L'IEC, Òmnium i els sindicats exigeixen un nou finançament
Finançament
L’Institut d’Estudis Catalans, Òmnium Cultural i els sindicats Comissions Obreres de Catalunya, UGT i Unió de Pagesos han impulsat un manifest en el qual es reclama el compliment de l’Estatut i un finançament just per a Catalunya. El text, que serà presentat avui al Col·legi de Periodistes, no comptava a l’hora de tancar aquesta edició amb l’aval d’entitats empresarials, tot i que hi ha hagut alguns contactes per donar a conèixer el projecte, segons van explicar a l’AVUI fonts coneixedores de les converses. No es descarta que els pròxims dies hi puguin haver més adhesions a la declaració per part d’altres entitats de la societat civil catalana.
El manifest sosté que l’actual model de finançament comporta una distribució de recursos “injusta” per a Catalunya en la mesura que “penalitza els seus ciutadans a rebre uns recursos per persona molt inferiors a la seva aportació fiscal”. Per això, volen exigir un nou model de finançament que sigui respectuós amb l’Estatut.
El document recorda que l’Estatut és l’expressió de la voluntat democràtica dels representants de la ciutadania de Catalunya, aprovada per les Corts i ratificada en referèndum pel poble de Catalunya. “I és aquesta legitimitat democràtica i voluntat de les institucions i la societat catalana la que exigim que el Tribunal Constitucional respecti mantenint el nivell d’autogovern que l’Estatut ha recollit”, diu l’escrit.
Les entitats signants reclamen a les forces polítiques catalanes la màxima unitat per encarar aquests reptes i prendre decisions i el compromís que escoltaran l’opinió de les organitzacions socials i cíviques de Catalunya. També destaquen la gravetat que comportaria el fet que una llei, fruit d’un important pacte polític, com l’Estatut, i ratificada per la sobirania de la ciutadania en referèndum no fos respectada en els seus continguts de més autogovern per a Catalunya i un millor i més just finançament per part de les institucions de l’Estat espanyol.
Espais transversals
El document posa en relleu que Catalunya només ha superat els reptes importants quan s’han creat espais transversals i plurals d’unitat i quan el conjunt de la societat s’ha implicat a través de les organitzacions socials i cíviques.
A més a més, les entitats que firmen el manifest destaquen que, tot i tenir opinions diferents sobre el futur polític de Catalunya i la seva inserció a la UE i al món, es volen posar d’acord “en allò que els uneix per tenir força col·lectiva per encarar aquests reptes, per incidir en les organitzacions polítiques catalanes que ens representen i per evitar que les seves posicions estiguin marcades per les partidistes pugnes electorals”.