Política

PSC i CiU baixen un 2% en intenció de vot pels casos de corrupció

El PSC admet que la crisi i la corrupció perjudiquen "més les esquerres" i CiU evita fer autocrítica i insisteix que continua sent la força guanyadora

La majoria de partits catalans pateixen una sensible pèrdua en intenció de vot després de l'aparició de casos de corrupció política com el Pretòria i el del Palau de la Música, especialment CiU, PSC i ICV-EUiA que baixen al voltant d'un 2%, segons ha indicat l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

El CEO de la Generalitat ha constatat aquests resultats en el seu baròmetre del mes de desembre elaborat a partir d'una mostra de 2.000 enquestes telefòniques dutes a terme entre el 2 i el 13 de novembre, amb un nivell de confiança del 95,5% i un marge d'error de ±2,73%.

Segons els resultats d'aquest estudi, CiU obtindria el 21,8% de vots en unes eleccions catalanes (un 2% menys respecte al baròmetre del mes de juny), mentre que el PSC aconseguiria un 15,7% dels vots (amb una pèrdua del 2,3%), ERC un 8,3% de vots (i perd 0,3%), el PPC un 4,8% de vots (i puja 0,9%), ICV-EUiA un 5% de vots (i perd 1,9%), i Ciutadans, un 0,8% (i perd un 0,3%).

CiU i PSC ho valoren
CiU, que tot i la pèrdua de votants, continuaria sent el guanyador de les properes eleccions catalanes amb deu punts de diferència sobre el PSC, ha evitat fer autocrítica. El portaveu Oriol Pujol ha acusat el tripartit de "continuar a la baixa" fruït de la seva incapacitat per fer front als problemes del país. 

En un comunicat, Pujol ha indicat que la baixada del tripartit s'evidencia també en les valoracions dels dirigents catalans, ja que Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida aproven mentre els catalans suspenen el president de la Generalitat, José Montilla.

Des del PSC, Pérez ha indicat que el CEO confirma la desafecció dels ciutadans cap a la política, però ha apuntat que es tracta d'un fet "que afecta per igual tots els partits", assegurant que el PSC ho combatrà amb força. Pel que fa a la baixada dels socialistes, ho ha atribuït a la crisi i a la corrupció, perquè "els votants d'esquerres són més intolerants amb la corrupció".

En qualsevol cas, ha garantit que 'l'acció decidida del president Montilla en la seva triple batalla contra la corrupció, contra la crisi i contra les idees conservadores' farà que el PSC recuperi el 'terreny perdut' en els propers mesos.

Segons el director del CEO, Gabriel Colomé, els casos de corrupció urbanística de Santa Coloma de Gramenet i del Palau de la Música tenen un "impacte" important, com reflecteix el fet que la "insatisfacció política" és ara mateix el segon problema que preocupa més als catalans (amb un 37,9% de respostes).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.