 23 km².

Si en una cosa coincideixen el govern i l’oposició és a dir que la ciutat té un gran potencial i que és una gran desconeguda. L’alcalde, socialista, ho explica amb un exemple: la visita guiada que es va fer per a l’institut de la Ferreria, situat en un polígon al costat del barri de la Font Pudenta, per als professors, per donar-los a conèixer la ciutat. “Van quedar sorpresos pel patrimoni que desconeixien de Montcada”, destaca. La cap de l’oposició i exalcaldessa de la ciutat, Laura Campos, recorda que milers de persones passen anualment per la ciutat, en transport públic o cotxe, però que ningú s’hi atura. “Montcada és cultura, amb el poblat ibèric de les Maleses, exposicions, teatre, però també és entorn natural, amb el parc de la Llacuna, per exemple”, afegeix. La fi del traçat subterrani es veu com una oportunitat per donar a conèixer la ciutat vallesana i per potenciar activitats econòmiques com ara el comerç local i el turisme.

El projecte del futur hospital

Fa anys que alcaldes del Vallès Occidental reclamen un altre hospital a la comarca per donar servei als municipis més propers a Barcelona i descongestionar el Parc Taulí, situat a Sabadell. Sembla que ara el futur hospital Ernest Lluch, que se situaria als terrenys de l’antiga Redosa, entre la C-58 i l’N-150, és més a prop que mai, després que el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona aprovés inicialment, a principi del 2024, la modificació del pla general metropolità de Barcelona per fer possible la construcció. L’expedient ha passat per dos períodes d’al·legacions. La proposta inclou la transformació de l’antiga carretera N-150 i la creació d’un nou barri a l’entorn del centre hospitalari amb habitatges –un 40% de protecció oficial–, espais comercials i millores als espais verds a les vores del riu Sec i la riera de Sant Cugat. Es calcula que el nou centre hospitalari donarà servei a unes 180.000 persones de Montcada, Cerdanyola, Ripollet, Badia i Barberà del Vallès. L’alcalde Montcada, que encapçala un equip de govern format per PSC, Vivimir i PP, veu el projecte com una oportunitat per transformar i millorar la ciutat perquè és un zona “degradada”, mentre que des d’En Comú Podem, principal grup de l’oposició, alerten de la creació d’un nou espai residencial no vinculat a la ciutat, que es trobaria més a prop de Cerdanyola que del centre de Montcada. Ningú no dubta, però, de la necessitat de tenir un nou centre hospitalari a la zona. En matèria sanitària, la ciutat també manté la reclamació de recuperar les urgències nocturnes al centre d’atenció primària, el que provoca que tampoc existeixin farmàcies 24 hores. Montcada va perdre el servei l’any 2011. Des de llavors, s’han repetit les protestes, promogudes per la Taula de Salut, i les mocions en el ple reclamant la reobertura i la millora de l’atenció sanitària. En aquest cas, la proximitat a altres poblacions i estar a cavall entre els dos Vallès i Barcelona ha jugat en contra de la recuperació del recurs sanitari.

La manera d’abordar temes com ara el barraquisme, el futur de la cimentera –que ha arribat als jutjats per la via penal des del moviment veïnal i al Parlament en forma de moció presentada pels comuns en el marc d’una nova llei de gestió de residus– i els problemes d’accés a l’habitatge separen el govern i el principal grup de l’oposició. Val a dir que al capdavant de l’alcaldia de Montcada s’han anat alternant l’esquerra alternativa i els socialistes. Josep Maria Campos, pare de Laura Campos, va ser alcalde des de l’any 1979 fins al 1995. Després de diversos governs del PSC, l’any 2015 la filla va recuperar l’alcaldia i la va perdre el 2023, quan hi va arribar Egea, pels socialistes, gràcies a un pacte amb dues forces.

La residència per a la gent gran surt de nou a escena
Fa anys que es parla a Montcada i Reixac de la construcció d’una residència per a gent gran a Mas Rampinyo. De fet, si recorrem una mica a l’hemeroteca hi trobem referències anteriors al 2010 i fins i tot una possible data de posada en funcionament l’any 2013. El projecte va quedar aturat i ara el govern ha anunciat que s’inicia, de nou, la redacció de l’avantprojecte de la residència assistida amb 120 places, un centre de dia de 40 i un edifici annex de 30 habitatges dotacionals amb serveis per al col·lectiu. Segons indica el consistori, serà l’empresa Batllori & Trepat Arquitectes la que farà la redacció de l’avantprojecte per un import de 42.337 euros. Es tracta del mateix equip que va guanyar el concurs d’idees promogut pel Consorci de Serveis d’Atenció a la Dependència de Montcada i Reixac l’any 2008, amb un projecte diferent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]