ERC denuncia l'Estat al Tribunal de Drets Humans pel silenci sobre el Rei

Tardà assegura que la monarquia és el «forat negre» de la democràcia

L'objectiu d'ERC és ara saber si la demanda té realment possibilitats de tirar endavant o si quedarà com un símbol més d'impotència republicana contra la figura «inviolable» del Rei. El diputat Joan Tardà creu que la iniciativa té fonament jurídic i «tota la viabilitat» perquè, segons ell, «el que passa a l'Estat no passa a cap altra monarquia parlamentària europea». A més, el Tribunal Europeu de Drets Humans ja ha acceptat peticions semblants –però no sobre el Rei– de diputats d'altres grups quan s'ha vulnerat el dret a un procés equitatiu. Segons fonts d'ERC, els actes que atempten contra les funcions dels diputats –com l'acció de control del govern– tenen rellevància constitucional i, per tant, haurien de tenir-se en compte judicialment.

Un dels punts d'optimisme per a ERC és que el Tribunal d'Estrasburg ja ha condemnat l'Estat espanyol en el passat com en el cas de la sanció per no haver investigat la denúncia per tortures de 15 independentistes abans dels Jocs Olímpics del 92.

La demanda contra l'Estat pels silencis sobre el Rei, que rebrà resposta en un termini de sis mesos, apuja el llistó de la batalla política d'ERC contra la monarquia. Tardà, conegut per les preguntes polèmiques al Congrés sobre les despeses reials o l'ús del català, lamenta que l'any 2009 l'Estat «encara es negui a acceptar cap debat que tingui relació amb el Rei» i, per tant, assegura que la monarquia «reinstaurada pel dictador» és ara «un forat negre» de la democràcia espanyola.

13 d'abril del 2007
Tardà vol saber el sou del Rei.
ERC presenta al registre del Congrés una bateria de preguntes per saber en què es gasten les partides del pressupost de l'Estat destinades a la casa reial i quin és el sou dels seus membres.
17 d'abril del 2007
La mesa del Congrés respon que el Rei és intocable.
La mesa del Congrés –amb majoria del PSOE i el PP– no admet a tràmit les preguntes perquè «la figura del Rei no està subjecta a responsabilitat».
Juny del 2007
ERC demana l'empara del Constitucional.
Addueix que s'ha vulnerat el dret a accedir a les funcions públiques que són pròpies d'un càrrec electe estatal.
Desembre del 2008
Carbasses judicials a la petició de Tardà.
El Tribunal Constitucional, amb el vot discrepant de Pérez Tremps, no admet a tràmit el recurs perquè no quedava justificada «la seva transcendència constitucional».


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.