Política

Elena Salgado: "Catalunya quedarà per sobre de la mitjana"

La vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado, anuncia que els recursos addicionals al nou sistema de finançament superaran els 11.000 milions fins el 2012 i que s'ha introduït una aportació per bilingüisme

Després de més de 100 reunions amb amb representants de totes les comunitats autònomes de l'Estat i 11 mesos de retard respecte el que establia l'Estatut de Catalunya, la vicepresidenta segona i ministra d'Economia, Elena Salgado ha anunciat que el govern espanyol aportarà 11.000 milions d'euros addicionals per al nou sistema de finançament, això és, 2.000 milions més que els que va posar sobre la taula a l'inici de la negociació.

Aquest nou model suposa, a més, que totes les comunitats autònomes rebran els mateixos diners per als serveis socials bàsics com la sanitat o l'educació, això sí, tenint en compte les seves necessitats de despesa, fet no succeïa amb l'anterior model.

En teoria més diners i millor repartits. Les més pobres, no perdran diners i les més riques, no en surten tan malparades.

En concret, i sempre segons les dades avançades per la ministra, això s'aconseguirà gràcies a que aquest nou model estableix que el 80% de tots els recursos del sistema es destinaran al finançament dels serveis públics fonamentals, "en una quantia per càpita igual per a tots els llocs d'Espanya". Per obtenir aquest percentatge, es col·locarà en una "bossa comuna" el 75% de la recaptació de cada comunitat autònoma més una aportació del 5% de l'Estat

El 25% restant de la recaptació d'impostos serà per a cada comunitat. D'aquesta manera, segons Salgado, es reudirà "substancialment les diferències en el finançament per càpita, que amb el sistema actual són d'uns 40 punts, i es passarà a menys de 30 punts de diferència en el primer any d'aplicació. És raonable pensar que aquest diferencial seguirà reduint-se amb el temps".

I és que, segons ha dit, el càlcul recull les variables que els diferents territoris de l'Estat han argumentat que determinen el cost d'aquests serveis bàsics per a tots, "per què han reclamat, i amb raó, que no suposa la mateixa despesa la sanitat a Galícia que a Madrid".

El model, que s'actualitzarà cada any, incorpora una corresponsabilitat fiscal més gran en cedir el 50% de l'IVA i de l'IRPF i el 58% dels impostos especials, i inclou dos nous fons de convergència autonòmica que aportarà l'Estat per reduir la diferència entre les comunitats autònomes: el fons de competitivitat i el de cooperació, per facilitar la convergència entre els nivells de renda dels habitants.

Salgado no ha volgut detallar cap xifra per territoris però ha confirmat que "Catalunya estarà per sobre de la mitjana", i ha avançat que s'ha introduït una aportació per bilingüisme per a Galícia, València, Balears i El Principat.

Amb tot, la vicepresidenta segona considera que s'enforteix l'Estat del benestar i "es garanteix que la sanitat, l'educació i els serveis socials bàsics comptaran amb un finançament per càpita igual a tot l'Estat".

El motiu del canvi
Salgado ha volgut detallar que el motiu que ha portat a canviar l'actual sistema és que el que es va aprovar a finals del 2001 i que va entrar en vigor el gener del 2002, "en el moment en què va començar a funcionar ja estava obsolet i no podia modificar-se". No feia cap esment a la població, que ha augmentat arreu de l'Estat en els últims 10 anys en més de 6 milions de persones.

En concret, la ministra ha detallat que la població de l'Estat ha passat dels 37,4 milions als 43,7 milions de persones, "amb una distribució heterogènia i dispersa, que va dels 796.000 habitants de més del Principat d'Astúries al 1,25 milions de persones més que hi ha a Catalunya".

A més, Salgado ha reiterat que el model actual era molt poc transparent i molt insuficient, i "no garantia la prestació del sistema públic fonamental".

Aquesta proposta es presentarà dimarts, el 15 de juliol, al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que haurà d'aprovar el model per convertir-lo en un text legal per què sigui aprovat pel congrés dels diputats . El nou model, si s'aprova, es començarà a aplicar el 2009.

Salgado, que ha comparegut al ministeri d'Economia amb el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, i el secretari general de Finançament Territorial, Juan Manuel López Carbajo, ha indicat que la proposta és el resultat d'una "recerca de consens", i ha destacat que aquest esforç "intens" és fruit de la feina que s'ha portat a terme sota la direcció de l'exministre d'Economia Pedro Solbes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC hauria comprat amb 50.000 euros el silenci dels joves que van penjar els cartells dels Maragall

barcelona
estats units

Biden tanca la porta a abandonar la cursa per la Casa Blanca

barcelona
Regne Unit

Starmer forma un govern eclèctic per dur el canvi urgit per les urnes

londres
Política

En Comú denuncia Albiol per haver filtrat dades mèdiques

Badalona
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer nomena els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona
rússia

L’opositor rus Karà-Murzà ha estat traslladat a un hospital penitenciari

barcelona