Política

El govern espanyol rebutja la prohibició de les corrides

De la Vega mostra “respecte” pel Parlament però subratlla que la Moncloa no es planteja el debat de la supressió dels toros

L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero acull amb “respecte” el debat que s’ha generat al Parlament de Catalunya però vol deixar clar que aquests plantejaments en cap cas formen part de les deliberacions de la Moncloa, perquè no són partidaris “de prohibir” sinó que es pugui escollir “en llibertat”, va advertir ahir després del consell de ministres la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega.

El govern central, doncs, va recordar ahir que les corrides de toros tenen detractors però, sobretot, va insistir que tenen un ampli suport de la societat i és per això que la Moncloa procura marcar la màxima distància possible del debat que s’ha obert a Catalunya.

De fet, de la Vega va insistir a situar l’escenari de la disputa al Parlament, del qual va recordar que té competències per regular la protecció d’animals. En aquest sentit es va negar a entrar en el fons de la discussió i va reiterar que s’haurà d’esperar al desenllaç de la tramitació de la iniciativa “sense pressuposar-ne el resultat”.

Dins l’executiu central el debat de la prohibició de les corrides de toros ni tan sols es planteja. Tot al contrari, se’n fa una defensa com a fet cultural. Així es va veure ara fa tres anys. Els socialistes van haver d’aturar el debat que al seu dia va generar la llavors ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, que es va declarar antitaurina i va apuntar que era partidària de suprimir la mort de l’animal a la plaça.

Això sí, Narbona va haver de precisar que parlava a títol “personal” i que en cap cas havia presentat una iniciativa per impulsar la mesura i, sobretot, va deixar clar que aquest debat no s’inclouria al programa electoral de les generals del 2008. En aquell moment, tant Alfredo Pérez Rubalcaba com José Blanco van sortir en defensa de les corrides i van sentenciar que ni al govern ni al partit els passava pel cap qüestionar-les.

Defensa de la ‘fiesta’
El debat del Parlament, però, sí que ha estat usat des del PP per destacar el caràcter “polític” i “antiespanyol” de la iniciativa. Aquesta insinuació també la va fer el president del Senat, el socialista Javier Rojo. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va presentar la IPL com un atac a la llibertat d’elecció dels catalans.
Des del partit no es descarta contraatacar promovent una iniciativa de defensa de la fiesta en altres Parlaments autonòmics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.