Política

Els alcaldes fan pinya per exigir l'autodeterminació

Alcaldes i regidors d'una quarantena de municipis exclosos de la Constitució Espanyola signen un manifest perquè es convoqui un referèndum

Ho reclamaran al president de la Generalitat i del Parlament

Alcaldes i regidors d'una quarantena de municipis declarats “moralment exclosos” de la Constitució Espanyola es van reunir ahir al monestir de Sant Pere de Rodes, al Port de la Selva, per reclamar la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Els representants municipals van acordar un manifest en què expressen la seva voluntat d'“empènyer de manera unitària” per avançar cap a la celebració d'una consulta sobiranista a nivell de país. Els alcaldes i regidors demanaran al president de la Generalitat i del Parlament de Catalunya que liderin aquest procés, però ho faran un cop celebrades les eleccions catalanes d'aquesta tardor per no “incidir” en els comicis.

La trobada va ser convocada per l'alcalde del Port de la Selva, Genís Pinart, i hi van ser convidats els ajuntaments que s'han declarat fins ara “moralment exclosos” de la Constitució Espanyola en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. El Port de la Selva va ser el que va iniciar aquest acte d'“insubmissió” –tal com el van definir ahir– i a hores d'ara ja hi ha una setantena de pobles que s'hi han afegit.

El compromís de Sant Pere de Rodes –així han batejat el manifest els alcaldes– aposta per començar a dir “Adéu, Espanya”, citant Joan Maragall, davant un “marc jurídic espanyol que ha deixat ben clars els límits que posa a l'autogovern”.

En el discurs que va obrir la trobada d'alcaldes i regidors, l'alcalde del Port de la Selva va destacar que la fórmula del “moralment exclòs” de la Constitució ha funcionat i s'ha estès “com una taca d'oli. Genís Pinart va dir que la reunió d'ahir vol demostrar “la voluntat de no deixar-ho aquí i de coordinar-nos per continuar empenyent, junts, la defensa del dret a decidir”.

Els signants del manifest volen recollir el clam del milió i mig de persones que van ser a la manifestació del 10 de juliol a Barcelona organitzada per Òmnium Cultural. També destaquen la força política dels municipis i de la societat, posant com a exemple les consultes iniciades a Arenys de Munt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona