Sònia Gràcia
Alcaldessa de Fornells de la Selva (JxCat)
“El creixement que ens interessa és el dels polígons industrials”
“En el creixement industrial hi tenim el nostre equilibri. És el que ens dona recursos. Perquè l’urbanístic serà gradual, més lent”
“El que més ens preocupa és l’habitatge, però l’accessible. Per als joves. En l’altre tipus de promocions de pisos, no hi ha pressa”
S’ha pensat en els equipaments a llarg termini i per això encara podem oferir uns bons serveis Finalment disposem d’un nou POUM que estableix el creixement que podem tenir
És el segon mandat que viu com a alcaldessa, però és a l’Ajuntament de Fornells des de l’any 1999 i la seva formació té una còmoda majoria absoluta també des de fa molts anys. Sònia Gràcia defensa un creixement moderat, un impuls de la zona industrial i seguir el seu pla de mandat tan fidelment com sigui possible.
Estem a meitat del seu segon mandat com a alcaldessa. Quin balanç en fa?
La valoració és bona, tot i que el dia a dia impedeix que es puguin portar a terme tots els projectes que havíem anunciat al programa electoral i que vam dir que faríem. Però no és tan fàcil perquè els temps administratius fan que tot vagi més lent del que ens agradaria. Tot i això, el balanç és bo. Que m’agradaria tenir un projecte fet que encara no tenim? Sí. Però ens queden dos anys i mig per intentar fer-ho tot.
Què ha provocat aquest alentiment per fer els projectes?
Per a nosaltres, el que prometem en el programa electoral és sagrat i anem en aquesta direcció. Sí que és veritat que va arribar una sequera que no teníem prevista, òbviament, i la vam haver de gestionar. També han anat arribant subvencions per a àmbits que no teníem previstos, però ens hi vam adherir perquè no les podíem perdre. Això ha fet que la resta s’hagi alentit.
El pressupost per a aquest any és de continuïtat? Una xifra semblant a la de l’any anterior?
Sí. És més o menys el mateix. Uns tres milions d’euros. Les inversions són limitades i per això ens adherim a totes les subvencions que impliquin un bé per al nostre municipi, i cal recordar que s’ha de tenir tot a punt per poder-hi accedir. Ara ha sortit el pla d’obres i estem treballant en quines actuacions i projectes hi volem presentar. Tot i això, insisteixo que no abandonem el pla de govern al qual ens vam comprometre. Amb el pla d’obres anterior vam fer l’ampliació de la pista de pàdel, que havia estat una petició sorgida del procés participatiu, i hem estat treballant per aconseguir que aquest setembre puguem obrir una aula d’infantil 0 a l’escola. És la primera vegada que ho tindrem i també era prioritari. Si fos per nosaltres, ja fa un any que funcionaria, però, tornant als temps administratius, ha anat més lent.
Al municipi hi ha gairebé tots els equipaments necessaris. Què falta?
Ens falta habitatge per a joves i habitatge en general. Els diferents equips de govern han tingut l’encert de pensar els equipaments a llarg termini i per això, tot i que fa temps que els tenim, encara poden oferir un bon servei. Ens faltava la línia a la llar d’infants i l’hem ampliada pensant en el futur. Pel que fa a altres equipaments, també estem treballant en una futura ampliació del pavelló, i al camp de futbol 7 la gespa s’haurà de canviar i potser fer-lo una mica més gran. És una altra de les accions que podrien entrar al pla d’obres. De fet, caldrà treballar més per adaptar el que ha quedat petit.
Finalment, el municipi disposa d’un nou POUM?
Finalment. Es va començar fa 13 anys i hi han passat tres alcaldes i amb mi quatre. Ha estat una cosa molt lenta però finalment ho tenim i ens dona les bases per al creixement del poble.
S’hi preveu una ampliació d’uns 216 habitatges. Es faran aviat?
Hi ha dos sectors destinats a ampliar el parc d’habitatge. Un que en el dia d’avui ja es podria començar i un altre que s’ha de condicionar amb els paràmetres que es marquen des de la Generalitat. El que ja està a punt queda a darrere l’església, de la carretera de Llambilles cap a la zona esportiva. En aquest sector hi anirien els 216 habitatges. I l’altre sector caldrà condicionar-lo segons els paràmetres esmentats, però s’ha avançat perquè, com que hem vist que hem trigat tant a tenir el nou POUM, millor avançar-se i poder tenir previstos futurs creixements. Vam aconseguir que Urbanisme ho acceptés. Cal advertir, però, que tot i que el POUM preveu el creixement, aquests terrenys són privats i de moment sembla que la propietat no ho vol tirar endavant i l’Ajuntament no obligarà a fer-ho.
No aposten, doncs, per un creixement intens, com en altres municipis propers?
El nostre creixement és progressiu o gradual, però no exponencial. És la nostra voluntat. A Fornells tenim el preu dels habitatges molt alt perquè no tenim oferta. Van molt buscats. Tenim l’avantatge que no hem anat creixent tant com altres municipis, però l’inconvenient és que els nostres joves no poden quedar-se a viure al municipi. En aquest tipus d’habitatge sí que hi ha urgència, però en els altres tipus de promocions urbanístiques es pot dir que no tenim cap pressa.
No els preocupa la pressió demogràfica de Girona? Ser un municipi dormitori?
No som un poble dormitori, perquè les persones que viuen aquí fan vida aquí. Sí que es va a treballar a fora, però quan són al poble hi fan vida. A més, tenim un piló d’entitats de qualsevol tipus i si algú ve a viure aquí i es vol integrar pot triar el que més li agradi. I els equipaments donen tots els serveis que calen.
Vostè encapçala una iniciativa perquè sigui el Consell Comarcal qui construeixi en sòl cedit pels ajuntaments?
De fet, la problemàtica de l’habitatge s’escampa per tot arreu a la comarca. Els ajuntaments petits no tenen capacitat econòmica per construir pisos de lloguer o venda accessibles. Tots tenim problemes per aconseguir habitatge per a gent jove i això s’ha de solucionar al més aviat possible.
El POUM també preveu un creixement de les zones industrials al municipi?
Aquí sí que volem créixer. Perquè com que no apostem pel creixement urbanístic, de l’industrial sí que en podem treure recursos i trobar un equilibri. El nostre equilibri és créixer industrialment. I hi ha moltes empreses que ens demanen parcel·les grans i no en teníem. Ara, amb el nou POUM, sí que quedaran fixades ja que en preveu dues que són molt grans. En els darrers cinc o sis anys han vingut empreses potents que s’han instal·lat al municipi i això ens ha beneficiat molt. Nosaltres volem llicències, però industrials, no urbanístiques. Podem créixer cap a l’autopista i oferir aquest tipus de grans parcel·les que ens demanen.
Fornells està connectat a Girona amb tren, autobús i carril bici. És suficient?
En cada mitjà hi falta alguna actuació. Pel que fa a l’estació, finalment s’ha posat fil a l’agulla per fer-la accessible. Però els horaris i, com se sap, els problemes dels trens fan que no puguis comptar amb una fiabilitat per arribar a lloc. Per treball o estudis és millor agafar el bus. I aquí també hi ha el problema, que és que nosaltres depenem de la línia 10. La tenim cada hora i hem reclamat poder-la tenir cada mitja hora. I en el carril bici estem treballant amb l’Ajuntament de Girona. La nostra part acaba passat el camp de La Salle, el tram del pont de la C65 és de la Generalitat i llavors hi ha una part que és de Girona i una altra nostra. Cal acabar-ho. També falta la connexió de Quart a Llambilles. Ara tenim un projecte, que fa Vies Verdes, per connectar Quart i Fornells.
Finalment, quin és l’horitzó previst? Com seguirà el mandat?
Ens centrarem a complir el programa electoral, que és pel que ens van donar la confiança. Els alcaldes que m’han precedit i els seus equips m’han inculcat que el que promets que faràs ho has de fer. I si no pot ser, has d’explicar per què no ha pogut ser. I el que vingui de més a més ja ho anirem gestionant, però el camí està marcat. Hem gestionat sequeres i pandèmies. Només em falta gestionar una nevada!
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.