Política

Marc Puig

Alcalde (Estimem les Planes)

“Regular l’accés als gorgs de Cogolls és un model d’èxit”

“Hem contractat més personal, sobretot informadors; ens volem centrar en la tasca d’informar i no pas en la de sancionar”

“Ja hi ha l’aprovació inicial del POUM, però estem parlant amb els veïns que han fet al·legacions per introduir-hi millores”

El POUM ens ha vingut amb 233 al·legacions; això vol dir que la feina no es va fer del tot bé
Creiem que una variant és matar el poble. En aquests moments no és una prioritat

Marc Puig analitza en aquesta entrevista la regulació que, de forma pionera, van aplicar per accedir als gorgs de Cogolls, un dels més populars de les comarques gironines. Dona detalls també del nou POUM i de les inversions del Pla Únic d’Obres i Serveis.

Quina valoració en fa de la regulació de l’accés als gorgs?
La valoració del control d’accés a l’espai natural del Brugent és molt bona. És una mesura que va començar a aplicar l’anterior equip de govern, ara fa cinc anys, just després de la pandèmia. Es va creure oportú mirar de regular l’accés per evitar les massificacions que es patien en aquests espais. A través de la Fundació Emys, que ja hi estava treballant prèviament, es va decidir posar un límit de visitants al dia.
La temporada de control de l’accés acaba de començar. Alguna novetat?
Sí, l’increment del preu. Hem passat dels 5 als 6 euros, a petició també de l’empresa que ara mateix està gestionant tot l’espai natural del Brugent.
Tota la recaptació reverteix al servei?
Sí, serveix per poder fer més actuacions i contractar més personal de vigilància, sobretot informadors, perquè ens volem centrar en la tasca d’informar, i no pas en la de sancionar. Estem demanant reiteradament un increment de la vigilància per part dels Agents Rurals i també del servei de vigilància de la Diputació. De fet, estem dins del projecte Riunatur de la Diputació, i això ens ajuda a conservar millor aquest espai.
Quantes persones visiten aquest espai?
L’any passat, entre Setmana Santa i final de setembre, hi van passar més de 25.000 persones i hi han repuntat les actituds incíviques, amb dos petits focs, en un dels quals ha calgut fins i tot la intervenció dels Bombers de la Generalitat, fins als típics flotadors. Per tant, hem de reconduir aquestes actituds incíviques.
Flotadors?
La gent ha d’entendre que no és un espai de bany, malgrat que s’hi banyen. De fet, des de l’Ajuntament no recomanem el bany, perquè la fondària de les gorgues pot canviar segons el cabal del riu. Sigui com sigui, hem d’evitar-hi flotadors, hem de fer que els gossos hi vagin lligats... I, per tant, hi incidirem amb un increment de la vigilància aquest estiu.
Què els costa tot el dispositiu?
Entre l’Ajuntament i l’empresa concessionària, ens situem en uns 120.000 euros l’any, que es cobreixen amb les entrades.
Vostès són pioners. Els va costar apostar per una regulació que ja podien preveure que seria polèmica?
En aquell moment, jo, que estava en l’equip de govern de Junts, discrepava d’aquest sistema. El temps, però, ha demostrat que és un model d’èxit i, cada vegada més, vas veient la gent que no només reserva per venir a l’espai dels gorgs, sinó que també ja ve amb una reserva feta en un restaurant o en un allotjament del poble. La gent ve amb la visita planificada.
Així, doncs, han atret cap a l’interior del poble els visitants, tal com s’havien proposat?
Sí, costa, però sí que és veritat que es va notant. Aquests dies de Setmana Santa sí que hem vist la gent reservar per als gorgs i després la trobes al restaurant.
La temporada és llarga, doncs.
Sí, hem començat per Setmana Santa, amb controls cada cap de setmana, i a partir de Sant Joan ja serà diari fins a l’Onze de Setembre.
Quina valoració fa de l’inici?
Hi ha hagut més afluència respecte a l’inici de la temporada anterior. La gent ha vingut arran de les pluges de les setmanes anteriors i hem omplert tots quatre dies.
Parlem del pla d’ordenació urbana municipal. Quins són les principals propostes?
És un nou POUM, perquè les Planes tenia només unes normes subsidiàries aprovades el 1998. És un projecte heretat de l’anterior mandat. Estem parlant amb els veïns. Ens ha vingut amb 233 al·legacions resoltes, i això vol dir que, en aquell moment, la feina no es va fer del tot bé, perquè si tenim 1.700 veïns, que 233 estiguin empipats o en contra d’aquest pla, indica que les coses no s’han fet bé. Per això, ara, tot i que ja hi ha l’aprovació inicial, estem parlant amb tots els veïns que han presentat al·legacions per intentar introduir algunes millores que ni els mateixos veïns preveien en les al·legacions. Ho fem de bracet amb Urbanisme de Girona, perquè sigui més fàcil l’aprovació definitiva.
Quan tenen previst aprovar-lo?
Ens corre pressa, esperem tenir-lo aprovat a final d’aquest any o a principi del vinent, per poder desenvolupar la zona industrial dels Angelats, perquè hi ha empreses que estan interessades a venir. Fa molts anys que s’hauria d’haver consolidat perquè les empreses puguin créixer.
Preveu també creixement residencial?
Sí, és una de les altres demandes que tenim, sobretot de joves. Potenciarem, sobretot, la zona de l’Estació, on ja tenim els serveis passats i ens serà molt més fàcil construir-hi. També preveiem una zona per a habitatges al pla de l’Àngel, al barri de la Vedruna, on també tenim tots els serveis passats. En canvi, no desenvoluparem, i fins i tot traurem del POUM, la zona de creixement residencial del Pla, que es mantindrà com a sòl agrícola. Ara mateix és un creixement inviable amb la nova llei d’habitatge, que a algun constructor li surti rendible o que al mateix Ajuntament li surti rendible desenvolupar-la.
El nou POUM preveu una variant o la proposta ha quedat descartada?
La tenim prevista al POUM i està inclosa al pla parcial de carreteres de Girona. Ens ha de servir, sobretot, per treure el trànsit del davant de l’escola, que és el gran perill que tenim. Però nosaltres sempre demanarem que, primer, es facin les variants dels altres pobles abans que la de les Planes. No és una prioritat. Creiem que una variant és matar el poble.
Quins projectes tenen al PUOSC?
És una molt bona notícia, que ens arribi aquest pla, perquè ens permetrà tirar endavant projectes per millorar el dia a dia de la gent. Es tracta de la millora de l’accessibilitat al cementiri i al camp de futbol, de la reforma de l’espai de joc infantil de la plaça Nova i la pavimentació de diferents carrers, on fa molts anys que cal un reasfaltatge, i, finalment, volem fer una anella verda il·luminada a l’entorn de tot el poble. Farem una primera fase amb el PUOSC, en què es preveu completar la il·luminació del carrer del Torrent.
Com afrontaran la part de finançament que pertoca a l’Ajuntament?
Ho veurem en cada cas. Per a la reforma del cementiri, ja tenim una subvenció concedida de la Diputació, i per a la resta, mirarem de recórrer al finançament propi o buscar altres subvencions.
Li ho demano en relació amb el pla de sanejament que estaven aplicant.
Ara hem sanejat les finances municipals. Era un dels grans reptes que teníem. Anem bé, de caixa tenim 130.000 euros positius. Hem fet la feina i ens veiem animats a fer inversió. A banda, del PUOSC, amb una subvenció de l’ACA, també farem la connexió del clavegueram de Pocafarina amb la depuradora, el passallís nou de la Clota i altres actuacions. Amb el PUOSC i altres actuacions pujarem prop del milió d’euros en inversions. Ara, el nostre gran repte és veure que es tira endavant la cuina i menjador nous de l’escola. És una demanda històrica i soc optimista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]