Política

El pla ZP arriba tard al mercat immobiliari

Els experts creuen que l'eliminació de les deduccions per hipoteca no reequilibrarà el mercat com preveu el president espanyol perquè s'han mantingut massa temps. També argumenten que provocarà una nova bombolla des d'ara fins al 2011

Arri­ben tard, fre­nen l'aba­ra­ti­ment dels habi­tat­ges, intro­du­ei­xen de nou els espe­cu­la­dors al mer­cat i creen pro­ble­mes d'equi­tat social. Aques­tes són les con­vic­ci­ons dels experts con­sul­tats per l'AVUI.​cat sobre les mesu­res anun­ci­a­des per José Luis Rodríguez Zapa­tero per impul­sar el sec­tor immo­bi­li­ari.

El pre­si­dent del govern espa­nyol ha anun­ciat, durant el debat de política gene­ral al Congrés dels Dipu­tats, que els qui vul­guin bene­fi­ciar-se de l'actual sis­tema de des­gra­vació fis­cal per la com­pra d'un habi­tatge han d'adqui­rir-ne un durant els pròxims 19 mesos, ja que a par­tir de l'1 de gener del 2011 només s'apli­carà als nous com­pra­dors que gua­nyin menys de 24.000 euros anu­als.

El pro­fes­sor del depar­ta­ment de Teo­ria Econòmica de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), Oscar Mas­ca­ri­lla, és clar: "La des­gra­vació per la com­pra d'un pis és un premi fis­cal que ja té 15 anys de vigència, que ha estat nefast per al sec­tor i que l'unic que ha fet és ali­men­tar l'espi­ral d'aug­ment de preus dels pisos en els últims anys. No ha aju­dat de cap manera les famílies i fa anys que hem expli­cat des de la teo­ria econòmica que s'ha d'eli­mi­nar".

En aquest sen­tit, el direc­tor del depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Empresa de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF), José García Mon­talvo, asse­gura que la reducció de les deduc­ci­ons per a la com­pra de l'habi­tatge és una ini­ci­a­tiva, a pri­ori, posi­tiva i que va pel bon camí, però no entén "per què no s'ha fet abans".

De fet, tant García Mon­talvo com Fran­cesc Xavier Mena, catedràtic d'Eco­no­mia d'Esade, coin­ci­dei­xen a des­ta­car que aquesta deducció per als pisos en pro­pi­e­tat ha empès a l'alça el preu dels pisos un 8% durant tots aquests anys.

A més, no té clar que en aquests 19 mesos fins al 2011 s'acce­le­rin les ven­des i es reac­tivi el sec­tor. "Les per­so­nes que encara són sol­vents, que no sé si seran gai­res en el con­text actual, estan espe­rant que bai­xin encara més els preus dels pisos. I el que faran és cal­cu­lar si la pèrdua d'aquest 8% de la deducció serà com­pen­sada pel futur des­cens dels preus dels pisos. Per això, la dinàmica dels preus en els pròxims mesos serà cru­cial. El més lògic és que la gent s'esperi al màxim", deta­lla Mon­talvo.

De fet, el direc­tor del depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Empresa de la UPF posa com a exem­ple el cas del Japó. "L'any 1991 va començar el des­cens del sec­tor immo­bi­li­ari. Des d'ales­ho­res el preu dels pisos ha cai­gut més d'un 50%. Si el govern japonès hagués pres aquesta mateixa decisió, tot­hom que hagués com­prat per no per­dre una deducció del vol­tant del 8%, ara hau­ria per­dut una pos­si­ble rebaixa del 42%", diu.

Mal­grat tot, per equi­li­brar el mer­cat i equi­pa­rar l'Estat a la resta d'Europa, Mon­talvo aposta per eli­mi­nar com­ple­ta­ment la des­gra­vació dels pisos en pro­pi­e­tat i des­ti­nar al llo­guer "abso­lu­ta­ment tots els habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial que el govern cen­tral diu que farà".

Mas­ca­ri­lla, de la UB, va encara més enllà i asse­gura que la solució passa per treure el bene­fici fis­cal a tot­hom, tot i que entén que un govern soci­a­lista "no can­viarà les regles del joc a mig par­tit".

Al seu enten­dre, amb aquest impàs de 19 mesos es pro­pi­ciarà "l'entrada en el mer­cat de l'última for­nada de demanda espe­cu­la­tiva, que fre­narà el des­cens de preus que s'està pro­duint i que encara tri­garà, com a mínim, entre 4 i 5 anys a tro­bar l'equi­li­bri".

En opinió de Fran­cesc Xavier Mena, catedràtic d'Eco­no­mia d'Esade, les ini­ci­a­ti­ves anun­ci­a­des per Zapa­tero sí que supo­sa­ran un impuls de les ven­des, però "no tant com es pensa, ja que totes aque­lles per­so­nes que ara no tenen accés al crèdit segui­ran sense tenir-ne".

Mena també és de l'opinió que aquest impuls a curt ter­mini fre­narà el des­cens de preus que s'estava pro­duint i que, per tant, "és una mesura que bene­fi­cia cons­truc­tors, pro­mo­tors, bancs i cai­xes".

Tot això fomen­tarà, tal com expli­quen Mena i Mas­ca­ri­lla, un pro­blema d'equi­tat social i gene­rarà ten­si­ons entre els que reben aju­des i els que no en reben.

"Es pro­dui­ran situ­a­ci­ons para­do­xals. Una per­sona que com­pri a par­tir del 2011 i gua­nyi més de 24.000 euros no rebrà cap deducció i, en canvi, pot­ser el seu germà gran, que hagi pogut com­prar uns mesos abans, sí", refle­xi­ona Mena.

Mas­ca­ri­lla diu que hi haurà "per­so­nes amb molts diners que segui­ran ben­fi­ci­ant-se de les deduc­ci­ons fis­cals i gent, sobre­tot joves, amb pro­ble­mes per arri­bar a final de mes, que no podran".

A aquest fet s'hi suma, segons el catedràtic d'Esade, que els ter­mi­nis de paga­ment de les hipo­te­ques tor­na­ran a escurçar-se perquè, entre d'altres, el Banc Inter­na­ci­o­nal de Paga­ment no dei­xarà a les enti­tats finan­ce­res ofe­rir préstecs tan llargs. Així, "els nous com­pra­dors no podran des­gra­var la seva hipo­teca a 20 anys, però els d'abans a 40 i 45 anys, sí".

Per tot això, el catedràtic d'Esade con­si­dera que a par­tir de l'1 de gener del 2011, "no com­prarà ningú", men­tre que el pro­fes­sor de la UB creu que a par­tir d'aquesta data s'expul­sarà del mer­cat pràcti­ca­ment tota la demanda espe­cu­la­tiva i de sego­nes residències.

L'empre­sari i ana­lista de l'eco­no­mia Xavier Roig està con­vençut que les ini­ci­a­ti­ves anun­ci­a­des només emmas­ca­ren un aug­ment de la pressió fis­cal per a la classe mit­jana.

Al seu enten­dre, totes les mesu­res popu­lis­tes cre­a­des per Zapa­tero en els últims anys, com la dels 400 euros, "han creat un dèficit pres­su­pos­tari que frega el 10%, i per apro­par-se al 3% que demana la Unió Euro­pea queda poca cosa, tret de l'incre­ment de la pressió fis­cal".

El rao­na­ment és sen­zill: "Per la via de la millora econòmica no es poden espe­rar grans ingres­sos, i el pro­blema ara és que s'han gas­tat tots els diners de manera incons­ci­ent", con­clou Roig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.