Política

CiU, PSC i ERC blinden el model d'escola catalana

La nova norma que avui s'aprova en ponència defensa la immersió i evitarà que s'hagi d'aplicar la tercera hora de castellà. L'acord permet que el projecte s'aprovi amb el 78% dels vots dels diputats

Els membres de la ponència que ha redactat la llei d'educació catalana posaran avui punt final als seus treballs amb la signatura formal de l'informe que remetran dijous a la comissió d'educació perquè li doni llum verda. Aquest serà el penúltim tràmit abans de l'aprovació de la norma pel ple del Parlament.

La llei surt amb un pacte entre CiU, PSC i ERC i blindant el model d'immersió lingüística davant el decret de la tercera hora de castellà plantejat pel govern espanyol. La federació nacionalista i els republicans havien fet d'aquest tema un cavall de batalla.

Aquesta norma, principal projecte del tripartit per a aquesta legislatura, importa de l'Estatut la capacitat curricular, gràcies a la interpretació del marc competencial que permet més camp d'actuació a la Generalitat a través de les competències compartides fent innecessari aplicar el decret del govern espanyol.

La federació nacionalista va proposar al govern blindar el sistema educatiu català amb una llei, d'un únic punt, que deixava clara la potestat de la Generalitat de regular els usos lingüístics en l'educació no universitària. Volien que entrés en vigor el curs 2008-2009, però el tripartit va advocar per tractar aquesta qüestió a la LEC.

El projecte sorgit de la ponència, amb les transaccions incorporades, fa un nou redactat de la llei que en el seu dia va aprovar el govern, i que ja va comptar amb el rebuig d'ICV. Defensa amb més claredat el model mixt amb la concertada i la llibertat de centre d'elecció.

El suport de la cambra
El diputat del PSC Daniel Font va destacar ahir el fet que la llei compti ara amb el suport del 78 per cent de la cambra, i en alguns títols, fins i tot, amb el 98 per cent. Els socialistes no descarten que el PP acabi votant alguns capítols. Els populars no han revelat encara si tenen intenció de portar o no aquesta llei al Consell de Garanties Estatutàries perquè dictamini si és constitucional o no la nova norma.

Font es va mostrar confiat que entre l'aprovació en comissió i el seu pas pel ple encara hi hagi temps per a una nova aproximació en aquelles posicions més confrontades, principalment amb ICV.

El diputat socialista va alertar que és difícil dur a terme una reforma si no s'accepta el que s'ha heretat, que inclou un 36 per cent de centres concertats i un 64 per cent de centres de titularitat totalment pública.

Per la seva banda, la portaveu ecosocialista al Parlament, Dolors Camats, va justificar el fet que el seu grup parlamentari no pugui avalar alguns capítols de la llei, com el que fa referència al finançament dels centres concertats.

Diàleg amb els sindicats
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va enviar ahir una carta als diferents sindicats d'ensenyament en la qual els proposa una reunió per parlar del desenvolupament de la llei d'educació, que es preveu que s'aprovi definitivament al juny.

El diàleg sobre la base de la llei es podria obrir aquesta mateix mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.