Política

El Consultiu avala el capítol lingüístic de la Llei d'Educació de Catalunya

L'òrgan confirma que no cal aplicar la tercera hora de castellà

El Consell Consultiu ha avalat el títol lingüístic del projecte de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), amb el qual s'eludirà la tercera hora de castellà a les escoles i es reforça la immersió en català, precisament un dels punts més polèmics i motiu principal pel qual el PP va portar el text al consell.

Segons fonts coneixedores del dictamen, que es farà públic previsiblement dilluns, el Consultiu considera constitucional tot l'apartat que fa referència a l'ensenyament del castellà i del català als centres i al model d'immersió lingüística que la LEC consolida.

Així, es manté intacta la intenció de la llei de protegir el sistema educatiu català davant del decret de la tercera hora de castellà a primària, aprovat pel govern espanyol de Rodríguez Zapatero i que fixa com a mínim tres hores setmanals de castellà als centres escolars.

Les mateixes fonts han assegurat que el dictamen de l'òrgan avala el gruix del projecte de llei, tot i que no descarten algunes precisions tècniques.

Per exemple, hi haurà modificacions pel que fa a l'expedició de títols en la Formació Professional (FP) per qüestions formals, i podria haver-n'hi d'altres, però no afectaran el plantejament nuclear de la llei.

Fa aproximadament un any, la Generalitat va endarrerir 12 mesos l'aplicació de la tercera hora de castellà a les escoles catalanes, mentre redactava la LEC amb la intenció d'aplicar-la el pròxim curs, 2009-2010. La nova llei blindarà definitivament la immersió lingüística a Catalunya i farà innecessari complir el decret estatal.

La LEC està a punt d'afrontar el seu últim tràmit parlamentari. Una vegada es traslladi el dictamen als grups parlamentaris, aquests tindran un període d'esmenes a la LEC d'acord amb les consideracions del dictamen del Consultiu. Després, es votaran en ponència i el text passarà al ple. Però PSC, CiU i ERC ja han arribat a un acord per donar suport a la LEC en comissió parlamentària. Es manté l'oposició d'ICV.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
pròxim orient

Hezbol·là llança més de 200 coets contra posicions militars israelianes

barcelona
política

El PPC insta el PSC a no col·laborar amb el “cordó sanitari” dels independentistes

barcelona
guerra a gaza

Israel estudia la nova resposta de Hamàs a la proposta d’alto el foc

barcelona
tribunals

Marlaska creu que el Suprem ha fet una “interpretació extensiva” de la malversació

barcelona
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”

estats units

Biden promet seguir “fins al final” mentre creix la pressió perquè es retiri

barcelona
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
regne unit

Eleccions històriques al Regne Unit

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona