Política

CiU exigeix a Montilla que aturi la llei de vegueries fins que s'hagi superat la crisi

Duran argumenta que el tripartit posa l'organització territorial sobre la taula per "distreure" la societat dels problemes. ERC reclama a la federació que es posi al costat del govern en "temes de país" i recorda que la supressió de les províncies és una vella reivindicació del catalanisme

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran, ha exigit al president de la Generalitat, José Montilla, que posposi la llei de vegueries fins que se superi la crisi econòmica, al·legant que no és una qüestió prioritària per a Catalunya.

Duran ha afirmat que és una "greu irresponsabilitat política" de Montilla fomentar aquest debat, després de reiterar que només planteja més administració pública i que el seu contingut provoca enfrontament territorial i polític. Pel dirigent de CiU, el govern ha posat les vegueries sobre la taula només per "distreure" la societat dels problemes reals derivats de la crisi. "Farem tot el possible perquè no s'aprovi la llei amb el seu actual redactat", ha advertit. .

El líder d'Unió s'ha referit a les declaracions del vicepresident tercer del govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, qui ha destacat que si la divisió territorial que es planteja representa un alteració dels límits provincials o implica una desaparició de les províncies seria "inconstitucional perquè afectaria les competències que corresponen a l'Estat".

Resoldre una vella reivindicació catalanista
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha replicat de forma immediata Duran i ha reclamat a CiU que "faci pinya" amb el govern català perquè la implantació de les vegueries i la supressió de les províncies és una vella reivindicació del catalanisme polític. Segons Ridao, la implantació de les vegueries "suposa simplificar, desburocratitzar i descentralitzar l'administració i, en època de crisi, millorar la seva funcionalitat i racionalitat és més important encara".

Segons la seva opinió, "CiU hauria d'abandonar la política del 'tot val' contra el govern català, perquè hi ha massa tacticisme darrere de les seves pujades i baixades del llistó, i no vol donar oxigen al govern però, en canvi, sucumbeix ràpid a certs interessos econòmics, com els d'algunes empreses del sector cinematogràfic".

Ridao ha recordat que fa alguns anys "ERC 'va fer pinya' amb el govern de CiU, malgrat que en aquell temps estàvem en l'oposició, quan vam defensar l'aplicació del seu decret sobre el cinema". En el mateix sentit s'ha referit al fet que CiU no recolzi la llei de Consultes Populars per via de referèndum "i s'obstini en aquest invent del tebeo que consisteix a buscar altres tipus de consultes, quan és clar -ha assegurat- que el que realment pretén és torpedinar al govern i, sobretot, no molestar a Madrid" amb vista a "futurs pactes de col·laboració amb el PSOE o el PP".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.