Política

El govern s'aferra a la promesa de Zapatero d'estudiar la resolució catalana sobre el TC

Nadal treu ferro al fet que el president espanyol no inclogui el tema en l'ordre del dia de la reunió que tindrà amb Rajoy. Defensa que l'important la proposició de llei que es prepara al Senat i la reunió de Montilla amb el president del PP, al qual demanarà que retiri el recurs contra l'Estatut

La promesa ambigua de José Luis Rodríguez Zapatero, que aquest dilluns es va comprometre amb Miquel Iceta a "estudiar" la resolució sobre el TC aprovada al Parlament quan arribi al Senat, és suficient per al govern català, almenys per ara. Segons ha explicat aquest dimarts el conseller Joaquim Nadal, que ha fet de portaveu de l'executiu de José Montilla després del consell setmanal, la posició de Zapatero "s'arrenglera amb Catalunya".

El titular de Política Territorial i Obres Públiques no ha volgut donar importància al fet que el tema de la renovació del TC no sigui a l'ordre del dia de la reunió que mantindran aquest dimecres Zapatero i el president del PP, Mariano Rajoy. "Tinc el convenciment que parlaran del que han de parlar i de moltes més coses, i que és inevitable que parlin del que hi ha a l'agenda política", ha assegurat el conseller, que ha donat per fet que els dos líders espanyols acabaran abordant aquesta qüestió encara que no estigui previst oficialment.

Tanmateix, per al govern català "tant si en parlen entre ells dos com si no, la resposta a la iniciativa de Catalunya s'ha de produir en l'àmbit institucional, fonamentalment al Senat". Nadal ha posat èmfasi en el fet que ja s'estan desplegant els punts de l'acord que el Parlament va votar la setmana passada sobre la renovació del Tribunal Constitucional, i ha detallat tots els passos que el govern està fent perquè sigui efectiu.

I en la mateixa línia sí que ha destacat la reunió que mantindran Montilla i Rajoy dijous, trobada en què el president de la Generalitat demanarà al PP formalment que retiri el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut i que avaluï la necessitat de renovar urgentment els magistrats del TC.

Nadal també ha avançat, que de moment, no hi ha prevista una reunió entre Montilla i Zapatero. Tot i això, Nadal confia que si el PSOE va votar en favor de l'aprovació de l'Estatut, ara també es posicionarà a favor de la seva constitucionalitat. "Queda clar que de la mateixa manera que l'Estatut va ser aprovat amb els vots del PSOE, per la defensa de la seva constitucionalitat també és necessari el suport del PSOE, i el té", ha conclòs.

En tot cas, Nadal ha afegit que les opinions dels partits "tenen el valor que tenen", perquè "l'important són les iniciatives institucionals". La posició del PSOE en tot aquest procés, de fet, s'haurà de demostrar amb el seu suport a la iniciativa que els grups catalans presentaran al Senat per reformar la llei del TC.

De tota manera, el conseller ha evitat fer cap vaticini sobre quin pot ser el resultat final de les iniciatives plantejades a les Corts des de Catalunya. "No ens agrada especular sobre el que no ha passat", ha al·legat. Tampoc ha volgut concretar què dirà el text, la proposició de llei, que es prepara per presentar al TC, ja que segons ell encara no està escrit.

I el conseller també ha defugit parlar l'avançament electoral que suposadament demanen algunes veus del PSC, segons publica aquest dimarts La Vanguardia. Com és habitual, ha recordat que aquesta "és una potestat del president i ningú pot respondre per ell".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.