Política

Morales promet “accelerar” la revolució a Bolívia en el primer discurs com a president reelegit

El cap d’Estat obté el control total del Parlament, un resultat que li permet dur a terme el seu “procés de canvi”

Després d’obtenir una aclaparadora victòria a les eleccions de diumenge, el president de Bolívia, Evo Morales, va anunciar que el seu govern “accelerarà el procés de canvi” iniciat el gener del 2006, quan es va convertir en el primer mandatari indígena del seu país. “Tenim l’enorme responsabilitat d’aprofundir, d’accelerar aquest procés de canvi. Haver obtingut més de dos terços [a les cambres] de diputats i senadors m’obliga a fer-ho”, va assenyalar Morales en el primer discurs que va fer com a guanyador.

Entre les prioritats del nou govern, hi ha una nova llei d’autonomies territorials i indígenes i les reformes del Tribunal Suprem i Constitucional, considerats pel govern “vicis del passat neoliberal”. L’Estat, a més, incrementarà la seva presència en l’economia, mentre Morales va prometre que no hi haurà més nacionalitzacions massives.

Encara sense dades del govern, l’oficialisme bolivià va proclamar el seu triomf amb el 62% dels vots que li adjudiquen les enquestes. Amb aquests resultats, el mapa polític en què es mourà Morales els pròxims cinc anys serà ben diferent del que va heretar quan va accedir al poder. El Moviment al Socialisme va obtenir el control total del Parlament, amb almenys 24 dels 36 senadors i 84 dels 130 diputats en joc, imprescindibles per aplicar una nova Constitució de caràcter “indigenista” aprovada el 2007. Els resultats, a més, van canviar la relació de forces territorials. Evo va guanyar en nou departaments del país i va sumar a l’oficialisme Tarija i Chuquisaca, a l’est. L’oposició, malgrat tot, va conservar l’hegemonia a Santa Cruz, Beni i Pando, enfrontats amb l’executiu a causa de les seves reclamacions autonomistes. El fort control dels governadors opositors sobre els seus territoris ha forçat Morales a citar-los a un diàleg per “afermar un projecte que ara no és només d’un partit, sinó de tots els bolivians”.

El president va dissipar dubtes i va assegurar que exclou presentar-se a una nova reelecció el 2015, tot i que la nova Constitució l’hi permet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.