Política

“El PS ha de ser clar: cal prohibir del tot la burca”

Entrevista de l'AVUI a Manuel Valls, diputat francès i alcalde d'Évry

El diputat i alcalde Manuel Valls (Barcelona, 1962) es defineix com un outsider, un renovador que pugna perquè el Partit Socialista (PS) francès s’obri al centre sociològic i adopti sense por un projecte propi sobre seguretat i immigració. “Les societats necessiten ordre, regles, convivència, drets i deures; sobre aquest tema hem de ser molt clars”. Valls va presentar dijous a l’Institut Francès el seu llibre Pouvoir (Poder).

Vostè és l’únic dirigent del PS que ha dit que vol disputar les primàries per elegir el candidat del partit a les presidencials del 2012...
Sí, però segur que no seré l’únic! Ho vaig decidir fa un any per impulsar el procés de primàries i també per representar la meva generació. El relleu generacional a França és més difícil que en altres països i penso que, en circumstàncies difícils com les que vivim ara, és important l’entusiasme, l’impuls d’una nova generació.

Després dels bons resultats a les regionals del març, el PS torna a ser una alternativa de govern...
Sí i això ens dóna una responsabilitat. Però cal recordar que a les regionals hi va haver una abstenció molt important. Hi ha un descrèdit de la paraula política. Hem de preparar, doncs, les eleccions presidencials del 2012 d’una manera molt seriosa.

Es diu que hi ha un pacte entre Martine Aubry, Ségolène Royal i Dominique Strauss-Kahn per consensuar un candidat a l’Elisi...
Jo no crec en aquest pacte perquè, si existís, perdríem precisament l’avantatge de les primàries, que no és cap altre que permetre que 3 o 4 milions de francesos elegeixin el nostre candidat presidencial, i no només uns quants dirigents o militants del partit.

Els ecologistes de Daniel Cohn-Bendit són una força a l’alça, amb notables èxits electorals. ¿Són rivals a tenir en compte?
Sí, perquè en aquests moments difícils hi ha una recerca d’un nou discurs polític, de noves pràctiques, de regeneració de la política. El PS no ha de pensar que té les eleccions guanyades: primer, perquè Sarkozy encara no les ha perdudes i, després, perquè en un moment de crisi la gent tendeix a ser més conservadora. I les preocupacions sobre seguretat i convivència poden afavorir la dreta.

¿Està d’acord amb el pla anticrisi del govern Sarkozy?
No. Durant aquests últims anys no s’han pres les mesures adequades. Hi ha un gran sentiment d’injustícia entre les classes populars i mitjanes perquè la reforma fiscal ha afavorit els més rics.

Quines reformes proposa el PS per plantar cara a la crisi?
Sóc dels que pensen que el discurs del PS no es pot limitar a dir “no toquem la jubilació als 60 anys”. Hem de proposar una reforma contra el dèficit públic, una reforma de l’Estat (més descentralització), una reforma fiscal justa i eficaç i una reforma de les pensions que respongui al fet que vivim més i que cal treballar més.

¿Aubry ha consolidat el seu lideratge al capdavant del PS?
S’ha de reconèixer que Aubry, sobretot amb la victòria de les regionals [al març], ho ha fet bastant bé. Hi ha també la responsabilitat dels líders de participar d’aquesta voluntat de seriositat. Els francesos no accepten ni acceptaran divisions inútils.

Vostè s’ha pronunciat a favor de la prohibició de la burca. Votarà a favor del projecte de llei que ha presentat el govern al Parlament?
Sí. Sóc alcalde d’una ciutat on més de la meitat de la població ve del Magrib i de l’Àfrica subsahariana i on la religió és molt present. La convivència és extraordinària perquè es respecten els valors: el laïcisme francès, l’espai públic i la idea que ens fem sobre què és una dona, un ser humà.

Però no tots els socialistes estan a favor de prohibir el vel integral...
La burca és la negació de la dignitat de la dona, de l’ésser humà. Tothom està contra la burca; el debat és si la prohibició ha de ser total o parcial. I el PS, en aquests temes, ha de ser clar: la gent no entén les mitges tintes. Fa cinc anys no hi havia burques, avui n’hi ha 3.000 i demà en poden ser més. Hi hem de dir no. La llei que no permet el vel a l’escola ha funcionat. No hi ha cap raó per pensar que la llei de la burca no hagi de funcionar.

El perill d’explosió de les banlieues no s’ha desactivat...
No, i aquest és un dels fracassos de la dreta.

Què proposa el PS per conjurar aquesta amenaça?
L’escola és la prioritat. L’escola ha de ser el projecte central de l’esquerra francesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.