Política

CiU, ERC i ICV pressionen el PSC després de prometre de nou lleialtat a Zapatero

Puig reclama que rectifiquin la “supeditació” al PSOE · Puigcercós situa la Carta Magna com a origen dels problemes

CiU, ERC i ICV van pressionar ahir els socialistes catalans després de la promesa de lleialtat que van fer de nou al president José Luis Rodríguez Zapatero per intentar sufocar les tensions amb el PSOE. Els altres partits que van votar la resolució del Parlament contra el Tribunal Constitucional s’ensumen que amb el plegament de veles del PSC l’actitud dels socialistes catalans serà ara més temorosa.

El número dos de CDC, Felip Puig, va assegurar al Vendrell, on va participar a una trobada de la JNC, que en les tensions a la família socialista hi ha “excés de teatre”, i va demanar al PSC que trenqui la “tendència ancestral de subordinació” al PSOE votant al Congrés la petició que el TC es declari incompetent amb l’Estatut.
Segons Puig, la situació política a Catalunya és “esperpèntica” amb un PSC mostrant fidelitat al PSOE “amb reunions clandestines”, en comptes de defensar “amb fermesa” els interessos dels catalans. Puig considera que el PSC intenta fer creure als ciutadans “el que no és”, quan es presenta com a catalanista.

Mentrestant, el president d’ERC, Joan Puigcercós, pressionava els socialistes des d’un altre punt de vista, elevant la diana on van destinats els dards republicans. No només és l’Estatut, que veuen enderrocat, sinó també la Constitució. En un apunt al seu blog, el líder republicà va assegurar que la Carta Magna espanyola i els que la interpreten “és el tema, i des d’aquí és on s’exerceix la pressió contra la nostra llibertat”. El conseller d’Innovació, Josep Huguet, feia el cap de setmana un salt similar també en el seu blog, apuntant fins i tot que si el TC decapita l’Estatut s’haurà de recórrer en alguns casos a la “desobediència civil”.

La portaveu parlamentària d’ICV, Dolors Camats, va criticar el PSC de manera més explícita que els republicans, amb una fórmula curiosa. En contraposició als socialistes, Camats va subratllar que ICV no té “vergonya ni prudència” per amagar el que ha fet, el que és i el que defensa. “Els altres deuen saber el que poden ensenyar i el que no poden; els uns i els altres”, va apuntar. Segons la portaveu parlamentària ecosocialista, “cadascú deu saber si té coses a amagar”, però Iniciativa no entrarà a valorar-ho en concret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.