política
Dos morts i diversos ferits en un tiroteig durant les eleccions a les Filipines
La vigília de les eleccions, diversos seguidors del partit Team Asenso Silay van denunciar assetjament de simpatitzants de l’alcalde en funcions
En les eleccions s’enfronten dues faccions, les del president Ferdinand Marcos Jr i la vicepresidenta Sara Duterte, filla de Rodrigo Duterte
Almenys dues persones han mort i cinc han resultat ferides aquest dilluns en un tiroteig davant de l’oficina d’un partit polític al centre de les Filipines. Els fets tenen lloc mentre el país asiàtic es celebren unes eleccions a mig mandat. “L’incident es va saldar amb set víctimes homes, entre elles dues persones mortes i cinc ferides més”, va afirmar en un comunicat la Policia de la regió de Negres Occidental.
El tiroteig va tenir lloc a la ciutat de Silay cap a les 7h hora local (23.00 GMT de diumenge), en el moment d’obertura de les urnes a tot el país. Segons la investigació oficial, l’oficial local Arine Benedito i dues persones més no identificades “han obert foc sense ser provocats” en passar davant de la seu del partit local Team Asenso Silay. “Cal subratllar que aquest tràgic incident no es va produir en el buit”, va indicar la formació a la xarxa social Facebook, en afirmar que la vigília de les eleccions diversos seguidors del partit “van denunciar assetjament per part d’individus identificats com a simpatitzants de l’alcalde en funcions”.
La violència sol acompanyar els comicis a les Filipines, on la carrera electoral ha estat marcada en els darrers mesos per nombrosos incidents segons la Comissió Electoral de les Filipines (COMELEC). Aquests comicis a meitat de mandat són vistos com un referèndum sobre les polítiques del president Ferdinand Marcos Jr, fill del difunt dictador Ferdinand Marcos, des de la seva arribada al poder el 2022.
Les eleccions suposaran també una prova a la popularitat de la família de l’expresident Rodrigo Duterte, detingut l’11 de març passat a les Filipines per ordre de la Cort Penal Internacional (CPI) en haver estat acusat de crims contra la humanitat per la seva sagnant guerra contra les drogues.
Eleccions de mig mandat
Més de 68 milions de filipins estan cridats aquest dilluns a les urnes. Una dotzena dels 24 escons del Senat, la totalitat dels 318 llocs de la Cambra Baixa del Congrés i més de 18.000 llocs de l’administració local estan en marxa durant uns comicis que han arrencat amb llargues cues als col·legis electorals Les urnes han obert a les 7h hora local (23.00 GMT de diumenge) i romandran obertes fins a les set de la tarda, hora local (11.00 GMT), encara que nombrosos votants han decidit matinar per evitar les altes temperatures típiques de l’estació seca. Entre ells hi havia Marcos Jr. des del districte natal d’Ilocos Norte, segons imatges compartides perl’oficina presidencial.
El mandatari no es juga el lloc en aquests comicis, encara que la cita electoral és vista com un referèndum a les polítiques. de Marcos Jr., que ha posat tot el pes de la seva coalició Aliança per a una Nova Filipines (Alyansa per a sa Bagong Pilipines) darrere d’una llista d’onze senadors que inclou noms com el representant Erwin Tulfo, o l’estrella de la boxa i candidat fallit a president Manny Pacquiao.
Nova configuració del Senat
Bona part de l’atenció en aquests comicis se centra entorn de la nova configuració del Senat, que té pendent un judici polític contra Sara Duterte.
Enfrontada obertament amb Marcos Jr., amb qui va arribar al poder a les eleccions del 2022 al capdavant d’una reeixida aliança, sobre la vicepresidenta pesa una reguera d’acusacions de corrupció que podrien desembocar en la seva destitució i una investigació policial sobre les seves amenaces de mort contra el mandatari.
Duterte busca tornar com a alcalde
Un dels aspirants clau a un lloc local és l’expresident Rodrigo Duterte, que busca tornar a la política com a alcalde al seu bastió del sud de Davao malgrat estar detingut des del març passat a l’Haia a l’espera de ser jutjat per la Cort Penal Internacional (CPI), que l’acusa de crims contra la humanitat per la seva sagnant guerra contra les drogues.
La mà dura de Duterte en contra del narcotràfic o el crim encara ressona entre molts votants, no només del seu bastió, sinó també a la resta del país. És per això que els comicis són vistos com un termòmetre a la popularitat del clan.