Política

ZP ja no hi posa data

Estem en el moment calent de la discussió sobre el nou model de finançament i de les paraules de la cúpula de l’executiu espanyol es dedueix que l’acord entre Estat i Generalitat en matèria de finançament es troba en una fase delicada per als interessos catalans. Els dies van passant, i des del govern central se suggereix que és difícil garantir que s’arribarà a l’horitzó de finals de desembre amb el nou sistema definit i acceptat per tothom. Perquè tenen clar que només ha de ser admès per Catalunya. Tothom és tothom: territoris i partits polítics.

En tot cas, pel que fa als terminis, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja no gosa assenyalar un dia del calendari de desembre per tancar l’acord. Ahir insistia que encara “hi ha temps”, però evitava comprometre una entesa abans de Cap d’Any. Res a veure amb el discurs del novembre, quan després de reunir-se amb José Montilla expressava la voluntat de treballar a tot drap per concloure el 2008 amb els deures fets.

Tampoc el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, no veu gaire clar que es pugui arribar a temps de rubricar el pacte. “Estem en un moment calent”, va subratllar ahir. Solbes entén que s’està en una fase complicada perquè tothom pretén “moure les seves fitxes” i la part catalana no acaba de veure que forçar la màquina serveixi de res.

Segon document
En aquest punt, Solbes va encabir-hi els avisos llançats el dia anterior pel PSC sobre que poden canviar les relacions entre el partit català i l’estatal si no hi ha un acord al desembre. El govern central insisteix que abans d’acabar el 2008 hi haurà un nou document; el segon, amb la proposta de model. “Espero que hi hagi acord, i no fractura, ni amb el PSC ni amb ningú”, va alertar Solbes.

Zapatero tampoc no va voler posar el dit a l’ull al PSC i semblava justificar que es vulgui deure al seu electorat, però subratllava que el PSOE té compromès al programa electoral un model de finançament que sigui “bo” per a tothom, “i també aquest cop per a Catalunya”. En tot cas, el PSOE no s’ha pres bé l’estirabot del PSC, però públicament prefereix ignorar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.