Política

L’alternativa del govern al TC desperta recel a Madrid

Jáuregui i Rajoy discrepen de l’intent de superar la sentència recuperant competències a través de l’article 150.2 o modificant lleis orgàniques. Només Jordi Sevilla dóna suport a l’anunci de Saura

La possibilitat de refer el pacte polític de l’Estatut com va acordar dimarts el govern, per la via de modificar lleis orgàniques o aplicar l’article 150.2 de la Constitució si el TC retalla el text, tampoc no va ser ben acollida ahir a Madrid. Dirigents de tots els partits estatals s’hi van mostrar en contra. I també ho van fer els jutges, a través de les dues associacions majoritàries, de la mateixa manera que van actuar quan es van oposar a la manifestació que prepara Òmnium Cultural contra la sentència. Només va sortir en defensa del pla B del govern català l’exministre socialista Jordi Sevilla, si bé de forma genèrica i sense citar l’article 150.2.

“Precipitat i exagerat”
Ramon Jáuregui, negociador de l’Estatut per part del PSOE i actualment eurodiputat, no va dubtar a qualificar d’“una mica precipitada i una mica exagerada” la reacció de l’executiu català i dels polítics catalans. Hi va treure importància i la va atribuir a “una litúrgia de pressió prèvia”, mentre recomanava esperar la sentència amb tranquil·litat. Va recordar que, encara que l’Estatut és un pacte polític, el TC “té la darrera paraula”, i va demanar lleialtat. En termes semblants, el secretari d’Estat per a la UE, Diego López Garrido, va subratllar que “tots els demòcrates han d’acceptar” la sentència, encara que en discrepin.

Des del PP, el president d’aquest partit, Mariano Rajoy, va anunciar que acatarà el que digui el Constitucional, i va emplaçar tots els altres partits a “fer el mateix” abans que es conegui el dictamen, “sigui el que sigui, agradi o no agradi”, al·ludint a la posició del govern tripartit. Rajoy va aprofitar per retreure al president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, una “falta de lideratge” en el socialisme.

Les crítiques van arribar també dels socis del conseller d’Interior, Joan Saura, tot i que aquest va ser l’encarregat d’anunciar la posició de l’executiu. El dirigent d’IU, Gaspar Llamazares, va reclamar que no se sotmeti a “pressions preventives” el TC. “No sóc partidari de cap guerra preventiva, ni tan sols de pressions preventives”, va dir, mentre advertia que “en alguns casos no serà possible” recórrer al 150.2 per esquivar la sentència.

Els jutges també es van mostrar en desacord amb la via legalista, a través de les dues associacions majoritàries: l’APM i la Francisco de Vitoria. Van sol·licitar a la presidenta del TC, María Emilia Casas, que faci una declaració en contra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.