Política

La Moncloa es resigna davant la vaga del 2 de juny i apel·la a la "responsabilitat dels sindicats" 

De la Vega assegura amb insistència que el govern espanyol "respecta molt" les mobilitzacions anunciades però defuig parlar d'una possible aturada general. Demana que no es trenqui el diàleg per aconseguir la reforma laboral. No descarta l'increment d'impostos però diu que encara no és "sobre la taula"

La Moncloa accepta amb resignació la vaga de funcionaris i treballadors públics anunciada per al 2 de juny mentre creua els dits perquè no n'hi hagi més o, almenys, que no hi hagi una aturada general. I, sobretot, prega perquè la reforma laboral sigui possible i perquè l'acord arribi "en els pròxims dies". És el missatge llançat per la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, en la compareixença davant la premsa posterior al consell de ministres, retransmès en directe per televisió des de la Moncloa.

Utilitzant un to que volia ser emotiu i amb un lleu tremolor de veu, De la Vega ha anunciat, abans que cap periodista li preguntés res, que la retallada de sous, pensions i inversions que prepara l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero són  mesures d'austeritat "difícils d'acceptar i difícils de decidir". Tanmateix, com que les consideren "excepcionals", "no són cap renúncia als principis" de la política social del govern espanyol, que tornarà a comportar-se com fins ara "quan l'economia es recuperi".

I de seguida han començat les lloances cap als sindicats, dels quals ha dit que "han sabut respondre amb responsabilitat" a la situació. "El govern agraeix especialment, als sindicats i a la CEOE, la seva determinació de continuar amb el diàleg social", ha destacat la vicepresidenta.

El missatge ha estat repetit amb insistència durant tota la roda de premsa. "Reconeixem als sindicats el sentit de la responsabilitat que han demostrat des del principi de la crisi, també ara quan ens hem vist obligats a prendre les mesures més dures. I respectem el dret a manifestació i les mesures que han anunciat", ha dit en un altre moment en referència a la vaga del dos de juny.

De la mateixa manera que ha defugit parlar d'una possible vaga general, De la Vega ha apartat la qüestió de si s'apujaran els impostos: no ho ha descartat, però ha assegurat que actualment "les úniques mesures que hi ha sobre la taula són les anunciades pel president" Zapatero. Tanmateix, ha afirmat que la voluntat de l'executiu és que "qui té més capacitat econòmia contribueixi més a l'esforç col·lectiu que es demana", objectiu per al qual haurien d'impulsar-se mesures no anunciades que gravessin les rendes més altes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.