Política

Mas proposa una cimera de líders per acordar una resposta unitària a la sentència del TC sobre l'Estatut

"Només hi ha una única condició, i és que els partits que facin acords a Catalunya de defensa de l'Estatut també han de tenir la mateixa estratègia a Madrid" ha argumentat el president de CiU

El president de CiU, Artur Mas, proposa, en cas d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC) que retalli o limiti l'Estatut, que se celebri una cimera de líders polítics catalans, amb la presència del president Montilla, per intentar acordar la reacció política i institucional.

Segons que ha indicat Artur Mas, aquesta cimera tindria com a finalitat decidir una resposta unitària davant l'eventual sentència, que després tindria la seva projecció política al Parlament, amb independència que al carrer es convoquin manifestacions i actes de protesta.

"Abans de prefigurar el que ha de fer el Parlament o el govern, -ha explicat- jo crec que, una vegada coneguem la sentència, cal celebrar una cimera al màxim nivell, en la qual òbviament hi ha d'haver el president de la Generalitat, i els líders de les forces polítiques que volen defensar l'aplicació estricta de l'Estatut o que estan disposades a no admetre que es retalli".

Mas ha declinat, en aquest sentit, especular sobre quin tipus de resposta hauria de sortir del Parlament, i si els partits han de tenir o no un "pla B", perquè "del que es tracta és que en aquesta cimera posem en comú les propostes" i "a partir d'aquí, intentar defensar una estratègia conjunta".

Per part de CiU, ha puntualitzat, "només hi ha una única condició, i és que els partits que facin acords a Catalunya de defensa de l'Estatut també han de tenir la mateixa estratègia a Madrid", perquè "no tindria sentit fer grans declaracions aquí i marcar un full de ruta, i després resulti que això acaba en res a Madrid".

"I aquí tenim un problema -ha assenyalat Mas-, un tap que és el de sempre, el PSC, perquè no sabem fins a quin punt tindrà les mans lliures per mantenir aquesta continuïtat d'estratègia a Madrid; més aviat sabem el contrari, ja que durant trenta anys ha estat cobrint permanentment les esquenes al PSOE".

Segons Mas, "no es pot marcar" un full de ruta de consens a Catalunya "si resulta que després hi ha un partit, el PSC, que està limitat en la seva actuació a Madrid", encara que "si aquesta condició la pot superar, s'obriria un escenari molt positiu".

El dirigent nacionalista s'ha mostrat, no obstant això, escèptic sobre aquesta possibilitat perquè, segons que ha dit, "una cosa són els desitjos i una altra la realitat" i "l'experiència demostra que això mai no ha estat així".

Després d'advertir que "això pot suposar un problema" i generar "una contradicció que haurà de resoldre el PSC", ha assegurat que els catalans esperen una posició unitària adoptada "amb responsabilitat, però també amb coratge i valentia".

El president de CiU ha recalcat que si "hi ha una sentència que acaba retallant l'Estatut, tant si és per la via de la interpretació com de l'anul·lació d'articles", hi haurà d'haver "una reacció, perquè el pitjor seria no fer res, i la reacció ha de ser de la ciutadania d'una banda, però també política".

"Ha de quedar clar -ha afegit Mas- que Catalunya no està disposada a permetre que un Tribunal Constitucional dividit, i moltes vegades mediatitzat per part del PP i el PSOE, acabi anul·lant en part o del tot la voluntat lliurement expressada pel poble català".

Sobre les manifestacions ciutadanes que s'estan plantejant, Artur Mas ha indicat que ell entén perfectament que ja s'hi pensi, encara que no han de ser convocades necessàriament pels partits.

"El més probable -ha anticipat- és que CiU s'hi sumi", i "encara que fins al mes de setembre no adoptarem cap decisió", és evident que una formació nacionalista com la nostra ha d'estar sempre al costat dels drets nacionals de Catalunya".

En la mateixa entrevista, el líder de CiU ha negat que la seva formació vulgui precipitar la convocatòria d'unes eleccions anticipades, si sorgeixen discrepàncies internes dins del govern català d'acord amb la resposta a la sentència de l'Estatut.

"Cada dia ens acusen a CiU de pensar només en les eleccions i a trencar el tripartit; doncs resulta que això és una mentida", ha indicat Mas, qui ha assegurat: "nosaltres no volem eleccions anticipades i desitgem que el tripartit arribi fins al final de la legislatura".

"Volem -ha afegit Mas- que els catalans passin pàgina a les urnes i que no hi hagi un tercer tripartit a Catalunya, això òbviament ho desitgem, però quan toqui, no ara".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims

política

ERC defensarà comptabilitzar els vots dels exiliats al Parlament

barcelona
estats units

Un jutge ordena a Steve Bannon, exassessor de Trump, ingressar a presó el juliol

barcelona
alemanya

Scohlz defensa les deportacions a l’Afganistan i Síria després de l’atac a Mannheim

barcelona
Guerra a Europa

Biden i Macron prometen mantenir el suport a Ucraïna

Barcelona
política

L’Audiència obliga a portar a judici subvencions de l’exconseller Homs

barcelona

Serret visita una de les empreses gironines beneficiaria de més fons europeus

girona
estat espanyol

El CGPJ convoca una reunió davant les crítiques al jutge que investiga Begoña Gómez

barcelona