Política

Només PSC i PP eviten donar suport a la marxa contra el TC

Iniciativa també recolza la manifestació en cas de retallada de l’Estatut, mentre que  intel·lectuals de diferents sensibilitats reclamen també una resposta política

Només PSC i PP evitaven encara ahir donar suport a la manifestació que impulsa Òmnium Cultural contra la sentència del Tribunal Constitucional a l’Estatut. Els populars és evident que no s’hi sumaran perquè són ells qui, al costat del socialista Defensor del Poble, van interposar el recurs. I el PSC va seguir ahir esquivant per segon dia fer una valoració, mentre mostrava cert recel envers la marxa, que previsiblement estarà encapçalada per Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Heribert Barrera i Joan Rigol.

ICV i Sobirania i Progrés
Després que Artur Mas (CiU) i el portaveu d’ERC, Ignasi Llorente, anunciessin el suport de convergents i republicans a la protesta, ahir també ho va fer ICV. La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, va confirmar a l’AVUI que si la sentència és desfavorable per a l’Estatut, els ecosocialistes se sumaran a la marxa. “Entenc que la societat civil es vagi preparant, però als partits ens toca ser més prudents”, va precisar. Al costat d’ICV, també Sobirania i Progrés ha expressat la seva adhesió a la iniciativa d’Òmnium, i ha demanat a la mobilització un to sobiranista.

Ja és del tot clar que la manifestació tindrà lloc no pas abans sinó després que el TC dicti la sentència que està redactant des de fa 3 anys, un més del que va durar la redacció mateixa de l’Estatut. D’aquesta manera ho va confirmar ahir el president d’Òmnium, Jordi Porta.

El Parlament
Mentrestant, intel·lectuals de diferents sensibilitats polítiques han començat a donar suport a la marxa. Alguns remarquen que al costat de la protesta de la societat civil és necessari que n’hi hagi una altra d’estrictament política a través del Parlament de Catalunya.

El dirigent del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, insisteix que la sentència ja està “molt apamada entre el PSOE i el PP” amb la influència que tenen sobre el Constitucional. Per això creu que és del tot necessari que la societat civil expressi el seu rebuig “a l’arranada que patirà l’Estatut”. Segons López Tena, això significarà un canvi del règim constitucional espanyol i acabarà amb el sistema autonòmic. I per tant, al costat de la resposta ciutadana, considera que caldrà una reacció dels polítics.

El rector de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), Jaume Sobrequés, augura que la manifestació tindrà una “força tremenda” si es confirma una sentència negativa. “En aquesta hipòtesi, la marxa tindrà el meu ple suport personal i com a rector de l’UCE”, subratlla, mentre recorda que el ciutadans tenen dret a protestar contra una sentència injusta.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), l’activista Mònica Sabata, afegeix que la manifestació és imprescindible, i la resposta del Parlament també. “Es evident que com a país hem de respondre a la sentència”, indica.

El sociòleg Salvador Cardús proposa una reacció de dignitat de país, però “formulada de la manera més positiva possible”. Creu que no s’han de “cremar les energies” de forma tan sols reactiva, sinó apuntant a una concreció de futur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.