Política

El PSC votarà que els comptes estatals incompliran l’Estatut

El PSC va reconèixer ahir en una esmena a una moció de CiU que els pressupostos de l’Estat que es votaran demà no compleixen l’Estatut. L’endemà d’anunciar el vot favorable als comptes, els socialistes van consensuar ahir amb ERC i ICV-EUiA un text que els critica. “El Parlament constata que el projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat per al 2009 no incorpora els recursos necessaris per donar compliment al títol VI de l’Estatut d’Autonomia”, assenyala l’esmena al·ludint al finançament.
El text demana que el govern català negociï per tal que el nou finançament “sigui acordat i tingui vigència a partir de l’1 de gener”, sense especificar si es refereix a un pacte durant el 2009 retroactiu a principis d’any.

Preguntes de CiU

L’esmena consensuada entre el PSC, ERC i ICV no va ser acceptada ahir per CiU, perquè no reclama de manera explícita que el nou model de finançament estigui acordat abans d’acabar l’any. “¿El PSC no llança ultimàtums per dir que el finançament s’aprovi aquest mes de desembre? Per què el tripartit després no vol posar-ho per escrit?”, es preguntava ahir el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol.

El dirigent nacionalista es mostra obert a seguir parlant fins demà sobre la possibilitat de consensuar un text, tot i que les posicions estan molt allunyades i això fa pensar que la certesa d’un pacte és llunyana. En el cas de les mocions, el grup proposant és qui decideix si accepta o no les esmenes, que no es voten si no hi ha transacció prèvia. Això significa també que, si no hi ha modificacions, el tripartit tombarà la iniciativa de CiU, i el Parlament es pronunciarà en contra de constatar l’incompliment dels compromisos de l’Estat. Tampoc quedarà aprovada l’afirmació que els pressupostos de l’Estat no incorporen el finançament previst a l’Estatut i una petició de modificar els comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
REGNE UNIT

A la recerca de l’estabilitat britànica

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona