Política

El Consultiu denuncia la Loapa financera del PSOE

L'òrgan conclou per unanimitat que el fons de reestructuració bancària (FROB) vulnera les competències de la Generalitat i el govern català estudiarà si recorre el decret al TC

El Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) que va aprovar el govern del PSOE, i que els socialistes i el PP van convalidar el 8 de juliol al Congrés, és una Loapa financera. D’aquesta manera ho confirma el Consell Consultiu en el dictamen que ha redactat a petició del conseller Antoni Castells, en detallar que vulnera les competències de la Generalitat, segons han informat a l’AVUI fonts de l’organisme. La conclusió de l’òrgan jurídic català és taxativa, fins al punt que s’ha pres per total unanimitat.

El Consultiu té previst enviar avui l’informe al govern català, després que divendres passat va tancar les deliberacions. En el text denuncia una vulneració de l’article 120 de l’Estatut, el referent a les caixes d’estalvis. La invasió de competències es produeix perquè no es respecta el dret de veto de la Generalitat a les fusions de caixes intervingudes pel Banc d’Espanya, sinó que només se li permet enviar un informe no vinculant al supervisor. I, a més, només es deixa a la ministra d’Economia, Elena Salgado, la possibilitat d’avortar una operació, en el termini de deu dies.

Vot contradictori del PSC
El dictamen se centra a analitzar l’article 8, el 9 i les disposicions finals, entre d’altres punts del decret. Tot indica que, amb aquest informe, el govern català acabarà presentant un recurs contra el denominat FROB davant el Tribunal Constitucional. La decisió topa de manera frontal amb el fet que el PSC va votar a favor de la convalidació del decret de l’executiu Zapatero al Congrés, al costat dels altres socialistes espanyols i del Partit Popular. En canvi, CiU, ERC, el PNB i ICV-IU van votar contra el projecte, malgrat considerar-lo una eina útil i necessària. La convalidació dels decrets al Congrés mitjançant una votació és un tràmit habitual.

Les caixes són una matèria especialment delicada a Catalunya, també políticament, perquè les entitats hi tenen un gran pes econòmic i també social.

Aquest serà previsiblement el darrer informe que elabora l’antic Consell Consultiu de la Generalitat, ja que en el futur les funcions correspondran al Consell de Garanties Estatutàries, que va ser designat al juliol. Aquest tindrà caràcter vinculant. El dictamen sobre el FROB ha estat elaborat durant el darrer mes pels juristes Pere Jover (PSC), Joaquim Borrell (PP) , Agustí Bassols (CiU), Jaume Vernet (ERC), Jaume Camps (CiU), Marc Carrillo (ICV) i Antònia Agulló (PSC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona