Política

CiU proposa a Ausàs obrir conjuntament la ponència per fer la llei electoral catalana

Només fan falta dos grups per tirar-la endavant, però s’ha d’aprovar per almenys 90 diputats

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, s’ha ofert al conseller de Governació, el republicà Jordi Ausàs, per obrir la ponència al Parlament per fer d’una vegada la llei electoral catalana, després dels dubtes expressats el passat cap de setmana pel portaveu del PSC, Miquel Iceta, sobre el fet que la llei tiri endavant aquesta legislatura. La llei electoral catalana està pendent des de la Transició per una falta d’acord entre els partits motivada perquè els grans electorats estan repartits de forma molt desigual pel territori.

Ausàs i Pujol van mantenir una conversa sobre aquesta qüestió abans del parèntesi de Setmana Santa, atès el fet que només calen dos grups parlamentaris per tirar endavant la ponència. CiU i ERC, per tant, podrien activar-la, davant el recel que els altres partits veuen en els socialistes a posar en pràctica algunes de les modificacions, especialment les llistes obertes. Un cop en marxa la ponència seria necessària una negociació, perquè la llei electoral s’ha d’aprovar amb una majoria de dos terços (90 diputats).

L’efecte CpC
ERC observa amb prevenció obrir la ponència precisament perquè segueix veient molt difícil arribar al consens mínim. En canvi, CiU és totalment partidària de pressionar a favor d’aprovar la llei, aprofitant que els maragallistes de Ciutadans pel Canvi –que tenen cinc diputats– han començat a recollir firmes en una iniciativa legislativa popular sobre la mateixa qüestió.

La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, va extremar ahir la prudència sobre la llei electoral, acollint-se al formalisme que Oriol Pujol encara no s’ha posat en contacte amb ella per engegar el tràmit, i va donar-hi més aviat allargues: va precisar que seria més convenient plantejar-ho després del pròxim debat de política general, a l’octubre, i sempre que hi hagi el consens mínim. És a dir, ho vincula a un pacte previ que també inclogui el PSC.

El conseller Ausàs va encarregar fa mesos a un grup d’experts encapçalat pel politòleg Josep Maria Colomer elaborar una proposta que posteriorment fins i tot s’ha traduït en articles i ha estat acceptada per tots els partits catalans. El document combina la idea d’un home, un vot, que afavoreix l’àrea metropolitana, amb el requisit que fixen la Constitució i l’Estatut de ponderar també l’equilibri territorial.

La setmana passada, però, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va desmarcar-se de la possibilitat d’un acord sobre la llei electoral, dient que el veu molt difícil. Colomer va declarar a l’AVUI que són els socialistes els qui estan frenant la llei electoral i ho va atribuir a qüestions com la participació i les llistes obertes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.