Política

El Vaticà defensa el Papa de les acusacions d'encobrir un capellà acusat de pederàstia

En una carta de 1985, el cardenal Joseph Ratzinger va dir al bisbe d'Oakland que necessitava "més temps per considerar el bé de l'Església" després de rebre la sol·licitud d'un home que deixava el sacerdoci

El Vaticà ha defen­sat aquest dis­sabte el Papa Benet XVI de les acu­sa­ci­ons que apun­ten que, quan Joseph Rat­zin­ger era car­de­nal i estava al cap­da­vant de la Con­gre­gació per a la Doc­trina de la Fe, va pro­var d'impe­dir l'expulsió d'un capellà acu­sat d'abu­sar menors. En un comu­ni­cat, l'advo­cat del Vaticà Jef­frey Lena ha acu­sat els mit­jans de comu­ni­cació de "tenir pressa a jut­jar" i ha dit que el cas mai va arri­bar al Vaticà com un cas d'abús a menors sinó com a un cas en què un home volia dei­xar el sacer­doci. L'ori­gen de les acu­sa­ci­ons prové d'una carta sig­nada per Joseph Rat­zin­ger el 1985, en què reco­ma­nava paciència amb el cas d'un capellà, Step­hen Kiesle, con­dem­nat per abu­sos sexu­als a menors.

En una carta del Vaticà de 1985, redac­tada en llatí i traduïda i difosa per l'agència The Asso­ci­a­ted Press, el car­de­nal Joseph Rat­zin­ger va dir al bisbe d'Oak­land que neces­si­tava "més temps per con­si­de­rar el bé de l'Església" després de rebre la sol·lici­tud d'un home que dei­xava el sacer­doci.

Rat­zin­ger va escriure a la carta que els argu­ments pels quals auto­rit­zava el sacer­dot Step­hen Miller Kiesle a aban­do­nar el sacer­doci eren d'"importància greu" però també es mos­trava pre­o­cu­pat sobre l'"impacte que podria pro­vo­car aquesta con­cessió a la comu­ni­tat dels cris­ti­ans fidels, en par­ti­cu­lar pel que res­pecta a la jove edat del sol·lici­tant".

Segons The Asso­ci­a­ted Press, que va publi­car la història aquest diven­dres, Kiesle tenia 38 anys en els moments dels fets i va ser con­dem­nat el 1978 a tres anys de lli­ber­tat con­di­ci­o­nal després de decla­rar-se cul­pa­ble pel delicte de con­ducta las­civa per flir­te­jar i abu­sar sexu­al­ment de dos nens en una casa par­ro­quial de l'església.

Segons una carta de la diòcesi d'Oak­land a Rat­zin­ger el 1981, Kies­ler havia dema­nat dei­xar el sacer­doci, i la diòcesi va dema­nar a Rat­zin­ger que acordés que Kies­ler seria 'alli­be­rat de totes les obli­ga­ci­ons del sacer­doci, inclo­ent el celi­bat'.

L'advo­cat del Vaticà Jef­frey Lena ha dit en un comu­ni­cat que no podia con­fir­mar l'auten­ti­ci­tat de la carta i ha indi­cat que sem­bla una "carta model envi­ada sovint en casos de laïcit­zació" per quan algú sol·lici­tava aban­do­nar les seves dots reli­gi­o­ses. Lena ha negat que la carta 'reflecti que el lla­vors car­de­nal Rat­zin­ger es resistís a les súpli­ques del bisbe per aban­do­nar el sacer­doci'.

La carta apa­reix enmig d'una forta polèmica que ha esquit­xat l'església catòlica i el propi Pare Benet XVI per la sor­tida a la llum de diver­sos casos d'abu­sos a menors per part de sacer­dots.

"Que l'Església parli clar"
"Hi ha agut pre­ci­pi­tació i pressa per jut­jar", cita Lena en el comu­ni­cat. "Durant el pro­ce­di­ment, el capellà va roman­dre sota el con­trol, l'auto­ri­tat i la cura del bisbe local que era res­pon­sa­ble d'asse­gu­rar que aquest (Kiesle) no feia cap mal, com la llei de l'Església esta­bleix. El cas d'abús no es va trans­fe­rir en cap cas al Vaticà".

L'ana­lista del Vaticà i biògraf papal Marco Politi ha expli­cat a Reu­ters que la carta "és un cop seriós a la posició del car­de­nal Rat­zin­ger en la dècada dels 80". "El docu­ment reflec­teix quina era l'acti­tud gene­ral del Vaticà en què es volia defen­sar la imatge de l'Església Catòlica i de les parròquies esquit­xa­des per escàndols".

"L'única manera de què l'Església Catòlica surti amb el cap alt d'aquesta polèmica és que obri els arxius i expli­qui clara­ment què va anar mala­ment durant la dècada dels 80 i els 90 o quan i què es va fer".

Lena argu­menta que la Con­gre­gació per la Doc­trina de la Fe, que Rat­zin­ger va diri­gir des de 1981 fins que es va con­ver­tir en Papa, no tenia com­petència en casos d'abu­sos en aque­lla època i el seu rol era sim­ple­ment  "deter­mi­nar si les con­di­ci­ons de laïcit­zació es van com­plir". Kies­ler va ser expul­sat final­ment el 1987.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.