Política

Guerra electoral a Iran

El ministeri d’Interior anuncia un rotund triomf del president ultraconservador Ahmadinejad, però el reformista Mussavi es proclama vencedor. La participació supera el 70% i s’acosta al rècord

Els dos prin­ci­pals can­di­dats a les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als ira­ni­a­nes asse­gu­ra­ven ahir a la nit haver gua­nyat els comi­cis. Els mit­jans esta­tals van decla­rar l’actual pre­si­dent, l’ultra­con­ser­va­dor, Mah­mud Ahma­di­ne­jad, ven­ce­dor, però el seu rival més imme­diat, el refor­mista mode­rat Mir-Hos­sein Mus­savi, va al·legar irre­gu­la­ri­tats en la votació i es va pro­cla­mar gua­nya­dor de la bata­lla elec­to­ral.

La comissió elec­to­ral, que depèn del minis­teri d’Inte­rior, va anun­ciar tard de mati­nada que amb el 61% dels vots escru­tats Ahma­di­ne­jad lide­rava el recompte i gua­nyava la pre­sidència en pri­mera volta amb el 66,18% dels vots. L’agència ofi­cial IRNA ho con­fir­mava.

“Sóc el gua­nya­dor”
Pre­ve­ient una ràpida reacció ofi­cial, mal­grat que el govern va asse­gu­rar ahir que no dona­ria resul­tats ofi­ci­als fins demà, Mus­savi es va pro­cla­mar ven­ce­dor abans que la comissió elec­to­ral es pro­nunciés. “Sóc el gua­nya­dor defi­ni­tiu d’aquesta elecció pre­si­den­cial”, va asse­gu­rar. I va denun­ciar que s’havien produït irre­gu­la­ri­tats com la falta de pape­re­tes d’alguns can­di­dats. Tot i que el seu equip li atribuïa “el 65% dels vots”, la comissió elec­to­ral fixava el resul­tat de Mus­savi en el 29%.

Després d’una cam­pa­nya elec­to­ral tensa i plena d’insults i de son­de­jos per a tots els gus­tos, es pre­ve­ien unes elec­ci­ons molt dis­pu­ta­des. L’alta par­ti­ci­pació d’ahir (més d’un 70%) es va acos­tar al rècord del 80% de fa dotze anys, quan el refor­mista Muham­mad Kha­tamí va gua­nyar les pre­si­den­ci­als. Qua­tre can­di­dats es dis­pu­ta­ven la pre­sidència de l’antiga Pèrsia. A més d’Ahma­di­ne­jad i Mus­savi, con­cor­rien als comi­cis el cler­gue mode­rat Mehdi Kar­rubi i el con­ser­va­dor Moh­sen Rezai. Tot homes. Cap de les 42 dones que s’havien ins­crit per aspi­rar a la pre­sidència va ser accep­tada pel Con­sell de Guar­di­ans, l’òrgan que vet­lla per les cre­den­ci­als islàmiques dels can­di­dats.

Mal­grat una cam­pa­nya dura i mani­fes­ta­ci­ons efu­si­ves dels segui­dors dels can­di­dats, la jor­nada elec­to­ral va ser tran­quil·la. Diven­dres és dia fes­tiu a l’Iran i els ciu­ta­dans van acu­dir a les urnes en família. Els més man­dro­sos van optar per votar “després de fer la mig­di­ada”, com apun­tava el direc­tor d’una agència de mit­jans de comu­ni­cació. Tant al matí com a la tarda, les cues s’acu­mu­la­ven als cen­tres elec­to­rals i el govern va haver de pror­ro­gar la votació dues hores.

Un dels llocs de pele­gri­natge ahir va ser una mes­quita del barri de Nar­mak, a l’est de la capi­tal, on la rumo­ro­lo­gia popu­lar deia que vota­ria Ahma­di­ne­jad. I és que Nar­mak és el barri on es va criar el pre­si­dent. Per si els rumors es con­ver­tien en veri­tat, la tele­visió ira­ni­ana havia ins­tal·lat un esce­nari davant la mes­quita. De tant en tant, un famós pre­sen­ta­dor local aren­gava les mas­ses fent-les cri­dar: “Iran, Iran, la nos­tra pàtria!”.
A la sor­tida del cen­tre de votació, un pare emo­ci­o­nat deia als peri­o­dis­tes: “La meva filla ha votat avui per pri­mera vegada!”. Amb divuit anys, la filla en qüestió afir­mava en un anglès d’Oxford haver votat “pel can­di­dat que té un nom que comença per A”. El vot dels joves era impor­tant ahir, sobre­tot perquè vota­ven per pri­mer cop més de dos mili­ons de nois i noies.

Vot jove
El jovent del nord de Tehe­ran, més sofis­ti­cat, modern i amb més diners, donava suport a Mus­savi i estava segur que tri­om­fa­ria en pri­mera volta. Moham­mad, peri­o­dista de trenta anys, opti­mista, amb una camisa taronja, es mos­trava des­es­pe­rat per “la nos­tra repu­tació al món”. “No vull més un govern men­ti­der, en els últims qua­tre anys han fet empit­jo­rar molt les con­di­ci­ons de vida, abans no estàvem tan mala­ment”, asse­gu­rava el peri­o­dista. Moham­mad es va enro­lar en la cam­pa­nya de Mus­savi “perquè era l’únic can­di­dat bo”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.