Política

El PSC avisa el PSOE que li hi va el govern

Finançament

Catalunya no entén el perquè dels retards en el desplegament de l’Estatut i el finançament, sobretot tenint en compte que alguns compromisos estan fixats per llei i altres són plantejaments personals del cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest és un dels missatges que el president de la Generalitat vol transmetre avui al vicepresident espanyol de Política Territorial, Manuel Chaves, en la reunió que mantindran a Barcelona.
Els socialistes catalans han volgut donar transcendència a aquesta trobada i alertar el PSOE que, en funció de com s’abordi l’agenda catalana, estan en joc, en altres coses, l’estabilitat de l’executiu central i del català, les relacions PSC-PSOE i l’encaix de Catalunya a Espanya.

Ahir es va pronunciar així el portaveu del PSC, Miquel Iceta, després de l’executiva del seu partit, però amb un to més conciliador que al desembre, quan van llançar un ultimàtum al PSOE. “Hi ha moltes coses en joc. Si no es compleix l’Estatut, això no és només un tema de la relació entre PSC i PSOE, sinó que afecta les institucions, a Catalunya com a poble i també a la sobirania del poble espanyol, ja que les Corts van decidir avalar aquest Estatut. Es posa en perill l’estabilitat de dos governs, un que no té majoria parlamentària, el d’Espanya, i hi ha una coalició de govern a Catalunya que s’ha compromès a tenir uns determinats resultats”, va dir.

Montilla es presentarà avui a la reunió amb la carpeta dels temes pendents més urgents, que encapçalen el traspàs de Rodalies de Renfe, la gestió de l’aeroport del Prat i les beques. Previsiblement el finançament també sortirà durant la conversa, si bé el pes d’aquesta negociació recau en la vicepresidenta Elena Salgado. Amb tot, des del govern s’insisteix que no s’esperen resultats concrets de la reunió d’avui. 

Montilla encara la trobada amb la voluntat d’establir un primer contacte que permeti un canvi de ritme en les negociacions i, potser, desbloquejar algun dels temes pendents. Espera una relació més fluida amb els nous ministres que porten temes claus de l’agenda catalana. El PSC confia que el ministre de Foment, José Blanco, aprofitarà la seva pròxima visita per portar sota el braç algun acord.

Compareixença conjunta
El president català apel·la al sentit comú del govern de Zapatero perquè s’adoni que cal un pacte sobre el finançament i perquè no cometi un “acte d’injustícia”. Així ho va apuntar en una entrevista a la CNN+. Per ell, és l’hora de passar de les paraules als fets si es vol tenir credibilitat davant els ciutadans.

La reunió Montilla-Chaves començarà al migdia al Palau de la Generalitat, després de la reunió del govern. La roda de premsa es farà a primera hora de la tarda i la previsió és que hi compareguin el president i el ministre. Aquest plantejament fa pensar que el govern compta que la trobada anirà bé. El conseller d’Interior, Joan Saura, s’incorporarà al darrer tram de la trobada i demanarà a Chaves celeritat en els traspassos.

Així ho va avançar ahir el conseller mateix durant una visita a Madrid, en què va alertar que si no hi ha un acord de finançament i no s’avança en el desplegament de l’Estatut, tot plegat tindrà “conseqüències molt greus” per als executius central i català. Saura va donar a entendre que la trobada amb Chaves, tot i ser de caràcter protocol·lari, ha de poder servir per “dinamitzar” i començar a posar fil a l’agulla en assumptes en què s’han incomplert terminis, com ara el finançament, o en què s’han produït avenços “insuficients”, referint-se a Rodalies, inspecció de treball o beques, informa Montse Oliva. Chaves també es veurà amb el president del Parlament, Ernest Benach, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.