política
Trias no escolta un “perdó” i Junqueras mira al fiscal en l’operació Catalunya
“És molt trist que tot això no acabi amb un mea culpa i un «perdó».” En el seu retorn al Congrés, on va ser portaveu de CiU del 2000 al 2004, Xavier Trias va acudir a la comissió d’investigació de l’operació Catalunya amb el mateix afany de parlar que d’escoltar i va atendre els vint minuts del torn de Nacho Martín Blanco pel PP –ahir Rafael Hernando va confiar la veu popular als diputats per Barcelona– esperant amb paciència si a la sala Prim se sentiria la paraula perdó. “El mínim que poden fer és demanar disculpes; en un país normal, algú aniria a la presó”, va etzibar Trias, conseller de Sanitat i Presidència de la Generalitat amb Jordi Pujol i alcalde de Barcelona entre el 2011 i el 2015, i que el 27 d’octubre del 2014 va patir l’invent d’un compte bancari al banc suís UBS publicat per El Mundo amb la grolleria de no incloure correctament ni tan sols la numeració que utilitza UBS. En la sessió de tarda, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va instar la fiscalia a actuar d’ofici davant les evidències de l’operació Catalunya.
Els dos compareixents van haver de respondre als diputats Josep Pagès (Junts), Pilar Vallugera i Gabriel Rufián (ERC), Jon Iñarritu (EH Bildu), Manuel Arribas (PSOE) i Ignacio Gil Lázaro (Vox) el per què de la persecució. “El motiu és clar: no podien admetre que l’alcalde de Barcelona doni suport a la independència de Catalunya. No podien suportar que l’alcalde de Barcelona travessi la plaça de Sant Jaume amb la vara alçada al costat de la resta d’alcaldes per donar suport al president”, relatava Trias.
Amb Fernández i el papa
En la seva exploració d’un perdó que no arriba, Trias, que va recordar que és catòlic, va denunciar el fariseisme de qui professa valors catòlics i després s’enfanga en clavegueres de l’Estat per destruir una vida política. “Amb Jorge Fernández Díaz jo he anat a veure el papa perquè ell m’ho va demanar!”, va recordar Trias com a exemple de l’amistat i de la proximitat que mantenia amb alguns dels polítics del PP que protagonitzen àudios de la guerra bruta políticament. “Jo tenia una relació bona, diria que exquisida, amb Mariano Rajoy. I amb alguns [del PP] hi he tingut amistat. Que Jorge [Fernández Díaz] em demanés anar a reunions de polítics catòlics i després estigués ordint tot això... I és cert que molta gent del PP, a nivell personal, m’ha demanat disculpes. Soraya [Sáenz de Santamaría] i Feijóo m’han dit: «Escolta, Trias, em sap molt greu i t’envio el missatge de Rajoy que et té estima». «Doncs que em tingui menys estima i que aparti aquest senyor malèvol», els deia jo”, va relatar.
“«El Mundo», PP i Colau”
El compte fals d’UBS transferit a Andorra no va merèixer disculpa. “El Mundo no m’ha demanat mai perdó. Ni El Mundo ni el PP ni partits com els Comuns ni Ada Colau, que han utilitzat això en campanya. El màxim que ha arribat a dir Colau és que quan en parlava malament es referia al meu partit i a la dreta, i no a mi”, va lamentar l’exalcalde de Barcelona. Trias no va imputar la pèrdua de l’alcaldia davant Colau només a l’invent d’El Mundo –“quan perds les eleccions les perds per més coses”–, però creu que part dels 15.000 vots que li treu Colau “venen d’aquí”. El que Trias no entén és que el juny del 2023, i després de saber l’abast de l’intent de destrucció política, a Barcelona hi hagués la pinça PP-Comuns-PSOE per barrar-li el pas tot i guanyar les municipals i fer alcalde Jaume Collboni (PSC): “M’haurien d’haver fet alcalde encara que només fos com a perdó.” Curiosament, ahir a la sala Prim del Congrés no es va presentar cap portaveu dels Comuns ni de Sumar ni de Podem per evitar l’acarament amb Trias.
Junqueras sosté que el cervell de l’operació era Jorge Fernández Díaz per mandat de Mariano Rajoy –“si no fos així seria molt estrany”– i no deixa ni el fiscal general, Álvaro García Ortiz, ni el PSOE fora de les responsabilitats. “Estem acostumats que el PSOE també, en l’àmbit de l’espionatge i de les infiltracions policials, segueixi actuant sovint al marge dels criteris democràtics”, va denunciar. Pel líder republicà, “la millor prova que ERC no s’ha d’avergonyir de res és que no van trobar mai res”. “I té mèrit, perquè ni ho van poder construir quan inventaven!”, va ironitzar, tot afegint-hi que “no ha anat a Andorra ni a comprar un paquet de llet”.
“Prim va ser a Crimea”
Quan Josep Pagès (Junts) li va oferir l’ocasió de deslligar el procés de cap trama russa després que Martín Blanco (PP) la donés per provada pel documental d’Arte per a Deutsche Welle La xarxa de Putin. El Nord Stream i les seves conseqüències, Junqueras recollia el guant: “L’únic vincle rus del procés que se m’acudeix és que som a la sala Prim i el general Prim va ser a Crimea.” “Cap estat que se sent fort no necessita prohibir a un professor d’universitat que faci classes i condemnar-lo a una mena de mort civil”, lamentava. “He estat en cinc presons i en totes hi he trobat gent del PP i cap per fer un referèndum”, va etzibar.