Política

Cameron veu Clegg

Els dos líders es troben a soles, però no surt res concret d’aquest primer contacte. Els parlamentaris i l’executiva federal liberaldemòcrata havien autoritzat el seu cap a parlar amb els ‘tories’

Ahir al vespre David Cameron i Nick Clegg, líders conservador i liberaldemòcrata respectivament, es van trobar a soles, durant 70 minuts, en la primera reunió que mantenen després de l’oferta de coalició que divendres va llançar el cap tory, i guanyador de les eleccions, al partit que té a les mans la clau de volta del futur cabinet.

Segons fonts de la BBC, amb la reunió, que no havia estat anunciada prèviament, més que fer repàs dels punts concrets en què podrien coincidir i d’aquells que els poden allunyar, es tractava de calibrar el feeling entre els dos.

Per aquesta raó Clegg i Cameron es van trobar sense cap assessor pel mig. Si en el món de la política, a més de fer coincidir programes, és important conèixer i confiar en l’oponent amb què es negocia, tory i libdem van propiciar l’acostament per avaluar si poden confiar l’un en l’altre.

Segons les mateixes fonts esmentades, la sinceritat hauria presidit la reunió. Per tant, també haurien parlat del punt més problemàtic que pot engegar en orris tot el procés: la reforma electoral, el Sant Grial dels liberaldemòcrates. Clegg hauria exposat clarament a Cameron la necessitat que té de donar alguna esperança a les seves files d’aconseguir-la abans de tancar qualsevol mena de pacte. Cameron hauria fet veure a Clegg que, en aquest tema, està lligat de mans. Ras i curt, el partit no l’hi permetria.

Després de la trobada, que no necessàriament ha d’haver aplanat el camí de Cameron fins a Downing Street, avui a les 11.00 hora local, es tornaran a trobar els alts comandaments dels dos partits, per segona vegada en 48 hores.

Prèviament a l’entrevista amb Cameron, Clegg havia rebut, en sengles reunions, el suport del grup parlamentari tot just electe i de l’executiva federal del partit per continuar negociant amb els tories. Les regles dels liberaldemòcrata exigeixen que, abans de subscriure una coalició, la direcció i el líder tinguin l’aprovació dels diferents òrgans de la formació. En un cas límit, fins i tot podria ser necessari un congrés extraordinari i l’aprovació de la majoria dels militants.

La jornada d’ahir, excepcional per a la política britànica, es va veure salpebrada també pel moviment del primer ministre escocès i cap del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond. Des d’Edimburg, el líder independentista va proposar la creació d’una “aliança progressista” que bloquegés l’arribada de Cameron al poder. “Acceptar sense més el pacte tory-libdem no és una assumpció correcta. Hi ha opcions més progressistes a l’abast dels polítics si tenen la voluntat d’aprofitar el moment”. El Plaid Cymru, els gal·lesos que governen a Cardiff amb els laboristes, s’hi implicarien.

El desig expressat per Cameron divendres, d’arribar a un acord amb els libdems com més aviat millor, en qualsevol cas abans que demà no obrin els mercats i l’absència d’un nou govern faci tremolar la lliura, no sembla encara viable


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.