Política

El Pentàgon podria haver manipulat els resultats del pla de reconstrucció de l'Iraq

Per primera vegada des que va esclatar la guerra a l'Iraq el 2003, el govern dels Estats Units podria reconèixer errors en el pla de reconstrucció. Si més no així ho revela un informe fet públic pel diari "The New York Times", del quan es desprèn que el pla de reconstrucció, amb un cost de més de 100.000 milions de dòlars, hauria fracassat.

L'informe cita unes afirmacions de l'exsecretari d'estat Colin Powell segons les quals el Departament de Defensa nord-americà inflava contínuament les xifres de soldats, i quan les xifres del pla de reconstrucció van començar a quedar-se estancades, especialment en la reorganització de l'exèrcit i la policia iraquianes, el Pentàgon va decidir inflar els progressos per emmascarar el fracàs.

El document, procedent de l'Oficina de l'Inspector General Especial per a la Reconstrucció de l'Iraq, encapçalada per Stuart Bowen, també recull els errors que es van cometre. Les diferències entre les diferents agències governamentals, la ignorància d'aspectes bàsics de la societat iraquiana i la inseguretat del país van ser les causes del fracàs, segons l'informe.

En les conclusions del text, s'assegura que cinc anys després de començar el seu projecte de reconstrucció a l'estranger més important des del Pla Marshall a Europa, al final de la Segona Guerra Mundial, el govern dels EUA no té ni les polítiques ni la capacitat tècnica ni l'estructura organitzativa necessàries per portar-lo a terme. 

La noticia coincideix amb la visita sorpresa d'avui de l'encara president George Bush a l'Iraq. Es reunirà amb les autoritats iraquianes i felicitarà els militars per la seva tasca. És la quarta visita que fa Bush a l'Iraq d'ença de la invasió el 2003.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies

Eleccions històriques al Regne Unit

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona