política
ERC condiciona al reforç d’Acció el suport a un nou suplement de crèdit
Negocia amb el govern fraccionar també el segon decret llei previst amb un paquet per valor d’uns 1.300 milions, i no encara els 1.760 disponibles, on entraria el programa de suport pels aranzels
Demana més fermesa d’Illa en la negociació amb el govern espanyol per crear un consorci per gestionar les inversions
Pas a pas. ERC obligarà el govern a fraccionar també el segon suplement de crèdit que, per valor d’uns 1.760 milions, volia aprovar per incorporar al pressupost del 2025 els nous recursos disponibles fruit de la bona evolució de l’economia, i hi negocia tot just un nou paquet de mesures per valor d’uns 1.300 milions, dels quals uns mil corresponen a compromisos de major despesa ja contrets per a enguany, com l’augment de sou dels funcionaris, i uns 300 més han de servir per donar resposta a la crisi aranzelària provocada pel president nord-americà Donald Trump, en el marc del programa Responem dins del qual el govern va anunciar la setmana passada que mobilitzaria uns 1.500 milions en ajuts. Tot plegat ho ha explicat aquest migdia el portaveu dels republicans, Isaac Albert, després que el partit ja confirmés el seu suport fa unes setmanes a un primer decret de suplement de crèdit per actualitzar la pròrroga pressupostària i cobrir els compromisos contrets fins al 31 de desembre de 2024, per valor de 2.168 milions, que el consell executiu va aprovar el 24 de març i que ara està pendent de validació al Parlament.
Albert ha confirmat que ERC està “oberta” a ajudar i a parlar -de fet, ja ho estan fent- d’un segon suplement, si bé hi ha posat condicions, que passen perquè s’aposti per reforçar tant l’Institut Català de Finances com, sobretot, la xarxa d’oficines d’Acció a l’exterior, que tenen com a principal fi captar inversions i donar suport a les empreses catalanes que volen obrir mercats. “És un element clau per a la internacionalització de l’economia, i té un paper clau en moments com l’actual”, ha incidit, abans d’insistir que va ser un “error” cessar el delegat als Estats Units i Canadà i reclamar que se’n nomeni un altre. En aquest sentit, això sí, Albert no ha aclarit si ERC exigeix també un reforç de la xarxa de delegacions a l’exterior, de connotacions més polítiques. “No hem entrat en el detall, les delegacions i Acció han anat molt de la mà en els darrers temps, i tota delegació internacional ha d’estar vinculada a la presència d’Acció”, ha lligat. Els republicans també demanen que les ajudes directes que s’han anunciat no siguin només per a les empreses que exporten als Estats Units, sinó que també es tingui en compte les que, tot i no exportar directament, també formen part de la mateixa “cadena de valor” i es veuran perjudicades en la seva realitat econòmica. Igualment, el partit insisteix que qualsevol ajuda ha d’estar vinculada al fet que l’empresa que el rep es comprometi a mantenir els llocs de treball.
“Illa ens ha de defensar”
ERC, d’altra banda, ha lamentat el “drama històric” de la no-execució de les inversions per part de l’Estat, després que el cap de setmana es conegués que durant el primer semestre del 2024 la xifra només va arribar al 20% a Catalunya, la pitjor de totes les comunitats. Albert ha reflexionat que l’incompliment dels compromisos suposa un “doble engany”, ja que d’un cantó es decep una expectativa generada i això “allunya la gent de la política”, i de l’altra es deixen de gastar uns recursos públics que en tot cas haurien pogut tenir una altra destinació. “No és un fet menor no executar un pressupost, és mala gestió, un desastre”, ha subratllat. Això sí, ha volgut donar un mínim vot de confiança al govern espanyol, després que el ministre Óscar Puente digués que les dades a final d’any seran diferents. “Ja ho veurem i analitzarem en el seu moment”, ha reblat el portaveu, que ha exigit, això sí, “transparència i que es doni tota la informació”, després que per tenir les actuals dades hagin hagut “d’insistir molt”.
De fet, forma part del pacte d’investidura de Salvador Illa la creació d’un consorci entre Estat i Generalitat per prioritzar conjuntament i gestionar les inversions de l’Estat a Catalunya, ens que en l’última comissió bilateral van pactar que entrarà en vigor el proper 1 de gener. Tanmateix, Albert avui ha admès que és una qüestió que els inquieta: “Del consorci en parlem en les reunions amb el PSOE i el govern de l’Estat, està sobre la taula perquè ha d’ajudar que això funcioni millor, però no ho acabem d’aconseguir, seguim treballant”, ha constatat. En aquest sentit, ha exigit al govern d’Illa “ambició total” per acabar amb la no-inversió de l’Estat a Catalunya. “És ell qui ens ha de defensar”, li ha recordat.