Política

Òmnium Cultural considera que seria "un desastre" tornar a la via del 150.2

El president de l'entitat creu que no s'ha treballat sis anys en un Estatut per tornar enrere

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha insistit aquest dilluns a plantejar una manifestació en resposta a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, però sempre després de la sentència, i ha rebutjat recórrer a l'article 150.2 de la Constitució en cas d'una retallada, com va proposar la setmana passada el govern de la Generalitat.

Sobre el moment oportú per a la manifestació, després que el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, va assegurar que només podia ser útil una protesta prèvia, Porta ha tornat a defensar una manifestació posterior a la sentència. Segons el seu punt de vista, fer-la abans provocaria més divisió d'opinions, fet que restaria força a l'acció. A més, ha opinat que una concentració l'Onze de Setembre, com va arribar a proposar Carod, quedaria "dispersa" en tots els actes que s'organitzen en la Diada.

Pel que fa a la solució de l'article 150.2 de la Constitució que va defensar el conseller Joan Saura com a portaveu del govern dimarts passat, després de la primera reunió del curs del consell executiu, Porta ha opinat que és un "desastre", i ha afegit que Catalunya no ha estat sis anys treballant en un Estatut per apel·lar ara a una via que ja s'utilitzava abans.

"Sembla que ens vulguin dir que desistim d'una vegada de reformar el marc institucional", ha lamentat Porta, que ha advocat perquè la classe política acordi una resposta, i ha apuntat com a possibilitat un segon referèndum.

En qualsevol cas, ha diferenciat la resposta social de la política, que ha de ser adoptada pel govern i pel Parlament. Pel que fa a l'acció de la societat civil, ha explicat que començarà a posar-se en contacte en els pròxims dies amb les diferents entitats per consensuar l'acte.

Sobre les entitats que rebutgen una manifestació a favor de l'Estatut i demanen un Estat propi, Porta ha remarcat que el que defensa Òmnium no és tant el text sinó la necessitat que la voluntat del poble expressada en un referèndum es respecti.

Pel president d'Òmnium, el TC no hauria de poder pronunciar-se sobre l'Estatut, un text aprovat pel Parlament i el Congrés i ratificat pel poble de Catalunya. És més, ha recordat que el tribunal és un òrgan "absolutament desacreditat per les influències polítiques".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.