Política

Reagrupament.cat reclama eleccions anticipades

Que parli el poble. Així titula Rut Carandell, mà dreta de l'exconseller Joan Carretero al corrent crític d'ERC Reagrupament.cat, el seu últim article a la web d'R.cat. Carandell reclama unes eleccions anticipades immediates tot assegurant que "els episodis de les darreres setmanes no tenen caràcter anecdòtic, sinó que han posat de manifest la incapacitat del govern per abordar-los en la seva complexitat". Es refereix a la crisi d'Interior arran dels fets de la Universitat de Barcelona, i també hi implica la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, dirigida pel republicà Josep Huguet, membre del sector d'ERC afí al president del partit, Joan Puigcercós.

Amb aquesta reclamació, R.cat s'afegeix a l'atac al govern i a la participació que hi té ERC per un flanc diferent de l'escollit per Esquerra Independentista, liderada per Uriel Bertran. Mentre els de Bertran reclamen un referèndum intern al partit per decidir si s'ha d'acceptar el model de finançament quan hi hagi acord entre la Generalitat i el govern espanyol –ja tenen gairebé totes les signatures que els calen per forçar la consulta–, els de Carretero han anat més lluny i proposen la dissolució del Parlament i la convocatòria dels catalans a les urnes quan encara queda més d'un any i mig de legislatura.

"Policia i universitats no són els únics àmbits en què la gestió de l'actual govern presenta dèficits clars", anuncia Carandell, i critica una per una les conselleries, incloses la d'ERC. Posa èmfasi, per exemple, en la de Governació, liderada pel republicà Jordi Ausàs, que precisament aquest dimarts ha presentat el projecte de llei de consultes. Per Carandell, aquesta norma, que regula la convocatòria de referèndums, torna a "fer palesa" la "subordinació política" de Catalunya, ja que caldrà el permís del govern estatal per organitzar les consultes.

L'autora del text tampoc s'està de llançar un dard enverinat els seus companys de partit. "Pel que fa a Governació, un cop restablerta la bandera espanyola a començament de la legislatura, no sabem si en acabar-la hi veuran la llum lleis fonamentals com la d'organització territorial o l'electoral", esmenta. Carretero va fer retirar la bandera espanyola de la seu de la conselleria quan ell l'encapçalava i Puigcercós la va fer tornar a posar, a petició de Montilla, quan va accedir ell al càrrec en el segon tripartit, abans de passar el relleu a Ausàs.

Amb aquest article, R.cat continua eixamplant l'escletxa entre la direcció d'ERC i els dos sectors crítics, que es resisteixen a cedir. Diumenge, en el consell nacional, l'exvicesecretari els va convidar a marxar del partit. Dilluns, EI va respondre amb un comunicat públic que "a ERC no hi sobra ningú, sinó que el que falten són militants i més votants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.