Política

Tripartit, PP i C's carreguen a CiU el fracàs de la llei electoral i la federació reivindica el pes del territori

Els partits del govern retreuen a la formació d'Artur Mas que rebutgi la proposta dels experts perquè el model actual la beneficia

El tancament en fals de la ponència de la llei electoral al Parlament de Catalunya ha confluït en un intercanvi de retrets entre el tripartit (PSC, ERC, ICV-EUiA), amb l'afegit de Ciutadans, per una banda i CiU per l'altra. Mentre els socis de govern acusen els convergents de no voler assumir la proposta de l'informe dels experts, CiU afirma que no vol que el territori perdi ni un gram de pes.

El PSC ha volgut donar la imatge que encara hi ha temps per reconduir el fracàs si CiU assumeix l'informe dels experts encarregat el 2007 pel departament de Governació, tal com han fet el tripartit i C's. CiU ha deixat ben clar que no hi ha possibilitat de llei electoral aquesta legislatura haurà de ser després de les eleccions quan es torni a treballar en base als aspectes que ja s'han consensuat i que es traduiran en un informe.

CiU ha argumentat que no vol que Lleida, Tarragona i Girona perdin cap diputat i aposta per mantenir el repartiment territorial d'escons de l'actual llei. En canvi, PSC, ICV-EUiA, C's, i PP –i ERC, disposada a assumir íntegrament el document dels experts– volen més proporcionalitat. Tant CiU com el PP han insistit en què s'han creat massa expectatives i han destacat que l'actual llei ja és de moment una eina vàlida. Per CiU, la responsabilitat no és només d'un partit, sinó de tots.

La proposta dels experts partia de set circumscripcions electorals –una per vegueria– i dos diputats preassignats en cadascuna d'elles com a mecanisme de reequilibri territorial. Aquest principi ha estat assumit íntegrament, amb matisos menors, per PSC, ERC i ICV-EUiA, que han fet un pas enrere a última hora en un intent de salvar la ponència de la llei electoral.

CiU no vol renunciar ni a què els territoris mantinguin el nombre de diputats preassignats que ja tenen ara –85 diputats per les comarques de Barcelona, 15 per les de Lleida, 17 les de Tarragona i 18 les de Girona– ni a una eventual vuitena circumscripció electoral per al Penedès. Pels partits del govern, això és la demostració que a CiU ja li va bé l'actual sistema perquè en surt àmpliament beneficiada.

El tripartit ataca CiU
El portaveu adjunt del PSC al Parlament, David Pérez, no ha dubtat en responsabilitzar CiU del fracàs de la negociació, perquè mentre tripartit i C's han acceptat tornar al document mínim de consens –l'informe dels experts– renunciant als seus respectius models, 'CiU ha seguit impedint aquest acord'.

Pérez s'ha dirigit directament al líder de la federació, Artur Mas, per instar-lo a "flexibilitzar" la seva posició i assumir el document dels experts en dues setmanes per fer possible que la llei surti aquesta legislatura, en considerar que "no és un problema de temps" sinó de voluntat. A més, ja ha anunciat la intenció dels socialistes catalans de donar suport a la ILP per una llei electoral promoguda pels seus socis de Ciutadans pel Canvi.

El portaveu adjunt de CiU Josep Maria Pelegrí ha respost al PSC que "no hi ha més possibilitat de llei electoral". Per ell, seria una "maniobra tacticista més" del PSC obrir de nou la ponència un cop fracassada. Això sí, Pelegrí ha emplaçat tots els grups perquè "immediatament després de començar la pròxima legislatura, hi hagi la voluntat de fer la llei electoral amb temps, no amb presses". Els socialistes han recordat que va ser la federació la que va demanar l'estiu passat que es constituís la ponència.

Possible condició de futurs pactes per a ERC
La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha lamentat que "els brots verds –que havia percebut la setmana passada– s'han cremat amb el fred". Per ella, però també pel president del grup parlamentari d'ICV-EUiA Jaume Bosch, no hi ha més responsable que CiU en no voler assumir el document dels experts. ERC plantejarà a la militància si la llei electoral ha de ser una altra de les condicions per a futurs pactes de govern.

CiU ha rebutjat les crítiques. Ni es consideren responsables únics del fracàs de la negociació, ni pensen que tot plegat hagi estat inútil. Això sí, Pelegrí ha deixat ben clar que CiU no pensa renunciar ni a un gram del pes electoral dels territoris amb menys població de Catalunya en benefici de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El retorn de l'àrea metropolitana
És més, ha lamentat que ERC, sense citar els republicans explícitament, s'hagi "doblegat" en assumir el sistema que proposen els experts que, segons la federació, resta pes al territori en benefici de la proporcionalitat. A més, ha acusat el PSC de voler guanyar les eleccions 'als despatxos' i a base de lleis i no a les urnes. Per CiU, la ponència ha evidenciat que hi ha dos models antagònics de país: el que prioritza la proporcionalitat que beneficiaria les zones amb més concentració de població i la territorialitat que dóna més valor al vot emès des de les zones menys massificades.

El PP, que ha insistit que la llei electoral no soluciona tots els problemes de Catalunya, no ha volgut assumir l'informe dels experts perquè no vol renunciar a les quatre províncies. Però ha rebutjat ser responsable de la impossibilitat d'acord, perquè la majoria qualificada dels dos terços no depèn dels populars, sinó de CiU, a qui ha assenyalat com a responsable. A més, tampoc consideren que el sistema actual, que no és propi, estigui tant malament, com demostra que hagi funcionat els darrers 30 anys .


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.