Política

PNB i PSE engeguen amb papers canviats

ELECCIONS A EUSKADI

Els dos únics can­di­dats amb opci­ons a ser l’inquilí del Palau d’Aju­ria Enea després de les elec­ci­ons de l’1 de març, Juan José Ibar­retxe i Patxi López, van enge­gar ahir de veri­tat la cam­pa­nya elec­to­ral més deci­siva que es recorda a Euskadi... can­vi­ant-se els papers.

Tots dos ja han vist les enques­tes –tant la feta pública dijous pel CIS, com les encar­re­ga­des pel par­tits– que vati­ci­nen una victòria del PNB però gai­rebé un empat a escons entre els blocs naci­o­na­lista i espa­nyo­lista, i aquesta igual­tat obliga els dos grans par­tits a convèncer els inde­ci­sos, que cal­cu­len que són un 25% i que emmar­quen en el cen­tre polític.

Per situar-se al cen­tre, Ibar­retxe va cap a una direcció i arra­cona el dret a deci­dir i la frus­trada con­sulta popu­lar. I López va cap a la contrària: pica l’ullet als “naci­o­na­lis­tes incon­for­mes amb la deriva radi­cal del lehen­dakari” dei­xant molt clar que ell també vol més auto­go­vern.

Des de la ciu­tat biscaïna de Ses­tao, el can­di­dat del PNB, acu­sat per les for­ma­ci­ons espa­nyo­lis­tes de per­dre el temps “amb qüesti­ons iden­titàries” i d’obli­dar-se del que pre­o­cupa a la gent, va dedi­car la pri­mera jor­nada de cam­pa­nya a anun­ciar un seguit de mesu­res per afa­vo­rir la con­ci­li­ació fami­liar i labo­ral de les dones. Si con­ti­nua al govern per quarta legis­la­tura con­se­cu­tiva, Ibar­retxe dupli­carà les aju­des per a les famílies, con­ce­dirà sub­ven­ci­ons fins als 6 anys per al segon fill i fins als 10 per al ter­cer, garan­tirà al 100% l’esco­la­rit­zació fins als 3 anys i inten­tarà col·locar Euskadi al cap­da­vant en les polítiques d’igual­tat entre homes i dones.

López, auto­pro­cla­mat garant del que “volen i neces­si­ten” els bas­cos, va optar a la sem­pre simbòlica Ger­nika per recla­mar més auto­go­vern “per viure millor” i es va com­pro­me­tre a actu­a­lit­zar “mit­jançant el con­sens” l’Esta­tut, és a dir, a recla­mar al PSOE alguna de les 36 com­petències pen­dents. Pre­ci­sa­ment, des de sota el roure de Ger­nika, el can­di­dat del PSE va sen­ten­ciar que l’actual Esta­tut “és l’ins­tru­ment que garan­teix el nos­tre dret a deci­dir”.

Pape­re­tes de D3M
També ahir, l’endemà que el Cons­ti­tu­ci­o­nal rati­fiqués l’anul·lació de les can­di­da­tu­res de Demok­ra­zia Hiru Milioi (D3M) i d’Aska­ta­suna, l’esquerra abert­zale, 24 hores abans de con­vo­car una nova gran mani­fes­tació, va dema­nar a les seves bases que l’1-M no s’abs­tin­guin i que intro­du­ei­xin a les urnes milers de pape­re­tes de D3M. Com en les ante­ri­ors elec­ci­ons, en què les mar­ques abert­za­les van ser il·lega­lit­za­des, els inde­pen­den­tis­tes opta­ran, doncs, pel vot nul i no per l’abs­tenció.
“L’1 de març, milers de vots vàlids de l’esquerra abert­zale: per impul­sar la democràcia a Euskal Her­ria i per fre­nar el frau esta­tu­tari que volen per­pe­trar PNB i PSOE”, va sen­ten­ciar l’exdi­ri­gent de HB i mem­bre d’una de les llis­tes sus­pe­ses, Julen Agi­nako, que va anun­ciar que recor­re­ran al tri­bu­nal d’Estras­burg la decisió del Cons­ti­tu­ci­o­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.